Zupełnie nowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z białej kaszy gryczanej podkręci cebulka i słodki owoc

Pierogi to tradycyjne danie wigilijne i z racji postnego charakteru święta, stawia się na farsze w wersji bezmięsnej. Najczęściej jadamy pierogi z kapustą i grzybami, ale w wielu domach podawane są z ziemniakami, czy z kaszą gryczaną. Dziś mamy dla was przepis na farsz do pierogów właśnie na bazie kaszy gryczanej, ale w nowej wersji. Postaw na białą kaszę i suszone śliwki - zakochasz się w tym smaku.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami to zupełnie nowa wersja tradycyjnego, wigilijnego dania. Przepis nie jest skomplikowany i z chęcią podpowiemy, jak krok po kroku zabrać się za jedno z najpyszniejszych dań z kaszą gryczaną w roli głównej. 

Pierogi wigilijne z kaszą i suszonymi śliwkami

Składniki na farsz:

  • 400 g białej kaszy gryczanej
  • 1 większa cebula
  • 4-5 suszonych śliwek
  • olej rzepakowy nierafinowany
  • sól, pieprz

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo gorącej wody
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania farszu. Kaszę gryczaną ugotuj na dość miękko w osolonej wodzie i odcedź. Kiedy kasza się gotuje, na lekko osolonym oleju zeszklij cebulę posiekaną w drobną kostkę. Następnie do podsmażonej cebuli dołóż ugotowaną kaszę, wymieszaj i podsmażaj całość przez 5 minut.
  2. Kaszę z cebulą przełóż do miski, dodaj bardzo drobno posiekane śliwki, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Do miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę drobnej soli. Wymieszaj. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj tłuszcz i zacznij mieszać ciasto łyżką, kiedy lekko ostygnie, energicznie je zagnieć i kiedy uzyskasz już gładką i elastyczną konsystencję, uformuj z ciasta kulę i odłóż na kilka minut (oczywiście przykryj ją folią spożywczą).
  4. Blat lub stolnicę lekko oprósz mąką. Kulę ciasta podziel na części i każdą z nim możliwie cienko rozwałkuj. Kieliszkiem lub szklanką wycinaj z ciasta kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc falbankę.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu wypłynięcia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.