-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupełnie nowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z białej kaszy gryczanej podkręci cebulka i słodki owoc
Zupełnie nowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z białej kaszy gryczanej podkręci cebulka i słodki owoc
Pierogi to tradycyjne danie wigilijne i z racji postnego charakteru święta, stawia się na farsze w wersji bezmięsnej. Najczęściej jadamy pierogi z kapustą i grzybami, ale w wielu domach podawane są z ziemniakami, czy z kaszą gryczaną. Dziś mamy dla was przepis na farsz do pierogów właśnie na bazie kaszy gryczanej, ale w nowej wersji. Postaw na białą kaszę i suszone śliwki - zakochasz się w tym smaku.
Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami to zupełnie nowa wersja tradycyjnego, wigilijnego dania. Przepis nie jest skomplikowany i z chęcią podpowiemy, jak krok po kroku zabrać się za jedno z najpyszniejszych dań z kaszą gryczaną w roli głównej.
Pierogi wigilijne z kaszą i suszonymi śliwkami
Składniki na farsz:
- 400 g białej kaszy gryczanej
- 1 większa cebula
- 4-5 suszonych śliwek
- olej rzepakowy nierafinowany
- sól, pieprz
Ciasto na pierogi:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka bardzo gorącej wody
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania farszu. Kaszę gryczaną ugotuj na dość miękko w osolonej wodzie i odcedź. Kiedy kasza się gotuje, na lekko osolonym oleju zeszklij cebulę posiekaną w drobną kostkę. Następnie do podsmażonej cebuli dołóż ugotowaną kaszę, wymieszaj i podsmażaj całość przez 5 minut.
- Kaszę z cebulą przełóż do miski, dodaj bardzo drobno posiekane śliwki, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę drobnej soli. Wymieszaj. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj tłuszcz i zacznij mieszać ciasto łyżką, kiedy lekko ostygnie, energicznie je zagnieć i kiedy uzyskasz już gładką i elastyczną konsystencję, uformuj z ciasta kulę i odłóż na kilka minut (oczywiście przykryj ją folią spożywczą).
- Blat lub stolnicę lekko oprósz mąką. Kulę ciasta podziel na części i każdą z nim możliwie cienko rozwałkuj. Kieliszkiem lub szklanką wycinaj z ciasta kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc falbankę.
- W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu wypłynięcia.