Wciąż zastanawiasz się, jakie potrawy świąteczne dla wegetarian podać w tym roku? Na szczęście możliwości jest bardzo dużo. Poniżej znajdziesz proste i szybkie przepisy na przepyszne dania w sam raz na uroczyste posiłki.
Dania świąteczne na Wigilię w zasadzie nie wymagają wielkich poszukiwań. Jest to tym bardziej proste, jeśli dana osoba je też ryby. Wówczas w zasadzie nie ma żadnej potrzeby, by szukać jakichkolwiek zamienników. Nie zawsze jednak tak jest. Są osoby, które jedzą produkty odzwierzęce jak np. mleko, miód, jajka, ale nie spożywają mięsa ryb. W tej sytuacji najprostszym rozwiązaniem jest albo pominięcie całkowite tego rodzaju potraw, albo też użycie dostępnych w sklepach odpowiedników ryby. Najczęściej można je spotkać jako teksturowane białko grochu lub soję. Pozostałe potrawy jak np. kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, kutia itp. nie zawierają mięsa, więc są proste w przygotowaniu. Sytuacja komplikuje się jednak nieco, gdy myślimy o pozostałych dniach świąt, gdzie na obiad pojawić się może bigos czy kotlet schabowy.
Święta i Wigilia - przepisy na różne dania
Jakie bezmięsne dania na święta i Wigilię można przygotować? Oto kilka pomysłów:
Jak w każdej diecie, tak i w tej konieczne jest spożywanie białka. W sytuacji, gdy nie je się mięsa, należy wykorzystywać to zawarte w strączkach.
Przepisy na dania świąteczne dla wegetarian nie są skomplikowane. Zamiast klasycznego kotleta schabowego lub z piersi kurczaka mogą pojawić się kotlety z soczewicy.
Składniki:
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić. Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Następnie cebulę, czosnek i marchew wrzucić na patelnię i podsmażyć na oliwie do miękkości. Do miski wrzucić soczewicę, kaszę, przesmażone warzywa, jajko, mąkę, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie.
Jest to niezwykłe danie, które smakować będzie nie tylko osobom, które stronią od mięsa. Ciecierzyca jest strączkiem, który świetnie nadaje się do przepisów wytrawnych, ale także do deserów. Warto z nią eksperymentować w kuchni. Taka pieczeń to także godne uwagi świąteczne jedzenie.
Składniki:
Wykonanie:
Ciecierzycę ugotować dzień wcześniej albo kupić już gotowaną. Wtedy należy ją tylko odcedzić. Bułkę namoczyć, a gdy zmięknie, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na dużych oczkach i oba warzywa podsmażyć na oliwie. Wszystko razem wraz z przyprawami i jajkami oraz bułką przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem lub innym urządzeniem. Piekarnik włączyć na opcję grzania góra-dół i temp. 170 stopni Celsjusza. Masę przełożyć do foremki keksówki uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować musztardą. Piec ok. godziny.
Wszyscy lubimy słodkości. Wydawałoby się, że w tym zakresie to samo mogą jeść ci, którzy nie jedzą mięsa i ci, którzy są typowymi mięsożercami. Tymczasem nic bardziej mylnego. Nie wszyscy bowiem jedzą jajka, produkty mleczne czy miód. Takie bożonarodzeniowe słodkie potrawy mogą jednak śmiało powstać na mleku owsianym, ryżowym czy migdałowym. Co więcej - lekko orzechowy posmak, które ma każde z tych mlek, może wręcz podkręcić smak konkretnego ciasta lub kremu. A jak zastąpić miód w klasycznym miodowniku? Tutaj z pomocą przychodzi syrop z agawy, klonowy lub daktylowy. Na koniec warto wspomnieć, że zamiast jajek można użyć tofu lub skrobi z wodą.