Dania świąteczne dla wegetarian nie muszą być nudne! Zobacz, jakie potrawy zrobić dla bliskich

Dania świąteczne to poza prezentami jedno z głównych zagadnień, które zaprząta naszą głowę przed Świętami Bożego Narodzenia. Jednak co podać, gdy w rodzinie mamy także wegetarian? Podpowiadamy!

Wciąż zastanawiasz się, jakie potrawy świąteczne dla wegetarian podać w tym roku? Na szczęście możliwości jest bardzo dużo. Poniżej znajdziesz proste i szybkie przepisy na przepyszne dania w sam raz na uroczyste posiłki. 

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Dania świąteczne bezmięsne - gdzie szukać inspiracji?

Dania świąteczne na Wigilię w zasadzie nie wymagają wielkich poszukiwań. Jest to tym bardziej proste, jeśli dana osoba je też ryby. Wówczas w zasadzie nie ma żadnej potrzeby, by szukać jakichkolwiek zamienników. Nie zawsze jednak tak jest. Są osoby, które jedzą produkty odzwierzęce jak np. mleko, miód, jajka, ale nie spożywają mięsa ryb. W tej sytuacji najprostszym rozwiązaniem jest albo pominięcie całkowite tego rodzaju potraw, albo też użycie dostępnych w sklepach odpowiedników ryby. Najczęściej można je spotkać jako teksturowane białko grochu lub soję. Pozostałe potrawy jak np. kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, kutia itp. nie zawierają mięsa, więc są proste w przygotowaniu. Sytuacja komplikuje się jednak nieco, gdy myślimy o pozostałych dniach świąt, gdzie na obiad pojawić się może bigos czy kotlet schabowy.

Święta i Wigilia - przepisy na różne dania

Jakie bezmięsne dania na święta i Wigilię można przygotować? Oto kilka pomysłów:

  • pasztet z ciecierzycy i cukinii,
  • smalec z fasoli,
  • sos grzybowy,
  • pasztet z soczewicy,
  • wegetariański bigos z boczniakami lub pieczarkami,
  • krokiety ze szpinakiem lub kapustą i grzybami,
  • ciasto marchewkowe,
  • trufle z ciecierzycy i marcepanu,
  • kompot z suszonych owoców,
  • paszteciki z pieczarkami,
  • kotlety sojowe à la ryba po grecku,
  • sałatka jarzynowa,
  • kapusta z grochem,
  • boczniaki w śmietanie.

Wege przepisy na dania świąteczne - kotlety z soczewicy

Jak w każdej diecie, tak i w tej konieczne jest spożywanie białka. W sytuacji, gdy nie je się mięsa, należy wykorzystywać to zawarte w strączkach.

Przepisy na dania świąteczne dla wegetarian nie są skomplikowane. Zamiast klasycznego kotleta schabowego lub z piersi kurczaka mogą pojawić się kotlety z soczewicy.

Składniki:

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 spora cebula,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • oliwa,
  • bułka tarta.

Wykonanie:

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzić. Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Następnie cebulę, czosnek i marchew wrzucić na patelnię i podsmażyć na oliwie do miękkości. Do miski wrzucić soczewicę, kaszę, przesmażone warzywa, jajko, mąkę, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oliwie.

Pyszne, świąteczne jedzenie, czyli pieczeń z ciecierzycy

Jest to niezwykłe danie, które smakować będzie nie tylko osobom, które stronią od mięsa. Ciecierzyca jest strączkiem, który świetnie nadaje się do przepisów wytrawnych, ale także do deserów. Warto z nią eksperymentować w kuchni. Taka pieczeń to także godne uwagi świąteczne jedzenie.

Składniki:

  • ½ kg ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 czerstwa bułka kajzerka,
  • 2 cebule,
  • 2 średnie marchewki,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz,
  • musztarda sarepska.

Wykonanie:

Ciecierzycę ugotować dzień wcześniej albo kupić już gotowaną. Wtedy należy ją tylko odcedzić. Bułkę namoczyć, a gdy zmięknie, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na dużych oczkach i oba warzywa podsmażyć na oliwie. Wszystko razem wraz z przyprawami i jajkami oraz bułką przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem lub innym urządzeniem. Piekarnik włączyć na opcję grzania góra-dół i temp. 170 stopni Celsjusza. Masę przełożyć do foremki keksówki uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować musztardą. Piec ok. godziny.

Wegetariańskie i wegańskie bożonarodzeniowe potrawy to także desery

Wszyscy lubimy słodkości. Wydawałoby się, że w tym zakresie to samo mogą jeść ci, którzy nie jedzą mięsa i ci, którzy są typowymi mięsożercami. Tymczasem nic bardziej mylnego. Nie wszyscy bowiem jedzą jajka, produkty mleczne czy miód. Takie bożonarodzeniowe słodkie potrawy mogą jednak śmiało powstać na mleku owsianym, ryżowym czy migdałowym. Co więcej - lekko orzechowy posmak, które ma każde z tych mlek, może wręcz podkręcić smak konkretnego ciasta lub kremu. A jak zastąpić miód w klasycznym miodowniku? Tutaj z pomocą przychodzi syrop z agawy, klonowy lub daktylowy. Na koniec warto wspomnieć, że zamiast jajek można użyć tofu lub skrobi z wodą.

Więcej o: