Zastanawiając się, ile wcześniej można zrobić śledzie na święta, należy wziąć pod uwagę sposób, w jaki chcemy je przyrządzić, a także to, czy korzystamy z solonych filetów. Jeśli tak, musimy je przed przygotowaniem pozbawić nadmiaru soli poprzez moczenie.
Jest wiele sposobów na to, jak zrobić śledzie na święta. Dobra wiadomość jest jednak taka, że można, a nawet trzeba, przygotować je odpowiednio wcześniej. Już sam fakt, że przyrządzając świąteczne śledzie, najczęściej korzystamy z solonych filetów, sprawia, że za przygotowanie rybnych specjałów musimy się zabrać z wyprzedzeniem. Solone filety przed wykorzystaniem do potrawy musimy pozbawić nadmiaru soli poprzez moczenie. Proces ten trwa, w zależności od poziomu zasolenia, od kilku do nawet kilkunastu godzin. Termin przygotowania świątecznych śledzi zależy jednak nie tylko od czasu moczenia, ale także od czasu potrzebnego na przygotowanie potrawy. Dlatego śledzie na święta najlepiej jest zrobić nie później niż na 3-4 dni przed Wigilią.
Jedną z najczęściej pojawiających się na świątecznym stole ryb jest śledź. Przepisy na święta sięgają zarówno do receptur tradycyjnych i sprawdzonych, jak i całkiem nowych. Jednymi z najpopularniejszych są śledzie w oleju, które można przechowywać dość długo (ich trwałość zależy od dodatków, jakie znajdą się w słoiku), chętnie sięgamy też po śledzie pod pierzynką. Swoich wielbicieli znajdą zarówno śledzie po królewsku, jak i śledzie po cygańsku, na stołach pojawia się też śledź w śmietanie czy śledź po kaszubsku. Warto rozważyć także śledzie z rodzynkami albo śledzie z żurawiną, ozdobą świątecznego stołu mogą się również stać śledzie z rodzynkami, orzechami i granatem albo śledzie po japońsku.
Chcąc przyrządzić śledzie w słoiku na święta, warto rozważyć śledzie w occie. Potrzebne będą:
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości co najmniej 4 cm. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna gorczycy oraz obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 4 minuty, następnie zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę oraz ocet. Zalewę mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Na dno każdego z wyparzonych słoików (muszą mieć łączną pojemność 1200 ml) kładziemy połowę śledzi, przykrywamy je wyłowionymi z zalewy warzywami i przyprawami, układamy resztę śledzi i uzupełniamy słoiki zalewą. Po kilku minutach zakręcamy słoiki i odstawiamy do lodówki. Śledzie można jeść nie wcześniej, niż po trzech dniach.
Jak przyrządzić śledzie w oleju na święta? Wystarczy przygotować:
Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. W wyparzonych słoikach układamy na przemian warstwy cebulki i śledzi, pomiędzy umieszczając listek laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i łyżeczkę soku z cytryny. Zawartość słoików zalewamy olejem nierafinowanym, lnianym lub oliwą, albo mieszanką różnych olejów i zakręcamy. Trzymamy w lodówce przez co najmniej dwie doby.
Przepisy na śledzie na święta pochodzą z różnych regionów Polski. Jednym z popularniejszych jest przepis na śledzie po kaszubsku. Do ich przyrządzenia potrzebne będą:
Śledzie kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone w plasterki śliwki, cukier i przyprawy. Całość mieszamy i podsmażamy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy ocet z czerwonego wina i koncentrat pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Jeszcze ciepłą zawartość patelni przekładamy do słoika na przemian ze śledziami. Po przestudzeniu zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Będą gotowe do zjedzenia następnego dnia.
Pyszne śledzie na święta to również śledzie po królewsku. Do przygotowania potrzebne będą:
Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki. Groszek odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Jogurt, śmietanę, majonez i musztardę mieszamy. Przestudzone jajka drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem w jednej misce, dodając siekaną zieleninę, sól i pieprz. Śledzie po królewsku przed podaniem warto schłodzić w lodówce.