Soczyste mięsa pieczone na święta - krucha szynka i kaczka w bożonarodzeniowym wydaniu

Mięsa pieczone na święta to podstawa bożonarodzeniowego menu. Jakie mięsa warto serwować? Mamy dla Was dwa obłędne przepisy, które odmienią całkowicie Wasze święta. Szynka z miodową glazurą i pieczona kaczka z jabłkami to iście królewski obiad.

Pieczone mięsa na święta - świąteczna szynka w miodowej glazurze pani Joli. Ten smak podbije Wasze serca i podniebienia

Pieczone mięsa na święta to zawsze dylemat. Wiele osób zastanawia się nad tym, jakie mięso zaserwować podczas bożonarodzeniowego obiadu. Przy tak szerokim wyborze i licznych obowiązkach, ciężko jest się zdecydować. Przychodzimy do Was z dwoma przepisami, które mogą ułatwić Wam to zadanie. Pierwszy przepis to szynka w miodowej glazurze wg pani Joli. Gotowi na nietuzinkowy obiad w świątecznej odsłonie? My zdecydowanie tak!

Pieczone mięsa na święta - przepisy pani Joli biją na głowę

Składniki na mięso:

  • 2 kg szynki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • cynamon
  • liście laurowe
  • pieprz
  • goździki

Składniki na glazurę:

  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki musztardy
  • około 1/4 szklanki wiśniówki

Wykonanie:

  1. Szynkę umieść w dużym garnku. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę.
  2. Dołóż obraną i przekrojoną na pół cebulę.
  3. Wszystko zalej wodą. Dołóż przyprawy do smaku.
  4. Gotuj szynkę przez około trzy godziny.
  5. Później wyciągnij ją i ostudź. Wbij goździki.
  6. Tak przygotowaną szynkę umieść w brytfance.
  7. Wykonaj glazurę. W garnku umieść miód, nalewkę i musztardę. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
  8. Mięso polej glazurą. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  9. Piecz przez 30 minut. Później wyciągnij mięso i ponownie polej mięso glazurą.
  10. Powtórz proces.
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami

Pieczone mięsa na Boże Narodzenie - kaczka w roli głównej

Pieczone mięsa na Boże Narodzenie muszą być soczyste, aromatyczne i chrupiące. Kaczka w majeranku będzie doskonałym wyborem. Jabłka sprawią, że będzie ona jeszcze lepsza. Jabłka należy obrać ze skórki, gdyż umieszczamy je we wnętrzu kaczki.

Mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia - kaczka z majerankiem

Składniki:

  • 1 kaczka
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
  • 2-3 jabłka
  • masło
  • czosnek

Wykonanie:

  1. Kaczkę umyj i natrzyj ją przyprawami i czosnkiem.
  2. Tak przygotowaną kaczkę, odłóż na 60 minut.
  3. Przygotuj jabłka.
  4. Obierz je, pozbądź się gniazd nasiennych.
  5. Umieść je w kaczce. Zabezpiecz.
  6. Kaczkę umieść w naczyniu do pieczenia. Polej ją tłuszczem. Skrop wodą.
  7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 60 minut.
  8. Później polej sosem.

* W razie konieczności wyciągnij kaczkę w trakcie pieczenia i podlej powstałym sosem. Dzięki temu zabiegowi nasze mięso nie będzie zbyt suche.

Kaczkę bądź szynkę można podawać ze świeżymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Dobrą opcją będzie podanie mięsa z buraczkami. Oczywiście na bożonarodzeniowym obiedzie, nie może zabraknąć świątecznego kompotu. Rodzina będzie prosić o dokładkę. To pewne!

Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy

Więcej o:
Copyright © Agora SA