Pieczone mięsa na święta - świąteczna szynka w miodowej glazurze pani Joli. Ten smak podbije Wasze serca i podniebienia
Pieczone mięsa na święta to zawsze dylemat. Wiele osób zastanawia się nad tym, jakie mięso zaserwować podczas bożonarodzeniowego obiadu. Przy tak szerokim wyborze i licznych obowiązkach, ciężko jest się zdecydować. Przychodzimy do Was z dwoma przepisami, które mogą ułatwić Wam to zadanie. Pierwszy przepis to szynka w miodowej glazurze wg pani Joli. Gotowi na nietuzinkowy obiad w świątecznej odsłonie? My zdecydowanie tak!
Pieczone mięsa na święta - przepisy pani Joli biją na głowę
Składniki na mięso:
- 2 kg szynki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- cynamon
- liście laurowe
- pieprz
- goździki
Składniki na glazurę:
- pół szklanki miodu
- pół szklanki musztardy
- około 1/4 szklanki wiśniówki
Wykonanie:
- Szynkę umieść w dużym garnku. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę.
- Dołóż obraną i przekrojoną na pół cebulę.
- Wszystko zalej wodą. Dołóż przyprawy do smaku.
- Gotuj szynkę przez około trzy godziny.
- Później wyciągnij ją i ostudź. Wbij goździki.
- Tak przygotowaną szynkę umieść w brytfance.
- Wykonaj glazurę. W garnku umieść miód, nalewkę i musztardę. Połącz wszystkie składniki ze sobą.
- Mięso polej glazurą. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- Piecz przez 30 minut. Później wyciągnij mięso i ponownie polej mięso glazurą.
- Powtórz proces.
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami
Pieczone mięsa na Boże Narodzenie - kaczka w roli głównej
Pieczone mięsa na Boże Narodzenie muszą być soczyste, aromatyczne i chrupiące. Kaczka w majeranku będzie doskonałym wyborem. Jabłka sprawią, że będzie ona jeszcze lepsza. Jabłka należy obrać ze skórki, gdyż umieszczamy je we wnętrzu kaczki.
Mięsa pieczone na święta Bożego Narodzenia - kaczka z majerankiem
Składniki:
- 1 kaczka
- sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
- 2-3 jabłka
- masło
- czosnek
Wykonanie:
- Kaczkę umyj i natrzyj ją przyprawami i czosnkiem.
- Tak przygotowaną kaczkę, odłóż na 60 minut.
- Przygotuj jabłka.
- Obierz je, pozbądź się gniazd nasiennych.
- Umieść je w kaczce. Zabezpiecz.
- Kaczkę umieść w naczyniu do pieczenia. Polej ją tłuszczem. Skrop wodą.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 60 minut.
- Później polej sosem.
* W razie konieczności wyciągnij kaczkę w trakcie pieczenia i podlej powstałym sosem. Dzięki temu zabiegowi nasze mięso nie będzie zbyt suche.
Kaczkę bądź szynkę można podawać ze świeżymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Dobrą opcją będzie podanie mięsa z buraczkami. Oczywiście na bożonarodzeniowym obiedzie, nie może zabraknąć świątecznego kompotu. Rodzina będzie prosić o dokładkę. To pewne!
Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy