Na świąteczny obiad podaj swoje nowe popisowe danie! Oto przepisy na świąteczne mięsa

Świąteczny obiad musi być uroczysty i pyszny. Wiele osób zastanawia się nad tym, co można przygotować bliskim, aby byli oni zadowoleni. Mamy dla Was kilka opcji. Poznajcie dwa przepisy na wyborne mięso, a goście będą oczarowani.

Świąteczny przepis na roladki z indyka nadziewane ogórkiem 

Świąteczny przepis na indycze roladki z ogórkiem to coś nowego na bożonarodzeniowy obiad, co zasmakuje wszystkim. W sam raz dla tych, którzy poszukują nieco innych smaków. Jeżeli znudziły Wam się klasyczne pieczenie, przyszedł czas na indycze rolady. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej. 

Świąteczny obiad - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • bułka tarta

Składniki na farsz:

  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g szynki
  • 100 g sera żółtego

Składniki pozostałe:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 200 g pieczarek
  • 6 marchewek
  • 8 plastrów szynki
  • posiekany koper

Wykonanie:

  1. Umieść mięso mielone w misce.
  2. Dopraw mięso do smaku przyprawami.
  3. Dodaj rozgnieciony czosnek.
  4. Dołóż startą cebulę. Wyrób masę mięsną. Później dodaj bułkę.
  5. Wszystko dokładnie wyrób.
  6. Rozłóż folię. Umieść na nim masę.
  7. Na środku umieść pokrojone ogórki kiszone, ser i szynkę. Zawiń w rulon.
  8. Następnie owiń roladę plastrami szynki.
  9. Roladkę smaż na maśle.
  10. Podduś pieczarki, marchewki.
  11. Dopraw wszystko do smaku.
  12. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
  13. Piecz danie w 180 stopniach przez 20-30 minut.
  14. Udekoruj danie posiekaną zieleniną.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?

Mięso na obiad świąteczny - szynka wieprzowa w brzoskwiniach

Mięso na obiad świąteczny to tradycja w wielu domach. Co można zaserwować? Dobrze sprawdzi się szynka w brzoskwiniach. Danie jest wyborne i bardzo proste w wykonaniu. Recepturę znajdziecie poniżej.

Pyszny obiad świąteczny - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 10 brzoskwiń
  • sól, pieprz, cynamon
  • kilka łyżek miodu
  • kilka łyżek oleju
  • woda

Wykonanie:

  1. Umyj mięso. Pokrój je w plastry.
  2. Dopraw następnie przyprawami. Całość obsmaż na oleju.
  3. Rozgrzej piekarnik do około 170 stopni.
  4. Mięso umieść w naczyniu. Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  5. Umieść w garnku około pół szklanki wody, dodaj brzoskwinie. Dołóż miód, cynamon, sok z cytryny.
  6. Całość podduś.
  7. Owoce rozgnieć widelcem. Później przełóż je do mięsa.
  8. Tak przygotowane mięso piecz w 170 stopniach przez 1,5 godziny.

Kotlety z ananasem - przepis krok po kroku

Kotlety z ananasem to połączenie egzotycznych smaków i klasyki. Mogłoby wydawać się, że święta Bożego Narodzenia to nie czas, aby serwować takie dania. Jednak nic bardziej mylnego. Smak oczaruje gości.

Składniki:

  • filety z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 jaja
  • puszka ananasów
  • około 250-300 g sera żółtego
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej

Wykonanie:

  1. Umyj mięso.
  2. Osusz. Mięso podziel na plastry.
  3. Plastry rozbij. Dopraw do smaku
  4. Obtocz w mące, w jajku i bułce tartej.
  5. Kotlety usmaż z każdej strony.
  6. Po usmażeniu, przełóż na blaszkę piekarnika. Na każdym kotlecie ułóż plaster ananasa. Na nim starty ser.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz.
  8. Piecz do czasu, aż ser się rozpuści, a ananas wsiąknie w mięso.

Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy

Więcej o:
Copyright © Agora SA