Świąteczny przepis na roladki z indyka nadziewane ogórkiem
Świąteczny przepis na indycze roladki z ogórkiem to coś nowego na bożonarodzeniowy obiad, co zasmakuje wszystkim. W sam raz dla tych, którzy poszukują nieco innych smaków. Jeżeli znudziły Wam się klasyczne pieczenie, przyszedł czas na indycze rolady. Jak je zrobić? Przepis znajdziecie poniżej.
Świąteczny obiad - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- 1 jajko
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- bułka tarta
Składniki na farsz:
- 2 ogórki kiszone
- 100 g szynki
- 100 g sera żółtego
Składniki pozostałe:
- 3 łyżki masła klarowanego
- 200 g pieczarek
- 6 marchewek
- 8 plastrów szynki
- posiekany koper
Wykonanie:
- Umieść mięso mielone w misce.
- Dopraw mięso do smaku przyprawami.
- Dodaj rozgnieciony czosnek.
- Dołóż startą cebulę. Wyrób masę mięsną. Później dodaj bułkę.
- Wszystko dokładnie wyrób.
- Rozłóż folię. Umieść na nim masę.
- Na środku umieść pokrojone ogórki kiszone, ser i szynkę. Zawiń w rulon.
- Następnie owiń roladę plastrami szynki.
- Roladkę smaż na maśle.
- Podduś pieczarki, marchewki.
- Dopraw wszystko do smaku.
- Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
- Piecz danie w 180 stopniach przez 20-30 minut.
- Udekoruj danie posiekaną zieleniną.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Mięso na obiad świąteczny - szynka wieprzowa w brzoskwiniach
Mięso na obiad świąteczny to tradycja w wielu domach. Co można zaserwować? Dobrze sprawdzi się szynka w brzoskwiniach. Danie jest wyborne i bardzo proste w wykonaniu. Recepturę znajdziecie poniżej.
Pyszny obiad świąteczny - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1/2 kg szynki wieprzowej
- 10 brzoskwiń
- sól, pieprz, cynamon
- kilka łyżek miodu
- kilka łyżek oleju
- woda
Wykonanie:
- Umyj mięso. Pokrój je w plastry.
- Dopraw następnie przyprawami. Całość obsmaż na oleju.
- Rozgrzej piekarnik do około 170 stopni.
- Mięso umieść w naczyniu. Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Umieść w garnku około pół szklanki wody, dodaj brzoskwinie. Dołóż miód, cynamon, sok z cytryny.
- Całość podduś.
- Owoce rozgnieć widelcem. Później przełóż je do mięsa.
- Tak przygotowane mięso piecz w 170 stopniach przez 1,5 godziny.
Kotlety z ananasem - przepis krok po kroku
Kotlety z ananasem to połączenie egzotycznych smaków i klasyki. Mogłoby wydawać się, że święta Bożego Narodzenia to nie czas, aby serwować takie dania. Jednak nic bardziej mylnego. Smak oczaruje gości.
Składniki:
- filety z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 jaja
- puszka ananasów
- około 250-300 g sera żółtego
- mąka
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
- Umyj mięso.
- Osusz. Mięso podziel na plastry.
- Plastry rozbij. Dopraw do smaku
- Obtocz w mące, w jajku i bułce tartej.
- Kotlety usmaż z każdej strony.
- Po usmażeniu, przełóż na blaszkę piekarnika. Na każdym kotlecie ułóż plaster ananasa. Na nim starty ser.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz.
- Piecz do czasu, aż ser się rozpuści, a ananas wsiąknie w mięso.
Zobacz też: Jest ich 12 i co roku goszczą na naszych świątecznych stołach. Sprawdź, czy znasz wszystkie wigilijne potrawy