Przepis na sernik z wiaderka zrobi furorę w te święta. To ciasto, które każdemu wychodzi

Sernik z wiaderka z każdym rokiem zyskuje na popularności. Sernik jest mega puszysty, niczym chmurka i rozpływa się w ustach. Jak go zrobić? Wejdź i poznaj mega prosty przepis.

Przepis na sernik z wiaderka z budyniem. Dzięki orzechom jest chrupiący z wierzchu

Przepis na sernik z wiaderka z budyniem jest bardzo prosty. Ciasto to ma charakterystyczny smak. Sernik na herbatnikach z orzechami jest nie tylko dobry pod względem smakowym, ale i wspaniale chrupie. Masa, z kolei jest bardzo puszysta. Dzięki czemu stanowi to doskonałe połączenie. Sernik na herbatnikach warto przygotować dzień wcześniej. Będzie on wówczas jeszcze pyszniejszy.

Sernik na herbatnikach:

Składniki:

  • 1 kg mielonego sera białego
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • orzechy włoskie
  • herbatniki - mogą być maślane

Wykonanie:

  1. Ważne: wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
  2. Zajmij się jajkami. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka ubij z cukrem nad parą.
  4. Później zdejmij z garnka i pozostaw do wystudzenia.
  5. W dalszym kroku dołóż miękkie masło.
  6. Całość dokładnie utrzyj.
  7. Dosyp budyń.
  8. Dodaj cukier waniliowy.
  9. Dołóż wanilię i sok z cytryny. Ser dodawaj partiami.
  10. Całość dobrze zmiksuj.
  11. Białka ubij na sztywno. Połącz następnie z masą serową.
  12. Przygotuj tortownicę.
  13. Na dnie tortownicy umieść herbatniki.
  14. Na herbatniki przesyp posiekane orzechy włoskie.
  15. Wlej masę serową. Wyrównaj.
  16. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz przez 60 minut.
  17. Później delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
  18. Następnie umieść sernik w lodówce.    
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

 Sernik bez spodu - sprawdzony przepis na sernik z wiaderka. Lekki i pyszny!

Sernik bez spodu jest wyjątkowo leciutki i puszysty. Jeżeli nie masz doświadczenia - nie martw się. Z tym sernikiem na pewno sobie poradzisz.

Bardzo puszysty sernik z wiaderka - krok po kroku:

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 7 jaj
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pozostałe składniki:

  • cukier puder do posypania
  • skórka pomarańczowa
  • ulubiony aromat

Wykonanie:

  1. Przygotuj tortownicę.
  2. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Wymieszaj oddzielnie skrobię z mąką pszenną.
  5. W drugiej misce utrzyj porządnie masło z cukrem. Dołóż cukier waniliowy. Całość ubij na jasną masę.
  6. Stopniowo dodawaj po żółtku.
  7. Dodaj ser. Wykonuj to etapami.
  8. Połącz z mąką. Dołóż skórkę z pomarańczy i ulubiony aromat.
  9. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Tak przygotowaną sztywną masę dodaj do całości. Wykonuj to drewnianą łyżką.
  10. Gotową masę serową przełóż do tortownicy.
  11. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  12. Piecz przez godzinę.
  13. Wybierz tryb góra - dół.
  14. Po upieczeniu, pozostaw go do wystudzenia.
  15. Posyp go cukrem pudrem. Odstaw do lodówki na pewien czas.

W jakiej temperaturze piec sernik? Podpowiadamy

W jakiej temperaturze piec sernik, aby był odpowiednio przygotowany? Pieczenie sernika może wydawać się trudne. Zwłaszcza kiedy nie mamy kulinarnej wiedzy czy doświadczenia. Tego, czy sernik jest upieczony, nie sprawdzimy za pomocą kuchennego patyczka, ponieważ jest wilgotny w środku. W przeciwieństwie do np. biszkoptu. Przyjmuje się, że temperatura pieczenia sernika nie powinna przekraczać 180 stopni. Oczywiście moc, zależy od wymiaru tortownicy i samego piekarnika. Ciasto piecze się mniej więcej jedną godzinę.

Zobacz też: Znakomity przepis na mega szybkie wilgotne czekoladowe ciasto. Takiego deseru na pewno nie jedliście

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.