Co ugotować na święta Bożego Narodzenia 2023 - postaw na barszcz, ale w dwóch smakach
Co ugotować na święta Bożego Narodzenia 2023? Oczywiście, że barszcz. Lecz nie tylko czerwony, ale i grzybowy. Odkąd pamiętam podczas mojej rodzinnej Wigilii, zawsze serwowaliśmy dwa rodzaje barszczów, z grzybów i buraków. Wynikało to z faktu, że nasz tata wolał wersję grzybową, z kolei reszta klasyczną. Stąd też dwa barszcze, weszły na dobre do naszej tradycji. W artykule znajdziecie przepisy na dwie zupy.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Co ugotować na święta - barszcz z buraków
Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Barszcz czerwony to wigilijny must-have. Jest to zdecydowanie danie, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Buraczany barszcz najlepiej podawać z domowej roboty uszkami. Dlatego też podamy Wam przepis i na ten dodatek. Domowy specjał w pełnej krasie!
Co ugotować na święta? Oto przepis na barszcz krok po kroku:
Składniki:
- 2 kg buraków
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 5-6 kapeluszy grzybów suszonych
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- zakwas z buraków
Wykonanie:
- Zacznij od namoczenia grzybów. Proces ten powinien trwać minimum dwie godziny.
- Dalej umyj włoszczyznę i zetrzyj ją na tarce. Pora wystarczy pokroić.
- Zalej wszystko 2,5 l wody.
- Dodaj przyprawy - do smaku.
- Dołóż namoczone grzyby. Ugotuj wywar.
- Przygotuj w tym czasie buraki.
- Umyj je dokładnie, zawiń w folię i piecz w piekarniku do miękkości.
- Obierz buraki, zetrzyj na tarce.
- Dodaj do garnka.
- Na koniec dodaj odrobinę cukru, majeranku i soku z cytryny oraz zakwas. Wszystko zagotuj. Podawaj z uszkami.
* Przepis na uszka znajdziecie w dalszej części artykułu.
Co dobrego na święta Bożego Narodzenia, czyli co gotować na święta, aby uczcić ten niezwykły dzień? Czas na barszcz grzybowy
Co dobrego ugotować na święta Bożego Narodzenia? Zrób barszcz grzybowy. Być może barszcz tego typu nie jest, aż tak popularny jak jego poprzednik, to jednak jest to zupa godna uwagi. Pamiętaj, że grzyby należy namoczyć dzień wcześniej. Tutaj receptura:
Składniki:
- 1 słoik suszonych grzybów
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe
Składniki na uszka:
- warzywa i grzyby z zupy
- 2-3 łyżki oliwy
- 3 cebule
- mąka i woda - na ciasto pierogowe
Wykonanie:
- Grzyby opłucz i zalej zimną wodą. Odstaw do namoczenia.
- Następnego dnia dodaj 2 l wody i zagotuj.
- Do grzybów dodaj obraną cebulę, włoszczyznę.
- Gotuj wszystko do miękkości.
- Pod koniec dopraw przyprawami.
- Po zagotowaniu, przecedź barszcz. Opcjonalnie wykonaj zasmażkę i dodaj ją do zupy.
- Przejdź do wykonania uszek.
- W pierwszej kolejności zajmij się farszem.
- Cebule obierz, pokrój ją w kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj do farszu z grzybami i warzywami.
- Dopraw do smaku przyprawami.
- Zagnieć ciasto z mąki. Konsystencja powinna być elastyczna. Połącz wodą oraz mąkę. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. Później wytnij z niego kółka. Napełnij farszem.
- Zlep tak jak pierogi. Wywiń środek w odwrotną stronę.
- Tak przygotowane uszka ugotuj w osolonej wodzie.
Zobacz też: Kilka banalnych dodatków może sprawić, że zwykła herbata nabierze świątecznych smaków i aromatów