Śledzie przyrządza się w różnych formach. W Boże Narodzenie sprawdzą się zarówno te w oleju, jak i pod pierzynką. Ich smak można łączyć z wieloma produktami, dlatego warto sięgnąć po przepis na sałatkę śledziową, która doskonale wpisuje się w kanon świątecznych dań. Przedstawiamy wersję z musztardą i majonezem.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na sałatkę śledziową - proste składniki, szybkie wykonanie
W sałatce śledziowej najważniejsze będą dobrej jakości filety rybne, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na ich wygląd podczas zakupów. Zamiast musztardy i majonezu można użyć śmietany lub oliwy z oliwek. Do sałatki najlepiej dodać soczyste, twarde i lekko słodkie jabłko.
Składniki:
- pięć filetów śledziowych,
- trzy jajka,
- jabłko,
- cztery ogórki kiszone,
- ćwierć kilo groszku konserwowego,
- duża cebula,
- dwie łyżki majonezu,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Uszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu
Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Zrobisz ją w pół godziny
Wystarczy pokroić jabłko, cebulę, ugotowane jajka i filety i połączyć je z resztą składników. Sałatka jest bardzo szybka i ma rewelacyjny smak.
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo. Cebulę posiekaj, ogórki pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko w misce.
- Umyj i pokrój jabłka w kostkę. Odcedź groszek i wrzuć do reszty składników.
- Obierz jajka, pokrój drobno i dorzuć do sałatki.
- Filety pokrój w paski i wymieszaj je z sałatką.
- Na koniec przygotuj sos. Majonez wymieszaj dokładnie z musztardą, dodaj soli, pieprzu i polej sosem sałatkę. Można udekorować ją posiekaną natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Smacznego!
Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Zachwyca pikantną nutą
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl