Mięciutkie ciasto, a w środku nie ma kapusty. Uszka siostry Anastazji będziesz jeść nawet bez barszczu

Choć tradycyjny przepis na uszka mówi, by zrobić je z kapustą i grzybami, warto czasem postawić na nowość. Przepis siostry Anastazji to propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnym smakiem.

Wigilijny barszcz z uszkami to klasyka świątecznego stołu, ale czy zawsze musi być przygotowany w ten sam sposób? Siostra Anastazja, znana z kulinarnych inspiracji, pokazuje, że wcale nie muszą być nadziewane kapustą. W jej wersji farsz bazuje na fasoli, co nadaje potrawie delikatnego i nieoczywistego smaku.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Z czym można zrobić uszka do barszczu? Poznaj przepis siostry Anastazji na fasolowe nadzienie

Fasola Jaś, w połączeniu z suszonymi grzybami i cebulą, tworzy doskonałe nadzienie, które może stać się nową rodzinną tradycją. Taka wersja uszek to idealny wybór dla osób, które nie przepadają za klasycznym farszem.

Składniki na farsz:

  • 150 g fasoli Jaś (wcześniej namoczonej),
  • mała cebula,
  • 5–6 suszonych grzybów,
  • łyżka bułki tartej,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.
Farsz do uszek
Farsz do uszek fot. Michał Łepecki / Agencja Wyborcza.pl

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 200 ml letniej wody,
  • 50 ml mleka,
  • pół łyżeczki soli.

Jak zrobić dobry farsz do uszek wigilijnych? Sekret tkwi w cieście

Aby ciasto było idealne, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję. Dodaj do niego ciepłe mleko, które nada elastyczności. Pamiętaj, aby nie zagniatać go zbyt długo, bo może stać się twarde.

Sposób przygotowania farszu:

  1. Fasolę i suszone grzyby mocz przez około 6 godzin, a następnie ugotuj składniki do miękkości.
  2. Po ugotowaniu i ostygnięciu zmiel fasolę i grzyby w maszynce do mięsa lub zmiksuj blenderem.
  3. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista, a potem dodaj ją do masy fasolowo-grzybowej. Wsyp bułkę tartą, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie i stopniowo dodawaj mleko, wodę oraz wbij jajko. Dodaj sól i zagnieć na elastyczne ciasto.
  5. Gotowe rozwałkuj na grubość około 2 mm, wytnij kwadraty o boku 4 cm i na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu.
  6. Złóż kawałki po przekątnej, zlep brzegi, a następnie połącz dwa przeciwległe rogi, formując uszka.
  7. Gotuj je w osolonej wodzie od wypłynięcia na powierzchnię przez jeszcze 3 minuty. Podawaj z gorącym barszczem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: