Choć tradycyjny przepis na uszka mówi, by zrobić je z kapustą i grzybami, warto czasem postawić na nowość. Przepis siostry Anastazji to propozycja dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości oryginalnym smakiem.
3
Fot. iStock, wjarek
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Wigilijny barszcz z uszkami to klasyka świątecznego stołu, ale czy zawsze musi być przygotowany w ten sam sposób? Siostra Anastazja, znana z kulinarnych inspiracji, pokazuje, że wcale nie muszą być nadziewane kapustą. W jej wersji farsz bazuje na fasoli, co nadaje potrawie delikatnego i nieoczywistego smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Z czym można zrobić uszka do barszczu? Poznaj przepis siostry Anastazji na fasolowe nadzienie
Fasola Jaś, w połączeniu z suszonymi grzybami i cebulą, tworzy doskonałe nadzienie, które może stać się nową rodzinną tradycją. Taka wersja uszek to idealny wybór dla osób, które nie przepadają za klasycznym farszem.
Składniki na farsz:
150 g fasoli Jaś (wcześniej namoczonej),
mała cebula,
5–6 suszonych grzybów,
łyżka bułki tartej,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku.
Farsz do uszekfot. Michał Łepecki / Agencja Wyborcza.pl
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej,
jajko,
200 ml letniej wody,
50 ml mleka,
pół łyżeczki soli.
Jak zrobić dobry farsz do uszek wigilijnych? Sekret tkwi w cieście
Aby ciasto było idealne, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję. Dodaj do niego ciepłe mleko, które nada elastyczności. Pamiętaj, aby nie zagniatać go zbyt długo, bo może stać się twarde.
Sposób przygotowania farszu:
Fasolę i suszone grzyby mocz przez około 6 godzin, a następnie ugotuj składniki do miękkości.
Po ugotowaniu i ostygnięciu zmiel fasolę i grzyby w maszynce do mięsa lub zmiksuj blenderem.
Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż stanie się szklista, a potem dodaj ją do masy fasolowo-grzybowej. Wsyp bułkę tartą, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie i stopniowo dodawaj mleko, wodę oraz wbij jajko. Dodaj sól i zagnieć na elastyczne ciasto.
Gotowe rozwałkuj na grubość około 2 mm, wytnij kwadraty o boku 4 cm i na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu.
Złóż kawałki po przekątnej, zlep brzegi, a następnie połącz dwa przeciwległe rogi, formując uszka.
Gotuj je w osolonej wodzie od wypłynięcia na powierzchnię przez jeszcze 3 minuty. Podawaj z gorącym barszczem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.