Rok temu wujek złamał ząb na pierniczku. Tym razem tego nie powtórzę, a ciasteczka będą mięciutkie

Pierniczki świąteczne to coś więcej niż tylko wypiek - to zapach cynamonu, korzennych przypraw i wspomnienia rodzinnych przygotowań. Już teraz warto zabrać się za ich przygotowanie, bo niektóre przepisy wymagają leżakowania.

Święta coraz bliżej, a nic nie wprowadza takiego klimatu jak zapach piekących się pierniczków. Tradycyjny przepis wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ ciasto musi leżakować kilka tygodni, żeby ciasteczka nabrały głębokiego smaku. Ale spokojnie – jeśli zaczniesz teraz, zdążysz przygotować je na czas. Co ważne, ten proces to nie tylko pieczenie, ale też budowanie atmosfery, która sprawia, że jeszcze bardziej poczujemy magię świąt. Warto więc poświęcić chwilę, by dom wypełnił się zapachem korzennych aromatów. Po zrobieniu przechowuj je w szczelnym pojemniku razem z kawałkiem obranego jabłka lub skórką. Ten patent sprawi, że ciastka będą mięciutkie.

Zobacz wideo

Przepis na pierniczki świąteczne. Ciasteczka, które uwielbiane są za smak i prostotę

Pierniczki to klasyk na świątecznym stole, a ich przygotowanie jest świetnym sposobem na wspólne spędzenie czasu z rodziną. Gotowe można nie tylko zjadać od razu, lecz także powiesić na choince. Wystarczy kilka składników, by były smaczniejsze niż ze sklepu.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g miodu,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • jajko,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki mleka.
Pierniczki - zdj. ilustracyjne
Pierniczki - zdj. ilustracyjne Kelsey Weinkauf/Unsplash

Składniki dodatkowe:

  • 200 g cukru pudru,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • kolorowe posypki.

Jak zrobić ciasto na pierniki? Przygotowania zacznij już dziś

Ciasto na ten wypiek musi poleżeć, aby składniki dokładnie się połączyły i nadały mu odpowiednią strukturę i smak. Dzięki temu, a także odpowiedniemu przechowywaniu ciasteczka po upieczeniu będą miękkie i idealnie wilgotne.

Sposób przygotowania:

  1. W małym rondelku podgrzewaj miód z masłem, mieszaj aż do rozpuszczenia. Pamiętaj, aby nie zagotować składników, następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną.
  3. Do suchych składników dodaj ostudzony miód z masłem, jajko i mleko. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 5 dni. Jeśli uważasz, że potrzebują więcej czasu, możesz przedłużyć proces leżakowania.
  5. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinaj za pomocą foremek kształty. Piecz w 180°C przez 8–10 minut.
  6. Ostudzone pierniczki udekoruj lukrem wykonanym z połączenia cukru pudru i soku z cytryny. Wierzch posyp dodatkami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: