Nie kombinuję i robię najprostszą rybę w occie. Proporcje zdradziła mi babcia

Ryba w occie to świetna przekąska na różne imprezy i obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w wielu domach. Najczęściej robi się śledzie w occie, są pyszne, owszem, ale inne ryby też warto zamarynować, a jeszcze wcześniej usmażyć. Ten przepis robiła moja babcia już od lat 60. i do dziś smakuje wybornie. Najważniejsza jest zalewa. Już mówię, jak ją zrobić najlepiej.

Kiedy myślimy o rybie w occie na święta, na pewno od razu przychodzi nam na myśl śledź. Oczywiście to klasyk, ale nie tylko śledzik wychodzi pyszny w marynacie. W moim domu od wielu lat robimy smażoną rybę w occie z cebulką. Dawno temu moja babcia stawiała na ryby, który dziadek poławiał w okolicznych akwenach. Bywały to liny, sandacze i szczupaki. Później wszedł karp i przez lata właśnie karp w occie najbardziej mi smakował. Mięso było delikatne, ale zwarte i sprężyste. Od kilka lat jednak stawiam na inne ryby, a dokładnie filety z dorsza lub miruny. Są równie pyszne i, co ważne, nie ma tej całej zabawy z ośćmi.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Co by jednak nie mówić, najważniejsza w tym przepisie jest zalewa. Babcia lubiła intensywne smaki, ale jeśli chodziło o rybę w occie, zalewa nie mogła dominować nad smakiem mięsa. Na 1 szklankę octu babcia zawsze dawała 5 szklanek wody. Oczywiście nie mogło zabraknąć cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Takie proste przepisy są najlepsze i nigdy nie zawodzą. 

Ryba w occie na święta i nie tylko. Proporcje niezmienne od lat 60.

Składniki:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • łyżka ziela anielskiego (ok. 12-14 sztuk),
  • 8-10 listków laurowych,
  • płaska łyżka cukru,
  • łyżka soli,
  • 3 średnie białe cebule,
  • ok. 1,5 kg filetów z dorsza lub miruny, lub dzwonków z karpia, 
  • mąka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • ewentualnie maślanka do namoczenia ryby,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ryby. Podziel ją na niewielkie kawałki, oczyść i osusz. W przypadku karpia, mięso włóż do maślanki lub mleka, żeby pozbyć się posmaku mułu. Pozostaw w chłodzie na kilka godzin. Następnie osusz, lekko osól i znów pozostaw w chłodzie na 2-3 godziny.
  2. Kawałki ryby dokładnie obtocz w mące i połóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na złoty kolor i odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli masz spore kawałki, możesz włożyć mięso dodatkowo do piekarnika, by doszło.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj ziele angielskie, sól, cukier oraz liście laurowe. Zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój cebulę w piórka.
  4. Przygotuj duży słoik i układaj na przemian warstwę cebuli i warstwę ryby. Zalej całość zalewą i zanieś w chłodne miejsce. Po dwóch dniach ryba w occie będzie gotowa. 
Więcej o: