Kiedy myślimy o rybie w occie na święta, na pewno od razu przychodzi nam na myśl śledź. Oczywiście to klasyk, ale nie tylko śledzik wychodzi pyszny w marynacie. W moim domu od wielu lat robimy smażoną rybę w occie z cebulką. Dawno temu moja babcia stawiała na ryby, który dziadek poławiał w okolicznych akwenach. Bywały to liny, sandacze i szczupaki. Później wszedł karp i przez lata właśnie karp w occie najbardziej mi smakował. Mięso było delikatne, ale zwarte i sprężyste. Od kilka lat jednak stawiam na inne ryby, a dokładnie filety z dorsza lub miruny. Są równie pyszne i, co ważne, nie ma tej całej zabawy z ośćmi.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Co by jednak nie mówić, najważniejsza w tym przepisie jest zalewa. Babcia lubiła intensywne smaki, ale jeśli chodziło o rybę w occie, zalewa nie mogła dominować nad smakiem mięsa. Na 1 szklankę octu babcia zawsze dawała 5 szklanek wody. Oczywiście nie mogło zabraknąć cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego. Takie proste przepisy są najlepsze i nigdy nie zawodzą.
Ryba w occie na święta i nie tylko. Proporcje niezmienne od lat 60.
Składniki:
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka octu,
- łyżka ziela anielskiego (ok. 12-14 sztuk),
- 8-10 listków laurowych,
- płaska łyżka cukru,
- łyżka soli,
- 3 średnie białe cebule,
- ok. 1,5 kg filetów z dorsza lub miruny, lub dzwonków z karpia,
- mąka,
- tłuszcz do smażenia,
- ewentualnie maślanka do namoczenia ryby,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Zacznij od ryby. Podziel ją na niewielkie kawałki, oczyść i osusz. W przypadku karpia, mięso włóż do maślanki lub mleka, żeby pozbyć się posmaku mułu. Pozostaw w chłodzie na kilka godzin. Następnie osusz, lekko osól i znów pozostaw w chłodzie na 2-3 godziny.
- Kawałki ryby dokładnie obtocz w mące i połóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na złoty kolor i odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli masz spore kawałki, możesz włożyć mięso dodatkowo do piekarnika, by doszło.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj ziele angielskie, sól, cukier oraz liście laurowe. Zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pokrój cebulę w piórka.
- Przygotuj duży słoik i układaj na przemian warstwę cebuli i warstwę ryby. Zalej całość zalewą i zanieś w chłodne miejsce. Po dwóch dniach ryba w occie będzie gotowa.