Bożonarodzeniowy obiad to nie tylko resztki z wigilii. Zaserwuj to danie, a zniknie z talerzy w mig

Bożonarodzeniowy obiad powinien emanować klasą i obłędnymi aromatami. Zamiast zatem serwować gościom resztki z wigilii znacznie lepiej postawić na mistrzowską pieczeń w anturażu warzyw. Odświętne danie zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach, a już po pierwszym kęsie okaże się, że jest kolejka po dokładkę!

Idealny obiad na Boże Narodzenie? Zapomnij o nudnych klasykach i zaserwuj swoim gościom mistrzowskie danie godne najlepszych szefów kuchni. Mowa tu o pieczonej karkówce w towarzystwie kolorowych warzyw. Taki duet może wydawać się nudny, jednak z naszym przepisem nabierze niepowtarzalnego charakteru. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Świąteczny obiad w wersji luksusowej. Karkówka wypadnie znakomicie 

Świąteczny obiad musi być wyjątkowy i uroczysty. Doskonale przygotowane mięso sprawdzi się w tej roli doskonale. Do wyboru mamy wiele smakowitych partii, jednak karkówka nie tylko każdemu zasmakuje, ale i pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole. Jeśli chcesz popisać się przed rodziną to postaw na nasz przepis - nie jest wymagający, a z pewnością zrobi niemałą furorę. 

Bożonarodzeniowa karkówka w towarzystwie kolorowych warzyw to strzał w dziesiątkę. Danie obłędnie pachnie, kusi już samym wyglądem, a smak... nie trzeba tu wiele komentować, a wystarczy jeden kęs, by obłędny smak podbił podniebienie. Nie obejdzie się też bez przypraw, świeżej zieleniny i pięknych kawałków mięsa. 

Przepis na świąteczny obiad - karkówka pieczona z warzywami 

Składniki: 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej,
  • 4 cebule,
  • 4 marchewki,
  • pół pora,
  • pietruszka,
  • czerwona papryka,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • łyżka majonezu,
  • kmin rzymski,
  • suszona papryka,
  • granulowany czosnek,
  • sól,
  • pieprz, 
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Karkówkę pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. Mięso natrzyj mieszanką wszystkich przypraw i odstaw na kilka godzin. 
  2. Teraz pora na przygotowanie warzyw. Cebulę pokrój w piórka, marchew i pietruszkę w talarki, a paprykę w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Na kolorowych warzywach ułóż zamarynowane mięso. 
  4. Zrób teraz sos z przecieru i majonezu - dodaj go na mięso i warzywa. Wszystko wymieszaj. 
  5. Karkówkę piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie odwróć mięso i piecz kolejne 20-30 minut. Po tym czasie nasza karkówka jest gotowa do podania. 
  6. Wskazówka - doskonale smakuje z puree ziemniaczanym z odrobiną gałki i solidną porcją masła. Na koniec posyp danie świeżą zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.