Idealny obiad na Boże Narodzenie? Zapomnij o nudnych klasykach i zaserwuj swoim gościom mistrzowskie danie godne najlepszych szefów kuchni. Mowa tu o pieczonej karkówce w towarzystwie kolorowych warzyw. Taki duet może wydawać się nudny, jednak z naszym przepisem nabierze niepowtarzalnego charakteru.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Świąteczny obiad w wersji luksusowej. Karkówka wypadnie znakomicie
Świąteczny obiad musi być wyjątkowy i uroczysty. Doskonale przygotowane mięso sprawdzi się w tej roli doskonale. Do wyboru mamy wiele smakowitych partii, jednak karkówka nie tylko każdemu zasmakuje, ale i pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole. Jeśli chcesz popisać się przed rodziną to postaw na nasz przepis - nie jest wymagający, a z pewnością zrobi niemałą furorę.
Bożonarodzeniowa karkówka w towarzystwie kolorowych warzyw to strzał w dziesiątkę. Danie obłędnie pachnie, kusi już samym wyglądem, a smak... nie trzeba tu wiele komentować, a wystarczy jeden kęs, by obłędny smak podbił podniebienie. Nie obejdzie się też bez przypraw, świeżej zieleniny i pięknych kawałków mięsa.
Przepis na świąteczny obiad - karkówka pieczona z warzywami
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- 4 cebule,
- 4 marchewki,
- pół pora,
- pietruszka,
- czerwona papryka,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- łyżka majonezu,
- kmin rzymski,
- suszona papryka,
- granulowany czosnek,
- sól,
- pieprz,
- świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm. Mięso natrzyj mieszanką wszystkich przypraw i odstaw na kilka godzin.
- Teraz pora na przygotowanie warzyw. Cebulę pokrój w piórka, marchew i pietruszkę w talarki, a paprykę w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na kolorowych warzywach ułóż zamarynowane mięso.
- Zrób teraz sos z przecieru i majonezu - dodaj go na mięso i warzywa. Wszystko wymieszaj.
- Karkówkę piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie odwróć mięso i piecz kolejne 20-30 minut. Po tym czasie nasza karkówka jest gotowa do podania.
- Wskazówka - doskonale smakuje z puree ziemniaczanym z odrobiną gałki i solidną porcją masła. Na koniec posyp danie świeżą zieleniną.