Przepis Pascala Brodnickiego na obiad świąteczny. Wystarczy tylko 40 minut. "Ekspresowy przepis na święta"

Pascal Brodnicki na swoim kanale na YouTubie podzielił się przepisem na francuski obiad świąteczny. To pierś kaczki faszerowana suszonymi śliwkami, morelami i figami. Pascal zapewnia, że potrawa jest szybka i prosta do przygotowania. Robi się ją w zaledwie 40 minut. "Uwielbiam robić ten przepis" - zaznacza w swoim wideo.

Więcej świątecznych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przed świętami wszyscy jesteśmy pochłonięci poszukiwaniem przepisów na dania, którymi możemy zabłysnąć przed gośćmi. Choć Wigilia jest dniem, w którym spożywa się postne potrawy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w pierwszy i drugi dzień świąt przygotować obiad mięsny. Zastanawiacie się, co dobrze się sprawdzi? Jedną z takich opcji są piersi kaczki według Pascala Brodnickiego. Kucharz zapewnia, że robi się je błyskawicznie i bardzo prosto.

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami serwowane z pęczotto - przepis Pascala Brodnickiego*

*Kaczkę można zastąpić piersiami z gęsi, polędwicą z dorsza lub dużymi bakłażanami. Przepis znajdziecie na oficjalnym kanale Pascala Brodnickiego.

Składniki:

  • 4 piersi kaczki, umyte i osuszone,
  • pieprz i sól,
  • 3-4 łyżki tymianku, umytego i posiekanego.

Farsz:

  • 16 suszonych moreli, posiekanych,
  • 16 suszonych śliwek, posiekanych,
  • 8 fig suszonych, posiekanych.

Pęczak:

  • 200 g pęczaku ugotowanego,
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę,
  • 60 g masła,
  • sól i pieprz,
  • niewielka ilość oliwy z oliwek,
  • 2-3 marchewki, pokrojone w talarki,
  • 1 biała rzepa, pokrojona w kosteczkę,
  • 1 łyżeczka miodu kremowego,
  • niewielka ilość tymianku, umytego.

Sos:

  • 80 g cukru,
  • sok z 2 pomarańczy, umytych (250 ml soku),
  • 3 łyżki octu winnego białego,
  • 80 g masła,
  • 1 szczypta cynamonu.

Do dekoracji kiełki, zioła lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C w opcji z termoobiegiem.

Piersi kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia). Skórę kaczki nacinamy delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Kaczkę doprawiamy solą i 3-4 łyżeczkami świeżego tymianku.

Figi, morele, śliwki suszone siekamy. Mieszamy. Bierzemy jedną pierś kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki. Całość związujemy razem sznurkiem, bardzo szczelnie. Tak samo robimy z kolejną parą piersi. Całość wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.

Do garnka nalewamy 2-3 łyżki oliwy oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki), podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy cebulę. Za pomocą szczypiec wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, dodajemy i podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę. Całość solimy. Do warzyw dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji, dodajemy ugotowanego pęczaku, a następnie sól, pieprz oraz świeży, posiekany tymianek. Mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Do rondla dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu. Do sosu dodajemy 80 g masła, które rozpuszczamy w sosie. Sos redukujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na kurczaka piccatę - popularne mięso w ciekawej wersji

Jak podawać?

Sos przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki pokrojoną w plastry. Dekorujemy świeżym tymiankiem lub kiełkami.

Więcej o: