Więcej świątecznych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przed świętami wszyscy jesteśmy pochłonięci poszukiwaniem przepisów na dania, którymi możemy zabłysnąć przed gośćmi. Choć Wigilia jest dniem, w którym spożywa się postne potrawy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w pierwszy i drugi dzień świąt przygotować obiad mięsny. Zastanawiacie się, co dobrze się sprawdzi? Jedną z takich opcji są piersi kaczki według Pascala Brodnickiego. Kucharz zapewnia, że robi się je błyskawicznie i bardzo prosto.
*Kaczkę można zastąpić piersiami z gęsi, polędwicą z dorsza lub dużymi bakłażanami. Przepis znajdziecie na oficjalnym kanale Pascala Brodnickiego.
Składniki:
Farsz:
Pęczak:
Sos:
Do dekoracji kiełki, zioła lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C w opcji z termoobiegiem.
Piersi kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia). Skórę kaczki nacinamy delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Kaczkę doprawiamy solą i 3-4 łyżeczkami świeżego tymianku.
Figi, morele, śliwki suszone siekamy. Mieszamy. Bierzemy jedną pierś kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki. Całość związujemy razem sznurkiem, bardzo szczelnie. Tak samo robimy z kolejną parą piersi. Całość wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
Do garnka nalewamy 2-3 łyżki oliwy oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki), podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy cebulę. Za pomocą szczypiec wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, dodajemy i podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę. Całość solimy. Do warzyw dodajemy łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji, dodajemy ugotowanego pęczaku, a następnie sól, pieprz oraz świeży, posiekany tymianek. Mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Do rondla dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu. Do sosu dodajemy 80 g masła, które rozpuszczamy w sosie. Sos redukujemy. Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Sos przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki pokrojoną w plastry. Dekorujemy świeżym tymiankiem lub kiełkami.