Zazwyczaj kolacja wigilijna jest postna, jednak już pierwszego dnia świąt na stoły trafiają pieczone mięsa nadziewane owocami, ale nie tylko. My podpowiadamy, jak przygotować polędwicę w sosie grzybowym, która idealnie sprawdzi się, jako świąteczny obiad.
Polędwiczki w sosie grzybowym to aromatyczne danie, które swój niepowtarzalny smak zawdzięcza grzybom. Do sosu najlepiej dodać podgrzybki oraz prawdziwki. Do przygotowania dania potrzebujesz:
Na początku pokrój polędwice wieprzowe w plastry, powinny mieć około 1,5 cm grubości. Następnie rozmrożone grzyby (najlepiej wstaw je do lodówki dzień przed gotowaniem) pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę i wyciśnij ząbki czosnku przez wyciskarkę. Weź głęboką patelnię i rozgrzej niej olej, a następnie obsmaż polędwiczki z obu stron, później dodaj cebulę i smaż ją, aż się zeszkli, później dodaj do niej bulion. Kolejny krokiem będzie dodanie grzybów, czosnku oraz przypraw.
Mięso ma się dusić pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie mięso i grzyby staną się miękkie. Wymieszaj w miseczce mąkę z jogurtem oraz kilkoma łyżeczkami sosu. Później wyciągnij na chwilę polędwiczki z patelni i dodaj mieszkankę z miseczki do sosu i zamieszaj całość. Polędwiczki podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Do potrawy możesz zaserwować surówkę z zasmażanych buraczków, przepis na nie znajdziesz TUTAJ.
Zobacz też: Świąteczny obiad. Co przygotować na bożonarodzeniowe spotkanie z bliskimi?