Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szybki obiad świąteczny wcale nie musi wiązać się z nudą czy oklepanymi przepisami. Jak mawia wielu kucharzy - sekretem jest prostota - co za tym idzie, wystarczą dobrej jakości produkty i zaledwie kilkanaście minut, by stworzyć coś naprawdę spektakularnego. Daniem, które podbije serca gości, z pewnością będzie pierś z kaczki.
Kaczka. Tradycyjny rarytas, który często gości na eleganckich kolacjach czy rodzinnych przyjęciach. Mięso z piersi zbliżone jest smakiem wręcz do dziczyzny - szlachetne, głębokie, wytrawne i na swój sposób niezwykle aromatyczne. Idealnie komponuje się z owocami takimi jak żurawiną, jabłka czy pomarańcze, ale także z warzywami np. burakami czy marchwią. Wbrew pozorom przygotowanie może trwać krócej niż pół godziny, kluczem do sukcesu jest jednak wiedza, jak ową kaczkę przyrządzić.
Pierś z kaczki idealnie sprawdzi się jako główne danie świątecznego stołu. Co ciekawe wyrafinowane danie może być przygotowane na tzw. ostatni moment. Wystarczy podsmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni, a następnie zapiekać przez kilka minut. Tak przygotowana, nie będzie sucha, a soczysta i pełna aromatów. Smakuje świetnie z ziemniakami i surówką, jednak można serwować ją również z ryżem czy tradycyjnymi kluskami śląskimi.
Składniki:
Sposób przygotowania: