Szybki obiad świąteczny - przywitaj nowy rok spektakularnym obiadem. Pierś z kaczki w słodkiej glazurze

Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami, warto zatem zaplanować świąteczny obiad. Przepisem, który nie zajmie dużo czasu, a jednocześnie podbije serca gości, jest pieczona pierś z kaczki w słodkiej, miodowej glazurze. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się to skomplikowane danie, w rzeczywistości jest gotowe w zaledwie pół godziny.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szybki obiad świąteczny wcale nie musi wiązać się z nudą czy oklepanymi przepisami. Jak mawia wielu kucharzy - sekretem jest prostota - co za tym idzie, wystarczą dobrej jakości produkty i zaledwie kilkanaście minut, by stworzyć coś naprawdę spektakularnego. Daniem, które podbije serca gości, z pewnością będzie pierś z kaczki. 

Szybki obiad świąteczny - eleganckie danie w pół godziny

Kaczka. Tradycyjny rarytas, który często gości na eleganckich kolacjach czy rodzinnych przyjęciach. Mięso z piersi zbliżone jest smakiem wręcz do dziczyzny - szlachetne, głębokie, wytrawne i na swój sposób niezwykle aromatyczne. Idealnie komponuje się z owocami takimi jak żurawiną, jabłka czy pomarańcze, ale także z warzywami np. burakami czy marchwią. Wbrew pozorom przygotowanie może trwać krócej niż pół godziny, kluczem do sukcesu jest jednak wiedza, jak ową kaczkę przyrządzić. 

Pierś z kaczki idealnie sprawdzi się jako główne danie świątecznego stołu. Co ciekawe wyrafinowane danie może być przygotowane na tzw. ostatni moment. Wystarczy podsmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni, a następnie zapiekać przez kilka minut. Tak przygotowana, nie będzie sucha, a soczysta i pełna aromatów. Smakuje świetnie z ziemniakami i surówką, jednak można serwować ją również z ryżem czy tradycyjnymi kluskami śląskimi

Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Ekspresowa pierś z kaczki - spektakularne danie na świąteczny stół

Składniki: 

  • 2 duże piersi z kaczki,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania: 

  1. Skórę piersi z kaczki delikatnie nacinamy w kratkę. Następnie nacieramy przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy miodem połączonym z sosem sojowym. Tak przygotowane mięso podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron przez kilka minut. 
  2. Wskazówka - sekretem soczystej kaczki jest wcześniejsze smażenie na dużym ogniu, dzięki czemu mięso się "zamknie" i nie puści soku. Dużym błędem w przygotowaniu kaczki jest smażenie na oleju - produkt zawiera wystarczającą ilość tłuszczu, zalecamy jedynie podsmażanie na sucho. 
  3. Tak przygotowaną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około siedem minut w 200 stopniach. 
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami - polecamy pierś z kaczki z dodatkiem chrupiących sałat. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA