Przyrządzenie klusek nie jest trudne, ale należy uważać na proporcje składników. Jeśli dodamy za dużo mąki i jajek, kluski wyjdą za twarde. Z kolei zbyt mała ilość mąki spowoduje rozpadanie się klusek podczas gotowania. Jak zrobić kluski śląskie? Podajemy przepis, z którym będziecie mogli przygotować prosty, ale bardzo smaczny obiad.
Najlepsze proporcje do wykonania klusek śląskich to jedna część mąki przypadająca na cztery części ziemniaków. Poza tym warto pamiętać, że na kilogram ziemniaków powinno przypadać jedno jajko. Jeśli chodzi o gotowanie klusek, zależy to głównie od ich wielkości. Im większe kluski, tym dłuższy czas gotowania.
Do przygotowania klusek śląskich będą potrzebne tylko ziemniaki, mąka, jajko i sól.
Składniki:
Przygotowanie:
Najlepiej jest mrozić surowe kluski i po wyjęciu ich z zamrażarki wrzucać od razu na wrzątek. Mogą jednak nie mieć takiego smaku, jak te świeże, serwowane zaraz po ich przyrządzeniu.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl