Kluski śląskie - przepis na danie, które pokochała cała Polska. Są tak mięciutkie, że grzech nie spróbować

Kluski śląskie - przepis na jedno z uwielbianych dań kuchni polskiej. Świetnie komponują się z wieloma daniami, zwłaszcza mięsnymi. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich wykonania wystarczy mąka, ziemniaki, jajko i sól.

Przyrządzenie klusek nie jest trudne, ale należy uważać na proporcje składników. Jeśli dodamy za dużo mąki i jajek, kluski wyjdą za twarde. Z kolei zbyt mała ilość mąki spowoduje rozpadanie się klusek podczas gotowania. Jak zrobić kluski śląskie? Podajemy przepis, z którym będziecie mogli przygotować prosty, ale bardzo smaczny obiad.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

W przygotowaniu klusek śląskich liczą się właściwe proporcje 

Najlepsze proporcje do wykonania klusek śląskich to jedna część mąki przypadająca na cztery części ziemniaków. Poza tym warto pamiętać, że na kilogram ziemniaków powinno przypadać jedno jajko. Jeśli chodzi o gotowanie klusek, zależy to głównie od ich wielkości. Im większe kluski, tym dłuższy czas gotowania.  

Przepis na kluski śląskie - bardzo łatwe wykonanie

Do przygotowania klusek śląskich będą potrzebne tylko ziemniaki, mąka, jajko i sól.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Obierz, umyj i ugotuj ziemniaki. Przeciśnij je przez praskę. Dodaj mąkę, sól i jajko. Zagnieć wszystkie składniki w jednolite ciasto.
  2. Formuj kluski - w środku każdej wgniataj palcem wgłębienie.
  3. Zagotuj osoloną wodę w większym garnku.
  4. Gotuj kluski około dwie minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Podawaj bezpośrednio po ugotowaniu.

Kluski śląskie można mrozić w zamrażarce

Najlepiej jest mrozić surowe kluski i po wyjęciu ich z zamrażarki wrzucać od razu na wrzątek. Mogą jednak nie mieć takiego smaku, jak te świeże, serwowane zaraz po ich przyrządzeniu. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: