-
ARTYKUŁ
Kluski leniwe z dedykacją dla leniwych. Prostszego przepisu niż ten, nie uświadczysz w żadnej książce
Kluski leniwe to jedno z najbardziej popularnych dań na słodko w kuchni polskiej. Te niewielkie kluseczki, podawane z bułką tartą lub owocami smakują absolutnie obłędnie. Niestety niektórzy twierdzą, że ich przygotowanie jest zbyt pracochłonne. Na całe szczęście kluski leniwe mają swoją wersję również dla osób utożsamiających się z nazwą dania.
-
ARTYKUŁ
Jak kluski ziemniaczane to tylko z przepisu babci Stasi. Zawsze dodawała do nich jeden tajny składnik
Nic nie smakuje tak dobrze jak obiady z babcinych przepisów. Kluski ziemniaczane można jeść zarówno z mięsnymi i grzybowymi sosami, jak i z okrasą z cebulki i boczku. To uniwersalne danie wielu z nas kojarzy z dzieciństwem, dlatego też warto odświeżyć ciepłe wspomnienia i przygotować tę prostą, tradycyjną potrawę.
-
ARTYKUŁ
Szpecle, czyli kluchy do zadań specjalnych. Pamiętaj o tym dodatku, a nie będziesz wyobrażać sobie bez nich życia
Szpecle to klasyka kuchni niemieckiej i nie bez powodu nazwałam je kluchami do zadań specjalnych - zastąpią makaron w zupie, będą idealne do gulaszu, a podane z podsmażoną cebulką sprawią, że można oddać za nie dusze. Jak zrobić najpyszniejsze kluseczki kładzione? Podstawa to odpowiednie proporcje i korzenna przyprawa.
-
ARTYKUŁ
Ciocia Krysia robi je od 50 lat, a cała wieś prosi o ten przepis. Z tym dodatkiem nawet rosół staje się smaczniejszy
Makarony i kluski to dodatki, które świetnie smakują nie tylko z zupami, ale też domowymi sosami. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, lecz te zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. Przedstawiamy przepis na kluski, które zwalają z nóg. Tylko 5 składników i kilka chwil roboty.
-
ARTYKUŁ
Prawdziwy rosół jest tylko z tego mięsa. Strzelczyk nie ma wątpliwości, że babciny się przy nim chowa
Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu. My również, dlatego dzielimy się przepisem na zupę, która jest bardziej aromatyczna niż każda inna. Strzelczyk pokazał jakie mięso pasuje do niej najlepiej. Dodatkowo zaskoczył wszystkich mieszanką przypraw.
-
ARTYKUŁ
Danie rodem z dzieciństwa. Zwróć uwagę na jeden składnik, bo inaczej potrawa trafi do kosza
Chcesz zrobić szybki obiad, ale pustka w głowie ci to uniemożliwia? Mamy na to sposób. Wystarczy wykorzystać ten przepis, a problem sam się rozwiąże. Pamiętaj jednak o dobrym wyborze składników. Jeśli to zlekceważysz, danie może się nie udać.
-
ARTYKUŁ
Jak przygotować i ile gotować kluski śląskie? Zasada dwóch minut to sprytny sposób babć na idealnie mięciutkie kluseczki
Kluski śląskie są tradycyjnym, polskim daniem obiadowym. Są niezwykle uniwersalne i smakują obłędnie zarówno z sosem mięsnym, warzywnym, a także wyłącznie z okrasą z boczku i cebuli. Ich przygotowanie nie powinno sprawić wiele kłopotu, jednak warto wiedzieć ile gotować kluski śląskie. Nikt nie chciałby przecież jeść twardych lub całkowicie rozgotowanych klusek.
-
Pięciominutowy chłodnik Katarzyny Bosackiej. "Ochota od samego patrzenia"
-
Koleżanka z redakcji zrobiła takie cudo. "Smakuje jak z drogiej cukierni"
-
Młodzi inaczej niż dorośli rozumieją zagrożenie w świecie cyfrowym. Najbardziej obawiają się rówieśnikówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Gołąbki bez ryżu i klasycznej kapusty. To coś, o czym babcie nie śniły
-
Smakują jak sernik, a gotowe są w 10 razy szybciej. Zapomnij o pieczeniu
- Jedna porcja to za mało. Ziemniaki w tej wersji przebijają wszystko
- Babciny przepis na dodatek do obiadu. Albo go kochasz, albo nienawidzisz
- Zauważyłeś żółte liście na ogórkach? Kup produkt za dwa złote i po problemie
- To najlepsze bułeczki drożdżowe z owocami na świecie. Dziadek zdradził sekret
- Mizeria w innej odsłonie. Dodatek tych produktów dodatkowo poprawi jej smak
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- powyżej godziny
Czarne kluski
Czarne kluski
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do 30 minut
Kluski grysikowe
Kluski grysikowe
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Francuskie kluski kładzione z grzybami
Francuskie kluski kładzione z grzybami
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Kluski zakopiańskie
Kluski zakopiańskie
-
PRZEPIS
- 5,0
- średni
- do godziny
Kluski kładzione
Kluski kładzione
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Wędzone leniwe kluski
Leniwe kluski tylko z masłem albo śmietaną? Nie, żebyśmy krytykowali klasyczne leniwe - każdym kluskom należy się szacunek. Ale może spróbujecie czegoś nowego? Oto fantastyczna wersja z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką. Palce lizać!
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Kluski francuskie
Kluski francuskie