-
ARTYKUŁ
Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki
Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne, mięciutkie i sprężyste. Postaw na odpowiednie ziemniaki i zasadę ćwiartki - to kluskowa świętość, którą musisz wyryć na blachę.
-
ARTYKUŁ
Wiejskie kluski to kulinarny hit. Zrobisz je z trzech składników. Knedle się przy nich chowają
To potrawa prosto z Galicji, którą zajadają się mieszkańcy Puszczy Sandomierskiej. Jest pyszna, sycąca i banalna w przygotowaniu. Kluski w takim wydaniu są świetnym pomysłem na obiad zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
-
ARTYKUŁ
Szare kluski, czyli tani obiad o bogatym smaku. Weź konkretne ziemniaki, a wyjdą najlepsze
Szare kluski, zwane także kluskami żelaznymi, to przysmak nie w kij dmuchał. Niby to zwyczajne kluchy ziemniaczane, a smakują tak, że wszystkie kawiory tego świata mogą się schować ze wstydu. Przepis na szare kluski jest prosty, ale kluczowa jest jedna rzecz. Chodzi o ziemniaki - nie mogą być pierwsze lepsze.
-
ARTYKUŁ
Grysikowe kluski w gorącym rosole pokochasz od pierwszej łyżki. Makaron przy nich to mizerny dodatek
Kluseczki w rosole to klasyk, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach, idealnie pasują do gorącego bulionu. Nie wiesz, jak się robi kluski grysikowe? Ten przepis pozwoli ci wrócić wspomnieniami do domowych obiadów, które przyrządzała ukochana babcia.
-
ARTYKUŁ
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Z tym przepisem to łatwizna
Uszka wigilijne z czerwonym barszczem to w wielu domach obowiązkowe danie w bożonarodzeniowym menu. Jak przygotować farsz do uszek i jak zagnieść idealne ciasto? Podpowiadamy.
-
ARTYKUŁ
Tanie, szybkie i tak pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał w dzieciństwie
Polska kuchnia wręcz tonie w przepisach na najróżniejsze kluski i nie sposób nie wspomnieć o jednych z najlepszych. Kładzioki, kluski kładzione lub - jak mówiło się u mnie w domu - kluseczki z miseczki to świetny pomysł na pyszny obiad za przysłowiowe grosze. Co w nich takiego niezwykłego? Oczywiście smak - możesz podawać je na dwa sposoby.
-
ARTYKUŁ
Jak zrobić kluski śląskie? Łączę 4 składniki i wszyscy się zajadają. Nie zapomnij o dziurce
Jak zrobić kluski śląskie? Przepis nie jest trudny, a niezbędne składniki zapewne masz w domu. Wystarczy tylko nieco siły w rękach i precyzji, by stworzyć danie jak spod ręki babci. Podaj z ulubionymi dodatkami, a na pewno się nie zawiedziesz.
- Pyszna surówka z kiszonych ogórków. Mąż dodał dwa smaczne składniki
- Ten przepis odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są boskie
- W sklepach były drogie, teraz mam tanio i prosto. Gotowe w 10 minut
- Nie tylko masło. Na jakim oleju smażyć jajecznicę? Wyjdzie pyszna
- Wsyp do kawy zamiast białego cukru. Będzie smakowała jeszcze lepiej
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Wiesz, czym jest flambirowanie? Rozwiąż quiz kulinarny na literę F
- Po zjedzeniu rosołu reszta mięsa trafiła do ciasta. Babcia była w szoku
- Robię ciasto, ale nie wkładam do piekarnika. Inna metoda sprawia, że jest gotowe 2 razy szybciej
- Zamieniłam mleko i czuję się lżejsza. Najlepsza owsianka na śniadanie
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- powyżej godziny
Czarne kluski
Czarne kluski
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do 30 minut
Kluski grysikowe
Kluski grysikowe
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- powyżej godziny
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Francuskie kluski kładzione z grzybami
Francuskie kluski kładzione z grzybami
-
PRZEPIS
- 0,0
- średni
- do godziny
Kluski zakopiańskie
Kluski zakopiańskie
-
PRZEPIS
- 5,0
- średni
- do godziny
Kluski kładzione
Kluski kładzione
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do godziny
Wędzone leniwe kluski
Leniwe kluski tylko z masłem albo śmietaną? Nie, żebyśmy krytykowali klasyczne leniwe - każdym kluskom należy się szacunek. Ale może spróbujecie czegoś nowego? Oto fantastyczna wersja z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką. Palce lizać!
-
PRZEPIS
- 0,0
- łatwy
- do 30 minut
Kluski francuskie
Kluski francuskie