Wędzone leniwe kluski

Leniwe kluski tylko z masłem albo śmietaną? Nie, żebyśmy krytykowali klasyczne leniwe - każdym kluskom należy się szacunek. Ale może spróbujecie czegoś nowego? Oto fantastyczna wersja z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką. Palce lizać!
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Wędzone leniwe kluski
Twaróg tłusty - 250 gMąka pszenna - 220 gJajka - 1Sól - szczyptaPapryka wędzona - łyżeczka
-
Karmelizowana cebula
Cebula - 1Masło - 2-3 łyżkiSzałwia - listki, wedle uznaniaSól - wedle uznaniaPieprz czarny w ziarnach - świeżo mielony, wedle uznania
-
Do podania
Pestki dyni - wedle uznania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Składniki na kluseczki wymieszaj widelcem lub ręką. Gdy się połączą, podsyp blat mąką i roluj wałeczek o szerokości 1 cm. Oprószonym mąką nożem krój pod kątem kluseczki. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odsącz z wody, chwilę studź.
2 / 4
W trakcie gotowanie kluseczek podsmaż na maśle posiekaną cebulę i listki szałwii. Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni. Całość przypraw solą i pieprzem.
3 / 4
Do karmelizującej się cebuli wrzuć kluseczki i podsmażaj przez kilka minut.
4 / 4
Leniwe kluski podawaj z listkami smażonej szałwii i pestkami dyni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory