Wędzone leniwe kluski

Haps 27.02.2020 10:51
(brak ocen)
OCEŃ
Wędzone leniwe kluski
Leniwe kluski tylko z masłem albo śmietaną? Nie, żebyśmy krytykowali klasyczne leniwe - każdym kluskom należy się szacunek. Ale może spróbujecie czegoś nowego? Oto fantastyczna wersja z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką. Palce lizać!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Składniki na kluseczki wymieszaj widelcem lub ręką. Gdy się połączą, podsyp blat mąką i roluj wałeczek o szerokości 1 cm. Oprószonym mąką nożem krój pod kątem kluseczki. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Odsącz z wody, chwilę studź. 

2 / 4

W trakcie gotowanie kluseczek podsmaż na maśle posiekaną cebulę i listki szałwii. Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni. Całość przypraw solą i pieprzem. 

 

3 / 4

Do karmelizującej się cebuli wrzuć kluseczki i podsmażaj przez kilka minut.

 

 

4 / 4

Leniwe kluski podawaj z listkami smażonej szałwii i pestkami dyni.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.