Czas bez słodkości i domowych specjałów nie ma racji bytu, dlatego warto sięgnąć po przepis na prawdziwą klasykę. Mowa tu o cynamonowym cieście, którego zapach wypełni cały dom i szybko przyciągnie tłum zainteresowanych degustacją.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Cynamonowa rozkosz dla podniebienia - to ciasto to synonim dobrego smaku
W nadchodzące dni nie może zabraknąć słodkich akcentów. Wśród faworków, pączków czy racuchów nie może zabraknąć także specjału z akcentem cynamonu. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Poza obłędnym smakiem warto dodać, że ciasto jest niebywale puszyste, lekkie i sprężyste. Sprawdzi się na stole, a także jako przekąska dla gości.
Jak zatem przygotować cynamonowe ciasto? To niebywale prosty przepis, z którym poradzi sobie największy nowicjusz. Kluczem do sukcesu jest jednak kształt, czyli nasz tytułowy zawijaniec. Nie obejdzie się też bez aromatycznego nadzienia z korzenną przyprawą. Całość pieczemy, ozdabiamy lukrem i zbieramy pochwały!
Przepis na ciasto cynamonowe, które wywoła niemałą sensację
Składniki na ciasto:
- 3 duże jajka,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- szklanka mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki sody,
- 1/3 szklanki wody,
- laska wanilii lub odrobina ekstraktu.
Nadzienie:
- 230 g twarogu sernikowego,
- łyżka cynamonu,
- jajko,
- pół szklanki cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od nadzienia. Do miski przełóż ser, cynamon, jajko oraz cukier. Wszystko miksuj na gładką masę - powinna być jednolita i puszysta.
- Blachę o wymiarach ok. 38 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową i odstawić do lodówki.
- Jaja ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier. W drugiej misce połącz mąkę i sodę. Produkty sypkie dodawaj łyżka po łyżce do jajek, na koniec wanilia lub ekstrakt oraz woda.
- Tak przygotowane ciasto delikatnie wylej na schłodzony twaróg cynamonowy.
- Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 20 minut.
- Po tym czasie ciasto szybko wyciągnij z piekarnika, odwróć na drugą stronę i delikatnie zdejmij papier do pieczenia ciągnąć za koniec.
- Masa serowa powinna być na wierzchu - teraz pokrój ciasto wzdłuż dłuższego boku na pięć pasków tej samej szerokości.
- Pierwszy pasek wiń w spiralkę, kolejny zawiń wokół niego i postępuj tak z kolejnymi paskami. W ten sposób powstanie piękny cynamonowy ślimaczek. Przełóż go do tortownicy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Ciasto na koniec udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl