Anse kabanse mamy cynamonowe zawijańce. Oto niezawodny przepis na ciasto, które makuje jak złoto

Szukasz przepisu na wyjątkowe, karnawałowe ciasto? Cynamonowy specjał obok, którego nie da się przejść obojętnie. Po prostu must have, który nie tylko zachwyci gości, ale także pięknie zaprezentuje się na słodkim stole. Receptura jest banalnie proste, warto jednak pamiętać o kilku drobnych szczegółach.

Czas bez słodkości i domowych specjałów nie ma racji bytu, dlatego warto sięgnąć po przepis na prawdziwą klasykę. Mowa tu o cynamonowym cieście, którego zapach wypełni cały dom i szybko przyciągnie tłum zainteresowanych degustacją. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Cynamonowa rozkosz dla podniebienia - to ciasto to synonim dobrego smaku

W nadchodzące dni nie może zabraknąć słodkich akcentów. Wśród faworków, pączków czy racuchów nie może zabraknąć także specjału z akcentem cynamonu. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Poza obłędnym smakiem warto dodać, że ciasto jest niebywale puszyste, lekkie i sprężyste. Sprawdzi się na stole, a także jako przekąska dla gości. 

Jak zatem przygotować cynamonowe ciasto? To niebywale prosty przepis, z którym poradzi sobie największy nowicjusz. Kluczem do sukcesu jest jednak kształt, czyli nasz tytułowy zawijaniec. Nie obejdzie się też bez aromatycznego nadzienia z korzenną przyprawą. Całość pieczemy, ozdabiamy lukrem i zbieramy pochwały! 

Przepis na ciasto cynamonowe, które wywoła niemałą sensację

Składniki na ciasto

  • 3 duże jajka,
  • 3/4 szklanki brązowego  cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki sody,
  • 1/3 szklanki wody,
  • laska wanilii lub odrobina ekstraktu.

Nadzienie:

  • 230 g twarogu sernikowego,
  • łyżka cynamonu,
  • jajko,
  • pół szklanki cukru.  

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od nadzienia. Do miski przełóż ser, cynamon, jajko oraz cukier. Wszystko miksuj na gładką masę - powinna być jednolita i puszysta. 
  2. Blachę o wymiarach ok. 38 cm x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową i odstawić do lodówki. 
  3. Jaja ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier. W drugiej misce połącz mąkę i sodę. Produkty sypkie dodawaj łyżka po łyżce do jajek, na koniec wanilia lub ekstrakt oraz woda.
  4. Tak przygotowane ciasto delikatnie wylej na schłodzony twaróg cynamonowy. 
  5. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 20 minut. 
  6. Po tym czasie ciasto szybko wyciągnij z piekarnika, odwróć na drugą stronę i delikatnie zdejmij papier do pieczenia ciągnąć za koniec. 
  7. Masa serowa powinna być na wierzchu - teraz pokrój ciasto wzdłuż dłuższego boku na pięć pasków tej samej szerokości. 
  8. Pierwszy pasek wiń w spiralkę, kolejny zawiń wokół niego i postępuj tak z kolejnymi paskami. W ten sposób powstanie piękny cynamonowy ślimaczek. Przełóż go do tortownicy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. 
  9. Ciasto na koniec udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.