Cynamonki to obłędnie pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe, które jak sama nazwa wskazuje, mają charakterystyczny cynamonowy smak. Przepis na cynamonki jest prosty, jednak niektórym trudność może sprawić ciasto drożdżowe. Jak zatem je przygotować, by nie napotkać po drodze trudności?
Zobacz wideo Przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego
Cynamonki - przepis na bułeczki lepsze niż z cukierni. Podstawą jest cynamon
Te zawijasy z ciasta z dodatkiem cynamonu robią prawdziwą furorę w każdym domu. Z talerza znikają błyskawicznie, więc warto rozważyć przygotowanie podwójnej porcji.
Składniki na ciasto:
- szklanka letniego mleka,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- dwa jajka,
- pół szklanki cukru,
- pół kostki masła,
- szczypta soli,
- 20 g suchych drożdży.
Składniki na nadzienie cynamonowe:
- 60 g masła,
- 3 lub więcej łyżek cynamonu,
- 100 g cukru.
Jak zrobić cynamonki? Sposób przygotowania krok po kroku
- Roztop pół kostki masła.
- Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj mleko i jajka.
- Wyrób ciasto, a następnie dodaj przestudzony tłuszcz.
- Gładkie i elastyczne ciasto włóż do oprószonej mąką dużej miski. Odstaw ją w ciepłe miejsce na 1,5 godziny i przykryj ręcznikiem, by urosło.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na prostokąty. Każdy z nich posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonem oraz cukrem.
- Kawałki zwiń w rulon i pokrój je w grubsze plasterki.
- Cynamonki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować między nimi odstęp. Zakryj je ręcznikiem i odstaw na pół godziny.
- Drożdżowe bułeczki piecz w temperaturze 180 stopni przez niewiele ponad kwadrans. Smacznego!