Śledzie w tym wydaniu sprawią, że nawet babci spadną kapcie z zachwytu. Wszystko przez te warstwy

Śledzie po staropolsku to klasyka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dobra porcja ryby to jednak nie wszystko - tu główną rolę grają dodatki i aromatyczne warstwy. Taki śledziowy przekładaniec nie tylko obłędnie się prezentuje, ale i równie dobrze smakuje.

Rybka lubi pływać, a szczególnie śledzie, które na świątecznym stole są przystawką obowiązkową. Można je podać na wiele sposobów, jednak klasyczna, staropolska metoda nie ma tu konkurencji. Poza pięknymi tuszkami zadbaj też o dodatki - taki duet wprawi w zachwyt każdego. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledzie po staropolsku, czyli klasyka nad klasyki 

Przed nami Boże Narodzenie, a co za tym idzie magiczny okres pełen smakowitych przepisów. Odświętny stół musi być hojnie zastawiony rozmaitymi smakowitościami - od kolorowych sałatek, po aromatyczny barszcz czerwony z uszkami. Elementem obowiązkowym postnego men są także ryby, a wśród nich śledzie królują na pierwszym miejscu. 

Śledzie podajemy w różnej postaci, ale każdy tęskni do klasyki. Jak zrobić śledzie po staropolsku? Z naszym przepisem rodzina będzie zachwycona, a goście będą błagać o dokładkę. Cały fenomen tkwi w aromatycznych warstwach i solidnej porcji dodatków oraz przypraw

Tak przygotowane śledzie nie tylko doskonale wkupią się w tradycyjny klimat Bożego Narodzenia, ale także pięknie udekorują świąteczny stół. Tu najważniejszy jest jednak smak - gwarantujemy, że każdy kęs jest obłędny, a i o dokładkę ustawi się kolejka. 

Śledzie po staropolsku. Przełóż rybę w ten sposób, a wyjdzie palce lizać

Składniki: 

  • 1,5 kg solonych płatów śledziowych,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 cebule,
  • 5 listków laurowych.

Składniki na zalewę:

  • szklanka octu,
  • 4 l wody,
  • pół szklanki oleju,
  • płaska łyżka cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie na wstępie dokładnie opłucz i namocz w zimnej wodzie. 
  2. W tym czasie zrób zalewę. Do garnka wlej ocet i wodę. Wsyp także cukier, ziele angielskie, a gdy wszystko zacznie się gotować, dolej olej. 
  3. Tak przygotowaną zalewę ściągnij z palnika i zostaw do ostygnięcia. 
  4. Śledzie ponownie przepłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie, 2 cm kawałki. 
  5. Cebulę poszatkuj w piórka. 
  6. Teraz przechodzimy do finału - w słojach układaj naprzemiennie cebulę z rybą. Na koniec zalej wszystko zalewą i szczelnie zakręć. 
  7. Tak przygotowane błędzie powinny leżakować w lodówce przed podaniem. 
Więcej o: