Przed nami Boże Narodzenie, a co za tym idzie magiczny okres pełen smakowitych przepisów. Warto zatem zadbać by na odświętnym sole nie brakowało wszystkim znanych klasyków, ale i kilku nowych propozycji. Jedną z nich są śledzie w zalewie - ale nie byle jakiej, a pełnej smaków i zimowych dodatków.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Śledzie w zalewie nie muszą być nudne. Dodaj te składniki, a goście poproszą o dokładkę
Na świątecznym stole nie brakuje babcinych specjałów i obłędnych smakowitości. Klasyką są kolorowe sałatki, fikuśne paszteciki i specjały z ciasta francuskiego. Poza tym warto zaserwować także śledzie, a jak śledzie to i pyszna zalewa. Jak ją zatem przygotować, by wzbogacić smak ryby? Poza przepisem z cebulką, mamy też wariant z korzennymi przyprawami, a nawet odrobiną miodu.
Jeśli chcesz, by świąteczne śledzie smakowały niepowtarzalnie, namocz je w... piwie. Ten popularny napój alkoholowy sprawi, że ryby będą miękkie, a także zniweluje ich słony smak oraz intensywny zapach. Inną metodą jest połączenie ryby z miodem, octem jabłkowym i olejem - gwarantujemy, że takie połączenie będzie się dosłownie rozpływać w ustach. Trzecia opcja to korzenna wariacja - tu obejdzie się bez kombinowania - wystarczy połączyć miód, goździki, anyż i cynamon. Poniżej zdradzamy najlepsze połączenia, których nie może zabraknąć w tegoroczne święta, a więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie w piwnej zalewie to rarytas, który podbije podniebienia
Składniki:
- piwo jasne pszeniczne,
- filety śledziowe,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
- łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
- Śledzie wcześniej namocz w wodzie.
- Do rondelka przelej piwo, razem z pieprzem i zielem angielskim. Całość podgrzewaj na małym ogniu i pozostaw do przestygnięcia.
- Rybę ułóż w naczyniu i zalej chłodną zalewą. Dodaj na koniec odrobinę oleju.
- Śledzie powinny leżakować tak przez całą noc w lodówce, po tym czasie będą idealnie delikatne i miękkie.
Przepis na śledzie w miodowej zalewie - idealne na święta
Składniki:
- 1 kg śledzi matiasów,
- 3 cebule,
- 2 łyżki octu,
- łyżka octu jabłkowego lub winnego,
- łyżka miodu,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- woda,
- 2/3 listki laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- ziarnka gorczycy,
- mleko do namoczenia śledzi,
- olej lniany.
Sposób przygotowania:
- Na początku wymocz śledzie w mleku połączonym z wodą.
- 750 ml wody przelej do garnka. Do wrzątku wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę - wszystko gotuj przez około trzy minuty.
- Następnie dodaj ocet i gotuj przez kolejne dwie minuty. Zalewę odstaw, a gdy przestygnie, dodaj olej.
- Połowę pokrojonej cebuli dodaj do zalewy, pozostałą połowę odłóż.
- Śledzie pokrój teraz w małe kawałki i układaj je warstwowo - śledzie, cebula, gorczyca, ponownie śledzie. Całość zalej zalewą i szczelnie zamknij
- Tak przygotowane ryby są gotowe do podania już po kilku godzinach. Smacznego.