Rybka lubi pływać. Przepis na zalewę do śledzi z kapką popularnego trunku. Goście oszaleją z wrażenia

Rybka lubi pływać, a szczególnie śledzie, które na świątecznym stole są przystawką obowiązkową. Zamiast jednak po raz kolejny szykować klasyczną, nudną wersję, postaw na zimowy twist przypraw i ciekawych dodatków. Nie obejdzie się też bez słodkiego akcentu, aromatycznej cebulki i odrobiny popularnego trunku.

Przed nami Boże Narodzenie, a co za tym idzie magiczny okres pełen smakowitych przepisów. Warto zatem zadbać by na odświętnym sole nie brakowało wszystkim znanych klasyków, ale i kilku nowych propozycji. Jedną z nich są śledzie w zalewie - ale nie byle jakiej, a pełnej smaków i zimowych dodatków. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledzie w zalewie nie muszą być nudne. Dodaj te składniki, a goście poproszą o dokładkę

Na świątecznym stole nie brakuje babcinych specjałów i obłędnych smakowitości. Klasyką są kolorowe sałatki, fikuśne paszteciki i specjały z ciasta francuskiego. Poza tym warto zaserwować także śledzie, a jak śledzie to i pyszna zalewa. Jak ją zatem przygotować, by wzbogacić smak ryby? Poza przepisem z cebulką, mamy też wariant z korzennymi przyprawami, a nawet odrobiną miodu. 

Jeśli chcesz, by świąteczne śledzie smakowały niepowtarzalnie, namocz je w... piwie. Ten popularny napój alkoholowy sprawi, że ryby będą miękkie, a także zniweluje ich słony smak oraz intensywny zapach. Inną metodą jest połączenie ryby z miodem, octem jabłkowym i olejem - gwarantujemy, że takie połączenie będzie się dosłownie rozpływać w ustach. Trzecia opcja to korzenna wariacja - tu obejdzie się bez kombinowania - wystarczy połączyć miód, goździki, anyż i cynamon. Poniżej zdradzamy najlepsze połączenia, których nie może zabraknąć w tegoroczne święta, a więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie w piwnej zalewie to rarytas, który podbije podniebienia 

Składniki: 

  • piwo jasne pszeniczne, 
  • filety śledziowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie, 
  • łyżka oleju. 

Sposób przygotowania: 

  1. Śledzie wcześniej namocz w wodzie. 
  2. Do rondelka przelej piwo, razem z pieprzem i zielem angielskim. Całość podgrzewaj na małym ogniu i pozostaw do przestygnięcia. 
  3. Rybę ułóż w naczyniu i zalej chłodną zalewą. Dodaj na koniec odrobinę oleju. 
  4. Śledzie powinny leżakować tak przez całą noc w lodówce, po tym czasie będą idealnie delikatne i miękkie. 

Przepis na śledzie w miodowej zalewie - idealne na święta

Składniki: 

  • 1 kg śledzi matiasów,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki octu,
  • łyżka octu jabłkowego lub winnego,
  • łyżka miodu,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • woda,
  • 2/3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • ziarnka gorczycy,
  • mleko do namoczenia śledzi,
  • olej lniany. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku wymocz śledzie w mleku połączonym z wodą. 
  2. 750 ml wody przelej do garnka. Do wrzątku wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę - wszystko gotuj przez około trzy minuty.
  3. Następnie dodaj ocet i gotuj przez kolejne dwie minuty. Zalewę odstaw, a gdy przestygnie, dodaj olej. 
  4. Połowę pokrojonej cebuli dodaj do zalewy, pozostałą połowę odłóż.
  5. Śledzie pokrój teraz w małe kawałki i układaj je warstwowo - śledzie, cebula, gorczyca, ponownie śledzie. Całość zalej zalewą i szczelnie zamknij 
  6. Tak przygotowane ryby są gotowe do podania już po kilku godzinach. Smacznego. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA