Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka piwowara to danie, które od kilkudziesięcioleci ląduje na moim rodzinnym stole z okazji różnych uroczystości lub po prostu spotkań w większym gronie. Ta sałatka według niektórych nie należy to tak zwanych "fit", jednak są w niej same zdrowe składniki, choćby takie jak solony śledź. Każdy się nią zajada, a najlepiej smakuje z pajdą domowego chleba. Masz śledzia, ogórki i grzybki? No to ruszamy.
Sałatka piwowara - od lat się nią zajadam
Składniki:
- 3 średnie solone płaty śledziowe (wcześniej trzeba je odmoczyć)
- 6 większych ogórków konserwowych
- słoik grzybków marynowanych (ok. 300 g)
- posiekany szczypiorek
- niewielki kalafior
- pół puszki groszku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina oregano (opcjonalnie)
- majonez, chrzan i śmietana
Sposób wykonania:
- Płaty śledziowe wymocz w ziemnej wodzie, by poziom zasolenia ci odpowiadał. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników. Najpierw zajmij się kalafiorem - ugotuj go na podziel na małe różyczki. Przełóż do miski.
- Wymoczone śledzie pokrój w niewielką kostkę. Pokrój także ogórki, grzyby oraz szczypiorek. groszek odsącz z zalewy i wszystko dodaj do miski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj niewielką ilość soli, ale pieprzu nie żałuj. Następnie dodaj solidną łyżkę chrzanu, trzy łyżki majonezu i dwie łyżki śmietany. Całość wymieszaj i odstaw na dwie godziny do lodówki, by smaki się przygryzły.
Taka sałatka jest treściwa, sycąca i naprawdę smaczna. Czasami dodajemy do niej jeszcze podsmażoną kiełbasę, ale wydaje mi się, że sam śledź wystarczy w zupełności.