śledź
-
Kultowa w PRL-u i niedoceniana dziś. Poznaj rybę zdrowszą od łososia i tuńczyka
Śledź był dawniej jedną z najczęściej jedzonych ryb w Polsce. Popularność zdobyły zwłaszcza w czasach PRL-u, kiedy to w sklepach niewiele można było dostać, a w każdym barze do kieliszka wódki obowiązkowa była właśnie tego typu zakąska. Dziś wiele...
-
Przepis prababci na kotlety ze śledzia. Spróbujesz raz, a na pewno będziesz robić je częściej
Przepis na kotlety ze śledzia ma długą tradycję. Pochodzi z XX wieku i obecnie jest dosyć zapomniany. Rzadko zdarza się, że serwujemy tego typu danie w swoich domach. I choć można spróbować go w niektórych restauracjach, ale bez większego wysiłku...
-
Śledź pod pierzynką. Jak zrobić sałatkę ''szubę''? Proste, ale bardzo efektowne danie z ciekawą historią
Śledź pod pierzynką to kolejny wariant dla kulinarnego zastosowania tej ryby. Z pewnością sprawdzi się na bożonarodzeniowym stole - sałatka rodem z ZSRR ma też ciekawą historię.
-
Śledzie korzenne. Przepis, który zachwyca i przyciąga aromatem świątecznych przypraw
Prawdziwym wigilijnym hitem są śledzie korzenne. Przepis zachwyca aromatem cynamonu, goździków i kardamonu, jest też ciekawą alternatywą dla klasyków, takich jak śledzie w majonezie, śledzie z rodzynkami i cebulą czy śledzie w occie i oleju z...
-
W tej sałatce jest wszystko, co uwielbiają Polacy. To obowiązkowa pozycja na święta
Śledź? Jest. Majonez? Jest. Ziemniaki? Są. Jajka? Również są. Ta sałatka ma w sobie wszystko, co kojarzy się ze świętami. Szuba, nazywana też śledziem pod szubą lub śledziem pod pierzynką, to, zdaniem niektórych, prawdziwa królowa polskich stołów ...
-
Dodaj go do śledzia zamiast cebuli. Wyeliminujesz nieprzyjemny zapach, a smak dalej będzie wyrazisty
Nieprzyjemny i ostry zapach cebuli może przestraszyć niejedną osobę, która uwielbia śledzie. Jednak da się go wyeliminować nie tracąc charakterystycznego dla niego smaku. Co dodać, aby osiągnąć taki efekt? Podpowiadamy.
-
Ukraińska sałatka śledziowa - warstwowa przystawka pełna bogatego smaku. Podajemy najlepszy przepis
Jak przygotować ukraińską sałatkę śledziową? Podajemy przepis, z którym wyjdzie wyśmienita. Będziecie potrzebowali filety z matiasa, warzywa i majonez. Wygląda pięknie serwowana w przezroczystych naczyniach.
-
Prawdziwe śledzie po kaszubsku. Jak je przygotować? Ważne są odpowiednie proporcje
Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. Kojarzą się przede wszystkim z okresem świątecznym, ale mogą być jedzone w każdym momencie. Przykładem są doskonałe śledzie po kaszubsku.
-
Śledź pod szubą na Wielkanoc i nie tylko. Zasada czterech razy nada mu wybitnego smaku
Śledź króluje na polskim stole w każde święta. Jeśli chcesz podać go w nieco inny sposób niż zwykle, sięgnij po nasz przepis na śledzia pod szubą. Sałatkę robi się łatwo i szybko, a jeśli zastosujesz się do zasady czterech razy, jej smak będzie...
-
Śledź Magdy Gessler. Przepis na śledziową bajaderę z "Kuchennych rewolucji". Smak zawdzięcza ciastu!
Chcesz przyrządzić śledzie i szukasz odpowiedniego przepisu? Nasza propozycja czyni te ryby tak pysznymi, że polubią ją nawet ci, którzy normalnie za nimi nie przepadają! Nasz pomysł to śledź z przepisu Magdy Gessler! Musicie koniecznie spróbować!
-
Dowiedz się, gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach i pomóż dbać o środowisko
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
Tę zapiekankę podaję minimum raz w tygodniu. Przygotowania to kilka chwil
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Stara metoda zawsze się sprawdzi
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna, ale zapamiętaj zasadę 1:3
- Tort Wałęsy doprowadził ludzi do łez. "Czy będzie też w kształcie mięsnego jeża?"
- Najzdrowsza zupa świata. Ta rodzina zawdzięcza jej długie życie w zdrowiu
- Obiad bez mięsa na bogato. Weź paprykę i kilka dodatków
- Szybki quiz o jajkach! To raczej powszechna wiedza, ale mało kto zdobędzie 6/6!
- Masz dość zacieków na naczyniach po myciu w zmywarce? Przekrój ten owoc na pół i włóż go do środka
-
Śledzie pod pierzynką - przepis na warstwową ucztę. Jeden składnik doda im charakteru
Śledź pod pierzynką to sałatka, która na nasze stoły przywędrowała z Ukrainy. Szuba, bo to danie znane jest także pod taką nazwą to warstwowa sałatka, w której głównymi smakami są śledzie, buraki, ogórki kiszone i śmietana. Jak zrobić śledzia pod...
-
Tomasz Strzelczyk strzela w dziesiątkę. "Śledzik pod kielicha" będzie idealny na Andrzejki
Co przygotować na andrzejkowy wieczór? My polecamy przekąskę ze śledzikiem w roli głównej. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić prawdziwe pyszności. Sprawdźcie!
-
Tatar ze śledzia Magdy Gessler to hit na imprezy. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Magda Gessler to marka sama w sobie. Nikomu nie trzeba jej przedstawiać. Nic dziwnego, że każdy jej przepis cieszy się olbrzymim powodzeniem w sieci. Nie inaczej jest w przypadku tatara ze śledzia Magdy Gessler. Zdradzamy przepis na ten obłędny...
-
Tatar z tuńczyka, śledzia lub wołowy - sprawdzone przepisy na imprezę
Tradycyjna forma tego dania to tatar wołowy, ale równie dobrze można zrobić tatar z tuńczyka lub tatar ze śledzia. Sprawdź wszystkie pyszne oblicza.
-
Śledzik 2021: co przygotować na ostatkową kolację?
Śledzik 2021 przypada we wtorek, 16 lutego. Jak przygotować tradycyjną ostatkową przystawkę? Sprawdź proste przepisy na śledzika.
-
Jak długo moczyć śledzie? Podpowiadamy, jak je przygotować do wigilijnych dań
Sledzie na różne sposoby lądują chyba na każdym wigilijnym stole. Przed przyrządzeniem musimy je jednak odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?
-
Śledź po polsku Magdy Gessler dobry nie tylko na święta. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Do świąt jeszcze dwa miesiące, a wy macie ochotę na śledzia? Nie ma na co czekać, w końcu pyszną potrawę można zjeść o każdej porze roku. Dziś mamy dla was przepis na śledzia po polsku według Magdy Gessler. Sprawdźcie, jak go przygotować.