Przepis prababci na kotlety ze śledzia. Spróbujesz raz, a na pewno będziesz robić je częściej

Przepis na kotlety ze śledzia ma długą tradycję. Pochodzi z XX wieku i obecnie jest dosyć zapomniany. Rzadko zdarza się, że serwujemy tego typu danie w swoich domach. I choć można spróbować go w niektórych restauracjach, ale bez większego wysiłku możemy zrobić je samodzielnie.

Kotlety śledziowe to idealna alternatywa dla popularnych kotletów mielonych czy schabowych. Ich przyrządzenie jest naprawdę proste i nie sprawi ci większych trudności. Podpowiadamy, jak zrobić je krok po kroku, by smakowały obłędnie pysznie.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Przepis na kotlety ze śledzia. Jest nieco zapomniany, ale nie trąci myszką

Składniki:

  • filety śledziowe solone,
  • cebula,
  • jajko,
  • bułka,
  • bułka tarta,
  • masło,
  • pieprz, majeranek,
  • olej.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety śledziowe - przepis. Z pewnością zaskoczysz gości

Przygotowanie kotletów śledziowych wcale nie jest trudne. Gwarantujemy, że choć będziesz robić je pierwszy raz, wyjdą genialnie. Potrzebujesz jedynie trochę czasu i cierpliwości.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz solone filety śledziowe, by pozbyć się z nich nadmiaru soli. Namocz też bułkę.
  2. Pokrój cebulkę w kostkę, a następnie zmiel ją razem z filetami śledziowymi. Możesz również przeszklić wcześniej cebulę na maśle, jeśli chcesz, by miała łagodniejszy smak.
  3. Do zmielonych  filetów dodaj namoczoną bułkę i jajko. Jeśli nie będzie chciała się kleić, dodaj odrobinę bułki tartej.
  4. Gotową masę dopraw pieprzem i odrobiną majeranku, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Formujemy kotlety, a następnie smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kotlety ze śledzia - z czym podawać?

Kotlety ze śledzia będą smakować świetnie z różnorodnymi dodatkami. Tak jak w przypadku kotletów mięsnych czy wegetariańskich będą doskonale smakować z frytkami, ryżem bądź ziemniakami. Doskonałym dodatkiem będzie też ulubiona surówka – na przykład z pora czy marchwi, ale też gotowe warzywa na patelnię. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.