Dodaj go do śledzia zamiast cebuli. Wyeliminujesz nieprzyjemny zapach, a smak dalej będzie wyrazisty

Nieprzyjemny i ostry zapach cebuli może przestraszyć niejedną osobę, która uwielbia śledzie. Jednak da się go wyeliminować nie tracąc charakterystycznego dla niego smaku. Co dodać, aby osiągnąć taki efekt? Podpowiadamy.

Śledzie zaraz obok wigilijnego barszczu i pierogów to nieodłączny element świątecznej zastawy. Mało kto wyobraża sobie stół właśnie bez niego. Charakteryzuje się on genialnym smakiem, który można wydobyć za pomocą różnych produktów. Najbardziej popularny jest filet w oleju, śmietanie lub w occie. Oprócz smaku ryby można rozpoznać jeszcze inny ostry posmak. Jest nim cebula, która nie zawsze znajduje swoich koneserów. Na szczęście warzywo to można w prosty sposób zastąpić. Jego zamiennik będzie delikatniejszy, lecz nie popsuje smaku całej potrawy. Jest nim por, który w połączeniu ze śledziem smakuje naprawdę wybitnie.

Przepis na śledzia w śmietanie z porem

Składniki

  • 1 kg śledzi à la matjas,
  • 3 białe części pora,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • pół szklanki majonezu,
  • szklanka śmietany 12%,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • pieprz,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania

  1. Śledzie wypłucz w zimnej wodzie. Tyle ile razy je wypłuczesz zależy od tego, jak mocno będą słone. Filety więc przełóż do miski z wodą i mocz przez około 20 minut. Po tym czasie powtórz czynność jeszcze przez 3 razy.
  2. Przepłukane filety umieść na ręczniku papierowym do osuszenia. Następnie pokrój śledzie w kawałki o szerokości około 2 centymetrów i umieść w misce.
  3. Por dokładnie umyj i pokrój w talarki. Kolejnym krokiem jest delikatne sparzenie go wrzątkiem. Dzięki tej czynności będzie on delikatniejszy w smaku.
  4. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je wraz z porem w misce z filetami.
  5. Do składników dodaj majonez, śmietanę, a także ocet i pieprz. Wszystko dokładnie z sobą wymieszaj. Odstaw mieszankę do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
  6. W celach dekoracyjnych posyp gotowe śledzie posiekanym świeżym koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.