• Link został skopiowany

Dodaj go do śledzia zamiast cebuli. Wyeliminujesz nieprzyjemny zapach, a smak dalej będzie wyrazisty

Nieprzyjemny i ostry zapach cebuli może przestraszyć niejedną osobę, która uwielbia śledzie. Jednak da się go wyeliminować nie tracąc charakterystycznego dla niego smaku. Co dodać, aby osiągnąć taki efekt? Podpowiadamy.
Śledź w śmietanie
Fot. Jowita Kozłowska

Śledzie zaraz obok wigilijnego barszczu i pierogów to nieodłączny element świątecznej zastawy. Mało kto wyobraża sobie stół właśnie bez niego. Charakteryzuje się on genialnym smakiem, który można wydobyć za pomocą różnych produktów. Najbardziej popularny jest filet w oleju, śmietanie lub w occie. Oprócz smaku ryby można rozpoznać jeszcze inny ostry posmak. Jest nim cebula, która nie zawsze znajduje swoich koneserów. Na szczęście warzywo to można w prosty sposób zastąpić. Jego zamiennik będzie delikatniejszy, lecz nie popsuje smaku całej potrawy. Jest nim por, który w połączeniu ze śledziem smakuje naprawdę wybitnie.

Przepis na śledzia w śmietanie z porem

Składniki

  • 1 kg śledzi à la matjas,
  • 3 białe części pora,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • pół szklanki majonezu,
  • szklanka śmietany 12%,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • pieprz,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania

  1. Śledzie wypłucz w zimnej wodzie. Tyle ile razy je wypłuczesz zależy od tego, jak mocno będą słone. Filety więc przełóż do miski z wodą i mocz przez około 20 minut. Po tym czasie powtórz czynność jeszcze przez 3 razy.
  2. Przepłukane filety umieść na ręczniku papierowym do osuszenia. Następnie pokrój śledzie w kawałki o szerokości około 2 centymetrów i umieść w misce.
  3. Por dokładnie umyj i pokrój w talarki. Kolejnym krokiem jest delikatne sparzenie go wrzątkiem. Dzięki tej czynności będzie on delikatniejszy w smaku.
  4. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść je wraz z porem w misce z filetami.
  5. Do składników dodaj majonez, śmietanę, a także ocet i pieprz. Wszystko dokładnie z sobą wymieszaj. Odstaw mieszankę do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
  6. W celach dekoracyjnych posyp gotowe śledzie posiekanym świeżym koperkiem.
Więcej o: