Śledzie to wigilijny klasyk i prawdziwy must-have. Mnogość przepisów sprawia, że w zasadzie 12 potraw na świątecznym stole można zapełnić samymi śledziami. Śledzie z rodzynkami i cebulą, śledzie w sosie musztardowym, w sosie pomidorowym, w majonezie, pod pierzynką, wreszcie śledzie w occie i oleju to tylko niektóre z przepisów. Tym razem jednak warto sięgnąć po śledzie korzenne. Przepis zachwyci aromatem świątecznych przypraw.
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Więcej sprawdzonych przepisów wigilijnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak długo moczyć śledzie? Tego etapu lepiej nie pomijać
Niezależnie od tego, po jaki przepis sięgamy, filety czy też solone płaty śledziowe trzeba koniecznie przed rozpoczęciem przygotowań porządnie wymoczyć. Dzięki temu pozbędziesz się soli i intensywnego zapachu, a mięso stanie się delikatniejsze. Jak moczyć śledzie? Możesz to robić na kilka sposobów. Wypłucz płaty pod bieżącą wodą,
- W wodzie: śledzie zalej zimną wodą i mocz przez co najmniej 3 godziny. Co godzinę wymieniaj wodę.
- W mleku: zalej płaty mlekiem, wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
- W maślance: wrzuć filety do miski z maślanką, mocz przez 2-3 godziny.
Płaty śledziowe możesz też moczyć w wodzie z octem czy wcześniej zagotowanym i przestudzonym winie. Gotowe filety w oleju czy occie wcześniej warto osuszyć papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru produktu. Te w occie możesz wcześniej przepłukać w zimnej wodzie, dzięki temu będą łagodniejsze w smaku.
Śledzie korzenne. Przepis, który zachwyca smakiem i aromatem
Potrzebne składniki:
- 500 g filetów lub płatów śledziowych,
- 1 duża cebula,
- szklanka oleju lnianego lub rzepakowego,
- 2-3 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki cynamonu mielonego,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu,
- jedna gwiazdka anyżu,
- szczypta mielonego imbiru,
- 5 goździków,
- kilka ziaren pieprzu.
Przygotowanie:
- Wymoczone lub przepłukane i oczyszczone płaty śledzi pokrój w paski albo kostkę.
- Cebulę pokrój w piórka. Możesz ją posypać odrobiną cukru i odstawić na 15 minut.
- W rondelku podgrzej szklankę oleju.
- Na suchą i głęboką patelnię wsyp liście laurowe, ziele angielskie, goździki i anyż. Podgrzewaj przez ok. minutę.
- Wsyp pozostałe przyprawy i podsmażaj przez kilkanaście sekund. Dodaj do podgrzanego oleju.
- Śledzie ułóż warstwowo w słoiku, przekładając je cebulą. Zalej zalewą z olejami.
- Zakręć słoik i odstaw na 2-3 dni do lodówki.