Prawdziwe śledzie po kaszubsku. Jak je przygotować? Ważne są odpowiednie proporcje

Śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb na naszych stołach. Kojarzą się przede wszystkim z okresem świątecznym, ale mogą być jedzone w każdym momencie. Przykładem są doskonałe śledzie po kaszubsku.

Śledzie po kaszubsku, czyli jeszcze jedna wersja potrawy z popularnej ryby

Czym wyróżniają się śledzie po kaszubsku? Przede wszystkim to śledzie są na Kaszubach jednymi z najpopularniejszych ryb trafiających na stoły. Dzieje się tak już od setek lat między innymi dlatego, że właśnie mięso śledzi było zawsze stosunkowo łatwe do zakonserwowania. Dostarczone ryby mogły więc służyć przez długi czas. Istnieje nawet przekonanie, że kaszubskie kucharki potrafią przyrządzić śledzie na 1000 sposobów. Czy to prawda? Trudno potwierdzić, ale z pewnością śledzie po kaszubsku są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych potraw kojarzonych z tym regionem.

Prawdziwe śledzie po kaszubsku

Prawdziwe śledzie po kaszubsku, czyli jakie? Na szczęście nie jest to wyszukane danie i każdy może je przygotować pod warunkiem, że zna odpowiednie proporcje i zgromadzi właściwe składniki. Najważniejszym z tych ostatnich są oczywiście dobrej jakości śledzie. W wersji po kaszubsku występują w pomidorach i powinny być wzbogacone o nutkę słodyczy. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Przepis na śledzie. Jak je zrobić po kaszubsku?

Dobry przepis na śledzie po kaszubsku? Oczywiście należy tu zacząć od wyszczególnienia składników. Będą to:

  • solone filety śledziowe w zalewie - 500 g;
  • cebula - 3 lub 4 sztuki;
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca (łyżeczka);
  • koncentrat pomidorowy - 200 g;
  • ocet - 4 łyżki;
  • cukier - 1 łyżka;
  • sól i pieprz - do smaku;
  • suszone śliwki - 6 do 8;
  • olej - 8 łyżek.

Od czego zacząć przygotowanie śledzi po kaszubsku? Kluczowe jest odpowiednio wczesne zajęcie się śledziami. Po wyjęciu ich ze słonej wody należy je wymoczyć przez ok. 3 godziny po to, by pozbyć się nadmiaru soli. Po tym czasie trzeba rybę odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki. Idealne będą takie, których długość to ok. 2 cm

Pokrojoną w piórka cebulę trzeba zeszklić na oleju. Następnie dodaje się do niej posiekane śliwki, przyprawy, ocet, cukier i koncentrat pomidorowy. Potrawę należy doprawić solą i pieprzem. Całość powinna się jeszcze dusić przez kilka minut.

Po ostudzeniu cebuli z przyprawami należy dodać do nich śledzie. Całość powinna następnie zostać włożona do lodówki na kilkanaście godzin. Danie będzie gotowe po tym, gdy poszczególne składniki się ze sobą przegryzą, czyli na drugi dzień. 

Smażone śledzie po kaszubsku. O czym pamiętać?

Alternatywą są tu smażone śledzie po kaszubsku. Ich przygotowanie jest bardzo podobne poza tym, że należy osobno usmażyć rybę. Podobnie kroi się ją w odpowiednie kawałki i obtacza w mące. Należy strzepnąć jej nadmiar. Smażenie powinno odbywać się obustronnie na wcześniej rozgrzanym oleju. Po usmażeniu trzeba kawałki śledzia wyłożyć na papierowy ręcznik tak, aby można było odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ile mogą stać śledzie po kaszubsku?

Ile mogą stać śledzie po kaszubsku? Danie jest wprawdzie gotowe po kilkunastu godzinach, ale należy do stosunkowo trwałych. Ryby były przecież wcześniej zakonserwowane dzięki działaniu soli. Przyjęło się, że zrobione z dobrych składników śledzie po kaszubsku wytrzymają nawet do 10 dni.

Zobacz też: Jak długo moczyć śledzie? Podpowiadamy, jak je przygotować do wigilijnych dań

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.