Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledź to jedna z ryb królujących w polskiej kuchni, której nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Ryba w delikatnej słodko-kwaśnej marynacie wbrew pozorom jest prosta do przyrządzenia. Szczególnie jeśli wykorzystamy sprawdzony przepis, a takim jest właśnie sposób na śledzie po kaszubsku od Magdy Gessler.
Do przyrządzenia śledzi po kaszubsku według przepisu znanej restauratorki będziemy potrzebowali:
Choć cała kompozycja jest bardzo istotna, to właśnie cukier sprawia, że ryba jest delikatna i lekko słodka. Ten niepozorny składnik, który znajdziemy w każdej kuchni jest sekretem tego wyjątkowego smaku.
Zanim zaczniemy przygotowywać marynatę, płaty śledziowe musimy dobrze wypłukać, a następnie moczyć przez ok. 2-3 godziny. Czas moczenia ryby zależy od tego, jak bardzo jest słona. W międzyczasie wodę najlepiej wymienić nawet do 4 razy. Tak przygotowane śledzie osuszamy za pomocą ręczników papierowych i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej cukier, ocet, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Tak przygotowaną mieszankę dusimy kilka minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do sosu gorczycę. Na koniec dodajemy śledzie i mieszamy całość.
Warto przyrządzić śledzie po kaszubsku dzień przed podaniem. Ryba przez ten czas dobrze się zamarynuje i przejdzie smakiem przypraw jeszcze bardziej. Musi być ona jednak przechowywana w szklanym pojemniku. Smak możemy jeszcze bardziej urozmaicić dodając różnorodne dodatki. Żurawina i rodzynki świetnie sprawdzą się, jeśli chcemy dodać rybie więcej słodyczy, zaś ogórek zapewni kwaskowaty posmak.