Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler wyróżnia jeden dodatek. Wystarczą dwie łyżki

Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler są jednym z najchętniej wykorzystywanych przepisów na święta. Ich delikatnie słodki posmak zachwyci wszystkich przy wigilijnym stole. Ich sekret tkwi w jednym składniku, który znajduje się w każdej kuchni.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Magda Gessler radzi, co powinni zrobić właściciele restauracji, by przerwać kryzys

Śledź to jedna z ryb królujących w polskiej kuchni, której nie może zabraknąć na wigilijnej kolacji. Ryba w delikatnej słodko-kwaśnej marynacie wbrew pozorom jest prosta do przyrządzenia. Szczególnie jeśli wykorzystamy sprawdzony przepis, a takim jest właśnie sposób na śledzie po kaszubsku od Magdy Gessler. 

Śledź po kaszubsku Magdy Gessler — lista zakupów

Do przyrządzenia śledzi po kaszubsku według przepisu znanej restauratorki będziemy potrzebowali:

  • 500 g filetów śledziowych (matjas)
  • 300 g cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki gorczycy

Choć cała kompozycja jest bardzo istotna, to właśnie cukier sprawia, że ryba jest delikatna i lekko słodka. Ten niepozorny składnik, który znajdziemy w każdej kuchni jest sekretem tego wyjątkowego smaku.

Jak przyrządzić śledzie po kaszubsku Magdy Gessler? Przepis krok po kroku 

Zanim zaczniemy przygotowywać marynatę, płaty śledziowe musimy dobrze wypłukać, a następnie moczyć przez ok. 2-3 godziny. Czas moczenia ryby zależy od tego, jak bardzo jest słona. W międzyczasie wodę najlepiej wymienić nawet do 4 razy. Tak przygotowane śledzie osuszamy za pomocą ręczników papierowych i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej cukier, ocet, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Tak przygotowaną mieszankę dusimy kilka minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do sosu gorczycę. Na koniec dodajemy śledzie i mieszamy całość. 

Pamiętaj o tym przyrządzając śledzie po kaszubsku Magdy Gessler

Warto przyrządzić śledzie po kaszubsku dzień przed podaniem. Ryba przez ten czas dobrze się zamarynuje i przejdzie smakiem przypraw jeszcze bardziej. Musi być ona jednak przechowywana w szklanym pojemniku. Smak możemy jeszcze bardziej urozmaicić dodając różnorodne dodatki. Żurawina i rodzynki świetnie sprawdzą się, jeśli chcemy dodać rybie więcej słodyczy, zaś ogórek zapewni kwaskowaty posmak.

Więcej o:
Copyright © Agora SA