Makiełki. Jak zrobić idealne makiełki na Wigilię? Mamy prosty przepis

Makiełki to potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Makiełki to nic innego jak danie, którego głównym składnikiem jest mak oraz bakalie, czyli blisko tradycyjnych klusek z makiem czy kutii. Jak przygotować makiełki?

Makiełki lub inaczej nazywane makówki, to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijnym stole. W różnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub makaronem. Ślązacy mówią na nie makówki, w okolicach Poznania i Łodzi usłyszymy o makiełkach, a na wschodzie kraju o kluskach z makiem.

Podstawowymi składnikami dania jest mak, sucharki lub bułki kanapkowe, mleko lub woda, cukier lub miód i bakalie (tu zależy od waszego gustu, ale wykorzystuje się najczęściej rodzynki, orzechy, morele, migdały, skórkę pomarańczową). Pieczywo można zastąpić makaronem, wtedy będą to po prostu kluski z makiem. W przeciwieństwie do makiełek, typowa dla dawnej kuchni kresowej kutia przygotowywana jest z wykorzystaniem napęczniałej pszenicy.

Zobacz wideo A może leniwe w takim wydaniu?

Makiełki z makaronem – przepis

Makiełki z makaronem to jedna z wariacji klasycznych klusek z makiem. Jak je przygotować?

Składniki:

  • gruby makaron (np. kokardki) 600 g
  • rodzynki 100 g
  • mielony mak 200 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • skórka pomarańczowa 3 łyżki
  • miód do smaku
  • mleko do zalania maku
  • masło 1 łyżka

Przygotowanie:

1. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem. Zostawiamy na ok 1 godzinę.

2. Do masy makowej dodajemy pokrojone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i masło. Gotujemy razem ok 5 minut, pilnując, aby masa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

4. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodajemy miód do smaku. Potrawa powinna być słodka, ale nie mdła. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, aby makaron pokrył się równomiernie masą makową.

Makiełki z bułką – przepis

Makiełki z bułką to z kolei inna wersja makowego, wigilijnego deseru, często podawana na Śląsku i w Wilkopolsce. 

Składniki:

  • 500 g maku
  • 250 g masła
  • 300 g bakalii
  • 5 czerstwych kajzerek
  • 3 jaja
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 litra mleka
  • cukier do smaku

Mak opłukać na sicie, osączyć, zalać w miseczce zimną wodą i odstawić na 24h. Następnie sparzyć, osączyć i trzykrotnie zmielić. Można też wykorzystać gotowy mak z puszki. Bakalie drobno posiekać, masło roztopić i gorące wlać do maku, dodać żółtka, miód, skórkę z cytryny i bakalie, doprawić do smaku cukrem. Bułki pokroić w kostkę, zalać gorącym mlekiem, gdy nasiąkną dodać do maku, ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową. Całość przełożyć do salaterki i schłodzić. Podawać na zimno. 

Zobacz też: Ciasto z makiem. Przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego

Więcej o: