Używasz mokrej rękawicy kuchennej? Uważaj, możesz sobie zaszkodzić. Naukowcy sprawdzili, co się dzieje

Aby wyjąć z piekarnika rozgrzane naczynie, używamy zwykle materiałowych rękawic, które chronią przed temperaturą. Zawsze jednak sprawdzajcie, czy nie są one mokre. Dlaczego? Naukowcy wyjaśniają, co się może stać.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej

Grube, materiałowe rękawice, ściereczka i fartuch w wesołych kolorach to gadżety, które znajdują się w większości kuchni. Wydawałoby się, że nie ma żadnych zagrożeń, gdy używamy rękawic - w końcu to one mają nas chronić przed gorącem. Okazuje się jednak, że trzeba zwracać uwagę na jedną rzecz. Rękawice nie mogą być mokre. Dlaczego?

Mokra rękawica - zagrożenia

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Oklahomie przeprowadzili badania, by sprawdzić, co się dzieje, jeśli włożymy ręce w wilgotne rękawice. Odpowiedź jest prosta: nasze dłonie zostaną poparzone! Już przy temperaturze 180 st. C, zalecanej do pieczenia wielu potraw, poparzenie III stopnia może wystąpić już po sekundzie. Wszystkiemu winna jest para - woda, którą nasiąkł materiał, paruje prosto na naszą skórę. 

Zobacz wideo

Badacze odkryli, że najgorszym miejscem są szwy. To prawdziwa pułapka - przecież właśnie tym miejscem stykamy dłoń w rękawicy z naczyniem, naciskamy, a wysoka temperatura rozprzestrzenia się bardzo szybko. Dodatkowo palce są bardzo wrażliwe, a skóra delikatna i podatna na uszkodzenia. 

Moglibyśmy zasugerować przeprojektowanie rękawic kuchennych, tak, by umieścić szwy z dala od palców oraz zawrzeć etykietę, naszywkę z ostrzeżeniem, jakie ryzyko sprawia wilgotny materiał. 

- powiedziała dr Aditya Jayadas z uniwersytetu w Oklahomie. 

Co zrobić, by uniknąć poparzeń?

Aby uniknąć niebezpiecznych sytuacji, trzeba przede wszystkim zadbać o porządek w kuchni. Rękawice kuchenne powinny mieć swoje miejsce - najlepiej na haczyku. Odwieszajmy je tam za każdym razem, by nie trafiły np. na zalany zlew czy blat. Przed każdym użyciem sprawdzajmy, czy materiał jest suchy, pierzmy rękawice i suszmy je po praniu do samego końca. Wypadek może się zdarzyć również podczas np. odlewania ziemniaków czy makaronu z garnka - uważajmy, czy nie zalewamy dłoni wrzątkiem. Warto również zrezygnować z używania ścierki zamiast rękawic (zwłaszcza gdy używamy jej również do wycierania blatów). Dobrą alternatywą jest zakup silikonowych chwytaków do gorących naczyń. 

Źródło: Oklahoma State University

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.