W 10 minut zrobisz niezawodną sałatkę siostry Anastazji. Na świątecznym stole będzie numerem jeden

Siostra Anastazja zna niezwykłe przepisy, które później odtwarzamy w naszych domach. Zazwyczaj nie tylko są smaczne, ale też bardzo szybkie w przygotowaniu. Ta sałatka również taka jest. Zrobienie jej to kilka chwil, a smakiem przebija największe klasyki takie jak gyros czy jarzynowa.

O siostrze Anastazji słyszał chyba każdy. To kucharka z wieloletnim doświadczeniem, a spod jej ręki wyszło tysiące przepisów. Jest również autorką książek kucharskich, w których opisuje nie tylko klasyczne potrawy, a także oryginalne smakołyki. Wiele osób czerpie z nich niesamowitą inspirację, a w okresie świąt duża liczba osób stawia te przysmaki na swoim stole.

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka chrzanowa, którą dziś przedstawiamy, jest opisana w książce "123 sałatki i surówki". To połączenie różnych smaków, które idealnie do siebie pasują. Znajdziesz tam nie tylko warzywa takie jak cebulki marynowane lub kukurydza, a także duszonego kurczaka i ugotowane jajka. Całość dopełniona jest kremowym sosem chrzanowym, który dodaje całości charakteru. Zrobisz go w połączeniu z majonezem i jogurtem naturalnym. Sałatka jest banalnie prosta, zrobienie jej nie zajmie ci więcej niż 10 minut.

Sałatka chrzanowa siostry Anastazji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 5 jajek,
  • 300 g sera żółtego,
  • słoik kukurydzy,
  • mały słoik cebulki marynowanej,
  • mały słoik chrzanu,
  • mały słoik majonezu,
  • mały jogurt naturalny,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka oczyść,  pokrój w większą kostkę, przypraw, a następnie podduś do miękkości na patelni.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  3. Chrzan połącz z majonezem i jogurtem naturalnym. Przygotowanym sosem zalej wszystkie składniki i ponownie wymieszaj.
  4. Na sam koniec dopraw wszystko  do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i cebulką marynowaną.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: