-
Haps
-
Jak przygotować
- W 10 minut zrobisz niezawodną sałatkę siostry Anastazji. Na świątecznym stole będzie numerem jeden
W 10 minut zrobisz niezawodną sałatkę siostry Anastazji. Na świątecznym stole będzie numerem jeden
Siostra Anastazja zna niezwykłe przepisy, które później odtwarzamy w naszych domach. Zazwyczaj nie tylko są smaczne, ale też bardzo szybkie w przygotowaniu. Ta sałatka również taka jest. Zrobienie jej to kilka chwil, a smakiem przebija największe klasyki takie jak gyros czy jarzynowa.
O siostrze Anastazji słyszał chyba każdy. To kucharka z wieloletnim doświadczeniem, a spod jej ręki wyszło tysiące przepisów. Jest również autorką książek kucharskich, w których opisuje nie tylko klasyczne potrawy, a także oryginalne smakołyki. Wiele osób czerpie z nich niesamowitą inspirację, a w okresie świąt duża liczba osób stawia te przysmaki na swoim stole.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Sałatka chrzanowa, którą dziś przedstawiamy, jest opisana w książce "123 sałatki i surówki". To połączenie różnych smaków, które idealnie do siebie pasują. Znajdziesz tam nie tylko warzywa takie jak cebulki marynowane lub kukurydza, a także duszonego kurczaka i ugotowane jajka. Całość dopełniona jest kremowym sosem chrzanowym, który dodaje całości charakteru. Zrobisz go w połączeniu z majonezem i jogurtem naturalnym. Sałatka jest banalnie prosta, zrobienie jej nie zajmie ci więcej niż 10 minut.
Sałatka chrzanowa siostry Anastazji
Składniki
- 2 piersi z kurczaka,
- 5 jajek,
- 300 g sera żółtego,
- słoik kukurydzy,
- mały słoik cebulki marynowanej,
- mały słoik chrzanu,
- mały słoik majonezu,
- mały jogurt naturalny,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w większą kostkę, przypraw, a następnie podduś do miękkości na patelni.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystko umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
- Chrzan połącz z majonezem i jogurtem naturalnym. Przygotowanym sosem zalej wszystkie składniki i ponownie wymieszaj.
- Na sam koniec dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem i cebulką marynowaną.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl