Te ciasta świąteczne mają wielu wielbicieli. Znikają tak szybko, że nie każdy zdąży ich spróbować

Ciasta świąteczne to przepisy absolutnie wyjątkowe. Magiczny czas świąt sprawia, że chętniej sięgamy po domowe słodkości, które w bożonarodzeniowej odsłonie smakują znakomicie. Jakie przepisy wypróbować na najbliższe święta?

Ciasta świąteczne wyróżniają się wyjątkowym smakiem, który idealnie pasuje do bożonarodzeniowej kawy lub herbaty. Po aromatycznym świątecznym obiedzie przychodzi czas na wyczekiwany deser. Jakie słodkości zaserwować swoim domownikom? Podpowiadamy.  

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Świąteczne ciasta - piernikowy zawrót głowy

Klasyczne świąteczne ciasta to oczywiście piernik przełożony powidłami. Aby go przygotować, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 ml mleka
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 słoik powideł śliwkowych 

Sposób przygotowania:

W rondelku roztop masło, a następnie dodaj cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodaj jajka, dokładnie mieszając masę po dodaniu każdego z nich. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dodawaj do masy, na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki powinny tworzyć zwartą, jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę piernikową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 45-50 minut. Stopień wypieczenia sprawdzamy za pomocą patyczka. Suchy patyczek świadczy o tym, że ciasto jest gotowe.

Ciasto świąteczne - przepis na makowy torcik

Kolejne pyszne ciasto świąteczne to torcik makowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

Blaty:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem do przełożenia blatów:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru 

Ponadto:

  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego
  • 100 g czekolady (opcjonalnie gotowa polewa czekoladowa)

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka na puszysto. Ubite żółtka miksujemy z masą makową wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Połowę masy wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Podobnie pieczemy drugi blat. Gotowe blaty studzimy (można je przygotować dzień wcześniej). W mikserze ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone (produkty muszą być dobrze schłodzone) i cukrem pudrem. Na paterę wykładamy blat makowy i kładziemy na nim 1/3 część kremu, a następnie dżem pomarańczowy i znów 1/3 część kremu. Przykrywamy drugim blatem, a wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy według uznania. 

Przepis na ciasto świąteczne - ciasto orzechowo-jabłkowe 

Kolejny przepis na ciasto świąteczne to orzechowo-jabłkowa słodycz. Deser wykonasz z następujących składników:

  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 3 jabłka
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną. Delikatnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekane orzechy. Jabłka obieramy ze skórki. Dwa ścieramy na tarce, a jedno kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy składniki. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. 

Przepisy na ciasto świąteczne - proste ciasto jogurtowe z kruszonką 

Kolejne smaczne przepisy na ciasto świąteczne? Proste i szybkie ciasto jogurtowe z kruszonką na pewno spodoba się każdemu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoiczek prażonych jabłek

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru 

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy jajka, cukier, jogurt naturalny i olej. Mieszamy za pomocą rózgi. W drugiej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy mokre i suche składniki w jednolitą masę. Wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy prażone jabłka. Dłonią wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Więcej o: