Ciasta świąteczne wyróżniają się wyjątkowym smakiem, który idealnie pasuje do bożonarodzeniowej kawy lub herbaty. Po aromatycznym świątecznym obiedzie przychodzi czas na wyczekiwany deser. Jakie słodkości zaserwować swoim domownikom? Podpowiadamy.
Klasyczne świąteczne ciasta to oczywiście piernik przełożony powidłami. Aby go przygotować, będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
W rondelku roztop masło, a następnie dodaj cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Dodaj jajka, dokładnie mieszając masę po dodaniu każdego z nich. W misce dokładnie wymieszaj ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dodawaj do masy, na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki powinny tworzyć zwartą, jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę piernikową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 45-50 minut. Stopień wypieczenia sprawdzamy za pomocą patyczka. Suchy patyczek świadczy o tym, że ciasto jest gotowe.
Kolejne pyszne ciasto świąteczne to torcik makowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Blaty:
Krem do przełożenia blatów:
Ponadto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka na puszysto. Ubite żółtka miksujemy z masą makową wymieszaną z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy z ubitymi białkami. Połowę masy wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez pół godziny. Podobnie pieczemy drugi blat. Gotowe blaty studzimy (można je przygotować dzień wcześniej). W mikserze ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone (produkty muszą być dobrze schłodzone) i cukrem pudrem. Na paterę wykładamy blat makowy i kładziemy na nim 1/3 część kremu, a następnie dżem pomarańczowy i znów 1/3 część kremu. Przykrywamy drugim blatem, a wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy według uznania.
Kolejny przepis na ciasto świąteczne to orzechowo-jabłkowa słodycz. Deser wykonasz z następujących składników:
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę oraz sodę oczyszczoną. Delikatnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekane orzechy. Jabłka obieramy ze skórki. Dwa ścieramy na tarce, a jedno kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy składniki. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Kolejne smaczne przepisy na ciasto świąteczne? Proste i szybkie ciasto jogurtowe z kruszonką na pewno spodoba się każdemu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Kruszonka:
Sposób przygotowania:
W misce umieszczamy jajka, cukier, jogurt naturalny i olej. Mieszamy za pomocą rózgi. W drugiej misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy mokre i suche składniki w jednolitą masę. Wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy prażone jabłka. Dłonią wyrabiamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).