Ten sernik jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze wychodzi puszysty i nie opada! Idealny na święta

Jak zrobić sernik, który zawsze wychodzi puszysty? To pytanie, które chodzi po głowie wielu z nas szczególnie przed świętami. Lekkie i puszyste ciasto na świątecznym stole jest marzeniem niemal każdej gospodyni.

Jak zrobić sernik, który zawsze wychodzi puszysty? Należy przede wszystkim pamiętać, że zbyt szybkie schłodzenie ciasta może doprowadzić do tego, że sernik straci swą wyjątkową teksturę i zanadto opadnie, a tego przecież nie chcemy.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik - król ciast deserowych

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast deserowych. Serniki na zimno przygotowuje się zwłaszcza latem, zarówno ze zmielonego twarogu, jak i z serków homogenizowanych. Zdecydowanie częściej, zwłaszcza na święta, królują na naszych stołach serniki pieczone, przyrządzane z mielonego sera białego. Serniki pieczone mają wiele wersji, poczynając od najprostszej, bez spodu, poprzez serniki ze spodem z ciasta półkruchego lub kruchego, posypane kruszonką czy z dodatkiem bezy, po serniki pieczone połączone z masą makową. Szczególną popularnością, zwłaszcza na święta, cieszy się sernik królewski ze spodem z kruchego ciasta z dodatkiem kakao. Równie popularny jest sernik wiedeński z tłustego twarogu i dużej ilości jajek, który prawie nie opada podczas pieczenia. Można też spróbować przygotować sernik z rosą, który łączy w sobie kruchy spód, budyniową masę serową oraz piankę bezową.

Co jednak zrobić, by nasz sernik był zawsze puszysty i zanadto nie opadł? Ciasto to ma tę charakterystyczną cechę, że początkowo rośnie, a w czasie pieczenia zaczyna lekko opadać. Aby sernik nie opadł zbyt nagle, zachował swą puszystą strukturę i lekkość, należy temperaturę w piekarniku zmniejszać bardzo powoli, stopniowo i nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia sernika.

Przepis na sernik wiedeński

Przepis na sernik wiedeński jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na sernik.

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • kostka masła
  • łyżka mąki pszennej (tortowej)
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • niecała szklanka drobnego cukru
  • odrobina ekstraktu waniliowego.

Sposób wykonania:

Twaróg mielimy w maszynce 2 lub 3 razy, dodajemy mąkę, skrobię ziemniaczaną, aromat waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło. Mieszamy mikserem na niskich obrotach. Do dużej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, ubijamy na najwyższych obrotach minimum 4 minuty. Puch jajeczny stopniowo dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy doń masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Pieczemy 100 minut, wyłączamy piekarnik, ale sernika nie wyjmujemy przez co najmniej godzinę. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce.

Sernik królewski

Sernik królewski to jedno z najpyszniejszych ciast pieczonych na święta. Na kruche ciasto potrzebujemy:

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • półtorej kostki masła
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do przygotowania masy serowej potrzebne będą:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny.

Składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Drugą wypełniamy formę wysmarowaną masłem lub margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy pół kostki roztopionego i przestudzonego masła oraz proszek budyniowy i skórkę cytrynową, miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Masę wylewamy na kruchy spód. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażalnika, ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy równo na powierzchni sernika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. Po wyłączeniu czekamy co najmniej pół godziny, a następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika na kolejne pół godziny. Dopiero po tym czasie wyjmujemy sernik. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce pod kloszem.

Pyszny sernik na herbatnikach

Pyszny sernik można też przygotować na spodzie z mielonych herbatników maślanych z dodatkiem masła. Zmielone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ubijamy 6 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, w drugiej misce łączymy kilogram twarogu z wiaderka z 6 żółtkami, płaską łyżką cukru z prawdziwą wanilią i 50 gramami miękkiego masła. Miksujemy, dodajemy 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej i opakowanie słodzonego mleka skondensowanego, a następnie ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Masę serową przekładamy do tortownicy ze spodem z ciasteczek, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni 45 minut, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika przez dłuższy czas pozostawiamy ciasto wewnątrz.

Świąteczny sernik. Placek dla każdego

Jak zrobić sernik-placek na święta? Przepis na bezglutenowy sernik bez spodu jest całkiem prosty, a efekt powinien zadowolić każdego. Potrzebne będą:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • kostka masła (200 g)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru w proszku (warto sprawdzić, czy w składzie nie ma mąki pszennej).

Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 175 stopni, a w przypadku piekarnika z funkcją pieczenia góra/dół - do 190 stopni Celsjusza. W tym czasie roztapiamy masło w rondelku. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy je w misce wraz z serem twarogowym z wiaderka, przestudzonym masłem, cukrem i budyniem. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Formę umieszczamy w piekarniku, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, po kolejnych 30 minutach do 120 stopni i pieczemy następne 30 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim sernik na jeszcze 10 minut. Stopniowo schładzamy, a całkowicie przestudzony umieszczamy w lodówce na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Więcej o: