Jak zrobić sernik, który zawsze wychodzi puszysty? Należy przede wszystkim pamiętać, że zbyt szybkie schłodzenie ciasta może doprowadzić do tego, że sernik straci swą wyjątkową teksturę i zanadto opadnie, a tego przecież nie chcemy.
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast deserowych. Serniki na zimno przygotowuje się zwłaszcza latem, zarówno ze zmielonego twarogu, jak i z serków homogenizowanych. Zdecydowanie częściej, zwłaszcza na święta, królują na naszych stołach serniki pieczone, przyrządzane z mielonego sera białego. Serniki pieczone mają wiele wersji, poczynając od najprostszej, bez spodu, poprzez serniki ze spodem z ciasta półkruchego lub kruchego, posypane kruszonką czy z dodatkiem bezy, po serniki pieczone połączone z masą makową. Szczególną popularnością, zwłaszcza na święta, cieszy się sernik królewski ze spodem z kruchego ciasta z dodatkiem kakao. Równie popularny jest sernik wiedeński z tłustego twarogu i dużej ilości jajek, który prawie nie opada podczas pieczenia. Można też spróbować przygotować sernik z rosą, który łączy w sobie kruchy spód, budyniową masę serową oraz piankę bezową.
Co jednak zrobić, by nasz sernik był zawsze puszysty i zanadto nie opadł? Ciasto to ma tę charakterystyczną cechę, że początkowo rośnie, a w czasie pieczenia zaczyna lekko opadać. Aby sernik nie opadł zbyt nagle, zachował swą puszystą strukturę i lekkość, należy temperaturę w piekarniku zmniejszać bardzo powoli, stopniowo i nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia sernika.
Przepis na sernik wiedeński jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na sernik.
Składniki:
Sposób wykonania:
Twaróg mielimy w maszynce 2 lub 3 razy, dodajemy mąkę, skrobię ziemniaczaną, aromat waniliowy oraz roztopione i przestudzone masło. Mieszamy mikserem na niskich obrotach. Do dużej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, ubijamy na najwyższych obrotach minimum 4 minuty. Puch jajeczny stopniowo dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy doń masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza. Pieczemy 100 minut, wyłączamy piekarnik, ale sernika nie wyjmujemy przez co najmniej godzinę. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce.
Sernik królewski to jedno z najpyszniejszych ciast pieczonych na święta. Na kruche ciasto potrzebujemy:
Do przygotowania masy serowej potrzebne będą:
Składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Drugą wypełniamy formę wysmarowaną masłem lub margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy pół kostki roztopionego i przestudzonego masła oraz proszek budyniowy i skórkę cytrynową, miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Masę wylewamy na kruchy spód. Wyjmujemy resztę ciasta z zamrażalnika, ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy równo na powierzchni sernika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. Po wyłączeniu czekamy co najmniej pół godziny, a następnie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika na kolejne pół godziny. Dopiero po tym czasie wyjmujemy sernik. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce pod kloszem.
Pyszny sernik można też przygotować na spodzie z mielonych herbatników maślanych z dodatkiem masła. Zmielone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ubijamy 6 białek ze szczyptą soli na sztywną pianę, w drugiej misce łączymy kilogram twarogu z wiaderka z 6 żółtkami, płaską łyżką cukru z prawdziwą wanilią i 50 gramami miękkiego masła. Miksujemy, dodajemy 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej i opakowanie słodzonego mleka skondensowanego, a następnie ponownie miksujemy. Stopniowo dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając. Masę serową przekładamy do tortownicy ze spodem z ciasteczek, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni 45 minut, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika przez dłuższy czas pozostawiamy ciasto wewnątrz.
Jak zrobić sernik-placek na święta? Przepis na bezglutenowy sernik bez spodu jest całkiem prosty, a efekt powinien zadowolić każdego. Potrzebne będą:
Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 175 stopni, a w przypadku piekarnika z funkcją pieczenia góra/dół - do 190 stopni Celsjusza. W tym czasie roztapiamy masło w rondelku. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy je w misce wraz z serem twarogowym z wiaderka, przestudzonym masłem, cukrem i budyniem. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Formę umieszczamy w piekarniku, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, po kolejnych 30 minutach do 120 stopni i pieczemy następne 30 minut. Wyłączamy piekarnik, pozostawiając w nim sernik na jeszcze 10 minut. Stopniowo schładzamy, a całkowicie przestudzony umieszczamy w lodówce na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.