Sałatka na imprezę gyros. Sałatka warstwowa nie tylko dobrze smakuje, ale i jest ozdobna
Sałatka na imprezę gyros to bardzo dobry wybór. Koniecznie zaserwuj ją w szklanym naczyniu. Kolorowe warstwy podkręcą apetyty gości, a aromat zawróci im w głowie. Szukacie czegoś wyjątkowego na święta lub sylwestra? Ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Możecie być pewni, że sałatka wywrze pozytywne wrażenie na bliskich.
Gyros z kurczaka - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 duży por
- sól, pieprz, przyprawa gyros,
- 1 słoik korniszonów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- pół kapusty pekińskiej
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
Wykonanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Wymieszaj mięso z przyprawami. Odłóż na 20 minut do lodówki.
- Cebule obierz i pokrój na plasterki.
- Pora oczyść.
- Opłucz go dokładnie. Posiekaj i przelej wrzątkiem, a następnie osusz.
- Korniszony pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odcedź.
- Paprykę pokrój.
- Kapustę pekińską posiekaj.
- Weź większą patelnię. Podsmaż na niej kurczaka. Dopraw przyprawami.
- Mięso przełóż na dno salaterki.
- Polej ketchupem.
- Później układaj warstwami: ogórki - kukurydzę - paprykę - pora - majonez ze śmietaną - całość przykryj kapustą pekińską.
- Przed podaniem, należy schłodzić sałatkę. Dobrze jest wykonać ją wcześniej.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Szybka sałatka na imprezę - kebab. Ten smak Was oczaruje
Szybka sałatka na imprezę to zdecydowanie sałatka kebab. Ma ona genialny smak i sprawdzi się doskonale podczas zbliżających się świąt. Dobre mięso, przyprawy i czerwona kapusta to trio idealne. Sałatka kebab jest podobna do poprzedniczki, jednak nie są to takie same dania. Prosty przepis znajdziecie poniżej.
Sałatka kebab - krok po kroku:
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka
- sól, pieprz, papryka, przyprawa kebab,
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/2 główki małej kapusty
- 3 kiszone ogórki
- 2-3 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula czerwona
- 3-4 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- kilka ząbków czosnku
- pęczek szczypiorku
- olej
- prażona cebula
Wykonanie:
- Mięso oczyść, umyj, pokrój w kostkę.
- Wymieszaj je z przyprawami.
- Dodaj do mięsa odrobinę oleju.
- Wstaw na 15 minut do lodówki.
- W tym czasie wymieszaj jogurt z majonezem. Dodaj pozostałe przyprawy. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość wymieszaj i schowaj do lodówki.
- Wyciągnij mięso z lodówki i usmaż je na oleju.
- Później przełóż je do naczynia i pozostaw do ostudzenia.
- Wszystkie warzywa pokrój.
- Połącz je z mięsem i sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Wierzch sałatki przystrój prażoną cebulką i posiekanym szczypiorkiem.
- Przed podaniem warto schłodzić sałatkę. Wówczas będzie miała jeszcze lepszy smak.
Zobacz też: Aromatyczna pieczeń rzymska Magdy Gessler i siostry Anieli - dobra na uroczysty obiad i kanapki po świętach