Bigos wigilijny z niespodzianką. Dodaj suszony rarytas, a kapuściane danie nabierze charakteru

Wigilijny bigos wieje nudą? Zamiast szykować po raz kolejny przepis babci, postaw na nieco większą ilość dodatków. Jeden szczególnie podkreśli smak kapuścianego rarytasu, a grzyby to jedynie połowa sukcesu. Sprawdź naszą listę składników i zaskocz gości obłędnym daniem.

Stół wigilijny bez kapusty nie ma racji bytu. Poza warzywem z grochem, czy np. gołąbkami warto zaserwować także wigilijny bigos. Danie warto jednak wzbogacić o kilka nietypowych dodatków. Dzięki temu każdy kęs będzie wyjątkowy i podbije podniebienia najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Bigos wigilijny to świąteczna klasyka. Z tym dodatkiem będzie jeszcze lepszy 

Bigos wigilijny jest potrawą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Klasyka potrafi jednak się znudzić. Wówczas do garnka warto dodać kilka składników, które podrasują danie. Nie obejdzie się bez suszonych grzybów, przypraw i solidnej porcji cebuli. To jednak suszone śliwki są esencją smaku i obłędnego aromatu. 

Jak zatem podrasować kapuściane danie. Bigos z kiszonej kapusty warto zacząć od namoczenia grzybów, później gotujemy kapustę z całą listą dodatków. Na koniec dodajemy śliwki, miód lub łyżkę powideł. Taki zabieg z odrobiną słodyczy jest jak najbardziej wskazany - to bezkonkurencyjny nośnik smaku. 

Wigilijny bigos z niespodzianką - wrzuć do kapusty śliwki, a poczujesz różnicę 

Składniki: 

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 60 g grzybów suszonych,
  • 10 pokrojonych suszonych śliwek i kilka całych owoców,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • łyżka powideł śliwkowych lub miodu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • kilka listków laurowych,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek grzyby. Leśne skarby zalej wodą i mocz przez całą noc. Pamiętaj, by później zachować płyn - dodamy go do naszej kapusty, dzięki czemu zyska jeszcze lepszy smak. Grzyby po całej nocy leżakowania należy ugotować - 25 minut. 
  2. Pokrojoną drobno cebulę smaż na patelni z odrobiną oleju. Gdy się ładnie zarumieni, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  3. Kiszoną kapustę odsącz z nadmiaru soku, warzywo zalej wodą z gotowania grzybów. Dodajemy również pokrojone grzyby, podsmażoną cebulkę, posiekany rozmaryn, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Całość gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu. Pamiętaj, by często mieszać składniki - wówczas się nie przypalą, co jakiś czas mieszając. Bigos warto podlewać też niewielkimi porcjami wody. 
  5. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i całe owoce. Danie wzbogać też powidłami lub miodem oraz przecierem, solą i pieprzem. 
  6. Bigos gotuj jeszcze kolejną godzinę. 
  7. Po tym czasie wigilijne danie jest gotowe do podania - najlepiej z pajdą wiejskiego chleba. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.