Piernik doskonały bez dojrzewania i leżakowania. Zwróć uwagę na szczegóły, a w wyjdzie tip-top

Nie ma wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez pachnącego i znakomitego piernika. Kultowe ciasto najlepiej smakuje z solidną porcją miodu i przypraw. Jak się jednak okazuje dla spóźnialskich jest nadzieja - ciasto wcale nie musi leżakować w lodówce tygodniami. Wystarczy zadbać o te szczegóły, a wyjdzie równie idealne co staropolski przysmak.

Piernik na świątecznym stole to absolutnie obowiązkowa pozycja. Obłędne ciasto wyróżnia się smakiem i bogatym aromatem korzennych przypraw. Do perfekcji nie trzeba wiele - wystarczy kilka drobnych szczegółów, by dojść do ideału. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę, by wypiek podbił serca i podniebienia gości. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Przepis na piernik idealny - tu liczy się skład i jakość 

Do świąt zostało coraz mniej czasu, dlatego warto już wcześniej ruszyć z tegorocznymi przepisami. Jak co roku o tej porze głośno jest o pierniku staropolskim, którego należy przygotować pięć tygodni przed wigilią. Dla leniwych i zapominalskich mamy jednak równie smaczną wersję ciasta. Tu obejdzie się bez długiego leżakowania i dojrzewania - warto jednak zwrócić uwagę na pozostałe drobiazgi. 

Aby uzyskać idealnie, świąteczne ciasto nie trzeba wiele. Najważniejsze są dobrej jakości składniki jak miód i masło, oraz korzenne przyprawy. Polecamy samodzielne przygotowanie miksu przypraw - to znacznie lepsza alternatywa dla sklepowych gotowców. Poza składem ważny jest też efekt wow, czyli obłędnie smaczne podanie. Tu na wyróżnienie zasługuje czekoladowa polewa, kruszone orzechy czy puszysty lukier

Piernik bez dojrzewania. Klasyka świąteczna w uproszczonej wersji 

Składniki: 

  • 280 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 2 jajka,
  • 230 g miodu,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej mieszanki korzennej,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • starta skórka z pomarańczy lub cytryny,
  • łyżeczka ekstraktu pomarańczowego.
  • dekoracja: polewa czekoladowa lub lukier. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przed pieczeniem wyciągnij składniki z lodówki - szczególnie nabiał i jaja powinny mieć temperaturę pokojową. 
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, a także proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika. Suche składniki dokładnie wymieszaj. 
  3. Zetrzyj także skórkę z pomarańczy - pamiętaj, by dodać jedynie tą bez białej skórki, która jest gorzka. 
  4. Teraz pora na masę mokrą. Do rondelka przelej mleko, miód i doda masło. Składniki podgrzewaj, aż tłuszcz się rozpuści, całość zamieszaj i ostudź.
  5. Do trzeciej misy wbij jaja - dokładnie połącz z cukrem do powstania jasnej masy. Wlej mieszankę mleka, miodu i masła. Zamieszaj.
  6. Teraz płynne składniki stopniowo wlewaj do produktów sypkich - pamiętaj, by cały czas wszystko mieszać. Pamiętaj, że masa powinna być gładka i gęsta i pozbawiona grudek.
  7. Keksówkę lub inną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w 160 st. C piekarniku i piecz przez około 45-50 minut. 
  8. Gotowy piernik można przełożyć powidłami. Na koniec warto dodać też czekoladową polewę lub puszysty lukier. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Agora SA