Po co kupować przyprawę do piernika, skoro można zrobić ją samemu? Potrzebujesz kilku składników

Przyprawa do piernika to obowiązkowy dodatek nie tylko do świątecznych wypieków na słodko. Przyda się także jako wzmacniacz do smaku do dań wytrawnych oraz bożonarodzeniowych napitków. Wyjątkową mieszankę aromatycznych, korzennych przypraw można zrobić samemu.

Nie sposób wyobrazić sobie świąt Bożego Narodzenia bez charakterystycznego zapachu pierniczków. Swój korzenny aromat pyszne wypieki zawdzięczają, oczywiście, wyjątkowemu połączeniu wyselekcjonowanych przypraw. Dzięki nim czujemy prawdziwą atmosferę świąt. Po przyprawę do piernika zwykle udajemy się do sklepu lub marketu, jest ona łatwo dostępna i niedroga. Taką mieszankę jednak bez problemu wykonasz również w zaciszu własnej kuchni. To doskonała okazja do wspólnych przygotowań przedświątecznych dla całej rodziny.

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Jak zrobić domową przyprawę do piernika? To banalnie proste zadanie zajmie ci mniej niż 10 minut

Domowa przyprawa do piernika odznacza się specyficznym, korzenno-pieprznym smakiem. Możesz ja wykorzystać nie tylko do wzbogacenia smaku świątecznych słodkości, ale i ryb, mięs, a nawet sałatek. Świetnie urozmaici smak świątecznego grzańca lub herbaty, a także szarlotki, sernika, kruchych ciasteczek, ślimaków cynamonowych oraz racuchów. Przygotowanie przyprawy jest banalnie proste, więc z zadaniem tym poradzi sobie absolutnie każdy.

Składniki:

  • 4 łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • 3 łyżki goździków w całości,
  • 3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego,
  • 2 gwiazdki anyżu.

Domowa przyprawa do piernika. Sposób przygotowania

Goździki, anyż i pieprz zmiel w moździerzu. Najlepszy efekt uzyskamy ze świeżo pokruszonych składników, jeśli jednak pod ręką masz jedynie pieprz zmielony, to bez problemu możesz go użyć. Ta sama zasada dotyczy pozostałych dodatków. Ważne, aby wszystkie przyprawy ostatecznie były w formie sproszkowanej. Podane proporcje dają możliwość uzyskania najbardziej wyrazistej i intensywnej mieszanki.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zwiększyć ilość ulubionych komponentów, np. cynamonu lub kardamonu. Kiedy wszystkie składniki połączą się w jedną, aromatyczną całość - przełóż je do czystego pojemniczka. Polecamy wykorzystać w tym celu niewielki szklany słoiczek, który świetnie zachowa aromat przyprawy do piernika. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: