Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Boczniaki śmiało można uznać za jedne ze smaczniejszych grzybów. Możliwości ich przygotowania jest bardzo wiele. Wystarczą podstawowe składniki i odrobiną kreatywności, by stworzyć coś naprawdę pysznego z ich udziałem!
Boczniaki - grzyby o wyjątkowych właściwościach
Grzyby w kuchni są bardzo ciekawym produktem, z którego może powstać wiele smacznych dań i przekąsek. Niestety większość z nich pozbawiona jest wartości odżywczych - nie jest tak natomiast z boczniakami. Zawierają błonnik i białko, dodatkowo są bogate w wapń, sód, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Są również bardzo niskokaloryczne, w 100 g jest zaledwie 35 kcal. Przypisuje się im działania antyoksydacyjne, spowalniające proces starzenia. Boczniaki obniżają też ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz cukru. Cenne właściwości można by wymieniać długo, jednak przygotowanie powinno interesować najbardziej! Poniżej przedstawiamy ciekawe i smaczne przepisy na boczniaki.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Boczniaki - przepis na grzyby panierowane w panko
Składniki:
- 300 g boczniaków,
- 100 g panierki panko,
- szklanka mąki,
- jajko,
- płatki chili,
- sól,
- kurkuma,
- papryka słodka,
- szklanka mleka roślinnego,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Boczniaki myjemy, przelewamy wrzątkiem i oczyszczamy. Następnie delikatnie kroimy na mniejsze kawałki, uważając, by grzyby się nie rozpadły.
- W misce łączymy wodę, mąkę, jajko i dokładnie mieszamy, najlepiej miksujemy na gładką konsystencję.
- Do głębokiego talerza przesypujemy panko.
- Rozgrzewamy sporą ilość oleju na patelni i przechodzimy do panierowania. Każdy kawałek boczniaka dokładnie obtaczamy w masie, a następnie, delikatnie obsypujemy panierką panko.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor z każdej strony. Usmażone boczniaki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Tak przygotowane grzyby świetnie smakują z różnymi sosami.
Przepis na boczniaki à la strogonow
Składniki:
- 250 g boczniaków,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ogórki kiszone,
- pół szklanki śmietanki roślinnej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka musztardy,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- łyżeczka papryki wędzonej,
- 1,5 łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
- Boczniaki delikatnie kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej wzdłuż blaszek, tworząc długie paski) dodajemy na patelnię i podsmażamy.
- Ogórki kroimy w kostkę i wsypujemy je na patelnie razem z sosem sojowym, cukrem, koncentratem pomidorowym, musztardą, papryką słodką i wędzoną oraz majerankiem.
- Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez 15 min pod przykryciem.
- Kolejnym krokiem jest wlanie śmietanki, którą wcześniej zahartowaliśmy z odrobiną gorącego sosu. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
- Podajemy z ryżem, makaronem lub kaszą.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.