Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, co robić, by tego uniknąć

Kotlety schabowe należą do najbardziej popularnych dań obiadowych. Wiele osób jednak denerwuje, że panierka odkleja się od mięsa. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje oraz jak można tego uniknąć.

Jakie są cechy najlepszej panierki? Na pewno musi być chrupiąca i dobrze podsmażona. Nie może się też odklejać od mięsa - w końcu to takie denerwujące, gdy podczas przenoszenia kotleta cała panierka zostaje obok... Co zrobić, by tak się nie działo? Mamy kilka wskazówek.

Dlaczego panierka odkleja się od kotleta?

Najczęściej powodem tego jest nadmierna wilgoć. Panierka łatwo chłonie wodę zarówno z mięsa, jak i z jajek lub maślanki, w której obtaczamy mięso. Na szczęście łatwo tego uniknąć! Jak?

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotleta?

Jeżeli opanierujemy kotlety i odłożymy je na jakiś czas, po usmażeniu panierka może być niesmaczna i będzie się odklejać. Kotlety trzeba więc panierować bezpośrednio przed usmażeniem.

Należy pamiętać także, by dobrze rozgrzać tłuszcz przed smażeniem kotletów. Uwaga, włożenie każdego kolejnego kawałka mięsa obniża temperaturę! Kotlety warto też smażyć w dość dużej ilości oleju czy smalcu. Wbrew pozorom panierka nie powinna wchłaniać go bardzo dużo. Jeśli jednak danie jest zbyt tłuste, kotlety trzeba odsączyć na papierowym ręczniku.

Aby panierka nie odpadała, warto również zwrócić uwagę na produkty, których używamy. Jajka najlepiej roztrzepać z odrobiną soli i dodać do nich łyżeczkę oleju. Dobrym sposobem jest także wymieszanie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną (w stosunku 1:1) do pierwszego obtoczenia mięsa.

Kiedy przenosicie opanierowany kotlet na patelnię lub zabieracie się za przygotowanie kolejnego, pamiętajcie, by mieć czyste ręce. Jeśli nie umyjecie ich z resztek panierki z poprzedniego kawałka mięsa, łatwiej będzie się ścierać panierka z tego przygotowywanego aktualnie. 

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.