Zupa z boczniaków a la flaczki. Przepis na wegetariański obiad pełen aromatu

Zupa z boczniaków to alternatywa dla klasycznych mięsnych flaków. Uwielbiają ją nie tylko wegetarianie, ale także poszukiwacze głębokich smaków. Prosta w wykonaniu, a zarazem niebanalna, pyszna i niesamowicie aromatyczna.
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Choć na myśl o grzybowej najczęściej do głowy przychodzi nam pieczarkowa ze śmietaną i zieloną pietruszką to zupa z boczniaków zdecydowanie nie wpisuje się w ten charakter dania. Jej cechą jest esencjonalny bulion, lekkość i aromat. 

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa z boczniaków, danie proste, a zarazem eleganckie i wyraziste

Bazą każdej smacznej zupy jest dobrze przyrządzony bulion. Jeżeli preferujemy kuchnię wegetariańską, dobrym sposobem jest przyrządzenie go na bazie samych warzyw, ziół i przypraw. Osobom, które włączają do swojej diety mięso, sprawdzonym rozwiązaniem jest ugotowanie bulionu, dodając nie więcej niż dwa skrzydełka z ekologicznego kurczaka. 

Składniki:

Bulion wegetariański

  • 2 litry wody,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/4 średniego selera,
  • 2 opalane cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • por,
  • dwa liście młodej kapusty (opcjonalnie),
  • gałązka świeżego lubczyku ogrodowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • czarny pieprz, świeżo mielony.

Zupa z boczniaków:

  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 800 g boczniaków,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzy cayenne,
  • plasterek imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól
  • czarny pieprz świeżo mielony.

Przygotowanie zupy z boczniaków à la flaczki

  1. Przyrządzenie potrawy należy zacząć od ugotowania bulionu. Do dużego garnka wlewamy wodę, obieramy warzywa i kroimy na mniejsze części. Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i opalamy. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przyprawiamy. Gotujemy około dwóch, trzech godzin.
  2. Po tym czasie wyciągamy z wywaru warzywa i przecedzamy przez sitko, tak aby był czysty i klarowny.
  3. Cebulę kroimy z piórka, a boczniaki w cienkie paski. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach kuchennej tarki. 
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy boczniaki oraz starte warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Całość smażymy około trzech minut, mieszając co jakiś czas zawartość patelni za pomocą drewnianej łyżki. 
  5. Przekładamy usmażone składniki do delikatnie gotującego się bulionu. Dodajemy liście laurowe, koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 15 minut. 
  6. Wrzucamy wszystkie przyprawy. Całość lekko mieszamy i gotujemy kolejne pięć minut.

Tak przyrządzoną zupę z boczniaków podajemy na gorąco. Możemy przed podaniem posypać ją posiekaną natka pietruszki, szczypiorem lub kleksem kwaśnej śmietany. Danie idealnie smakuje także z makaronem typu chińskiego. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.