Zobacz wideo
Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników
Choć na myśl o grzybowej najczęściej do głowy przychodzi nam pieczarkowa ze śmietaną i zieloną pietruszką to zupa z boczniaków zdecydowanie nie wpisuje się w ten charakter dania. Jej cechą jest esencjonalny bulion, lekkość i aromat.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa z boczniaków, danie proste, a zarazem eleganckie i wyraziste
Bazą każdej smacznej zupy jest dobrze przyrządzony bulion. Jeżeli preferujemy kuchnię wegetariańską, dobrym sposobem jest przyrządzenie go na bazie samych warzyw, ziół i przypraw. Osobom, które włączają do swojej diety mięso, sprawdzonym rozwiązaniem jest ugotowanie bulionu, dodając nie więcej niż dwa skrzydełka z ekologicznego kurczaka.
Składniki:
Bulion wegetariański
- 2 litry wody,
- 3 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 1/4 średniego selera,
- 2 opalane cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- por,
- dwa liście młodej kapusty (opcjonalnie),
- gałązka świeżego lubczyku ogrodowego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu cayenne,
- czarny pieprz, świeżo mielony.
Zupa z boczniaków:
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 800 g boczniaków,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka masła,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki tymianku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta pieprzy cayenne,
- plasterek imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony.
Przygotowanie zupy z boczniaków à la flaczki
- Przyrządzenie potrawy należy zacząć od ugotowania bulionu. Do dużego garnka wlewamy wodę, obieramy warzywa i kroimy na mniejsze części. Myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i opalamy. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przyprawiamy. Gotujemy około dwóch, trzech godzin.
- Po tym czasie wyciągamy z wywaru warzywa i przecedzamy przez sitko, tak aby był czysty i klarowny.
- Cebulę kroimy z piórka, a boczniaki w cienkie paski. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach kuchennej tarki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy boczniaki oraz starte warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Całość smażymy około trzech minut, mieszając co jakiś czas zawartość patelni za pomocą drewnianej łyżki.
- Przekładamy usmażone składniki do delikatnie gotującego się bulionu. Dodajemy liście laurowe, koncentrat pomidorowy i gotujemy przez 15 minut.
- Wrzucamy wszystkie przyprawy. Całość lekko mieszamy i gotujemy kolejne pięć minut.
Tak przyrządzoną zupę z boczniaków podajemy na gorąco. Możemy przed podaniem posypać ją posiekaną natka pietruszki, szczypiorem lub kleksem kwaśnej śmietany. Danie idealnie smakuje także z makaronem typu chińskiego.