Pancakes z mąki orkiszowej. Przepis na puszyste naleśniki z syropem klonowym. Proste, a zachwycają

Sprawdzony przepis na pancakes to klucz do przygotowania puszystych, miękkich i aromatycznych naleśników w amerykańskim stylu. Nasza propozycja wykorzystania mąki orkiszowej to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie.
Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Zapach gorących, świeżo przygotowanych naleśników przyciągnie każdego łasucha. Pancakes to puszyste placuszki podawane na wiele sposobów. Ważne są jednak nie tylko dodatki końcowe, mamy cenną wskazówkę.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na puszyste pancakes z mąki orkiszowej, czyli czas na aromatyczne śniadanie 

Pancakes można wykonać na wiele sposobów, a ich ostateczny smak, kompozycja czy podanie zależą od upodobań, czy zachcianki. Aby jednak mogły być udane, muszą być przede wszystkim miękkie i puszyste. To właśnie ich konsystencja jest kluczowa.

Najczęściej do przygotowania placuszków wykorzystywana jest mąka pszenna, my proponujemy użycie orkiszowej. To dobra alternatywa dla osób poszukujących możliwości wprowadzenia do diety zdrowszych rozwiązań, bez konieczności rezygnacji z codziennych przysmaków.

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka bądź maślanki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki orkiszowej
  • syrop klonowy lub syrop z agawy
  • owoce (opcjonalnie)

Przepis na pancake z mąki orkiszowej. Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy cukier. Całość miksujemy przy użyciu robota kuchennego bądź blendera. Mąkę wsypujemy przez sitko, aby nadać ciastu naleśnikowemu dodatkowej lekkości. Dodajemy proszek do pieczenia. Całość ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Smarujemy patelnię cienką warstwą oleju, w tym celu można użyć kuchennego pędzelka bądź nasączonego w oleju ręcznika papierowego. Ważne, aby ilość tłuszczu na patelni była znikoma, dzięki czemu powstanie na niej tłusty cienki film, który nie wsiąknie w smażone naleśniki

Na nagrzaną patelnię nakładamy ciasto naleśnikowe, w tym celu można skorzystać z łyżki lub chochelki. Smażymy placuszki około dwóch minuty z każdej strony. 

Kładziemy na talerz, polewamy syropem i posypujemy sezonowymi owocami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.