Pankejki - przepis rodem z amerykańskich barów. Ważna jest zasada trzech kroków

To nasz sprawdzony przepis na pankejki, które wychodzą puszyste i niesamowicie smaczne. Idealny pomysł na śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym - jako "wypasiona" propozycja śniadaniowa.

Puszyste pankejki - przepis jak z amerykańskich restauracji to delikatne placuszki o smaku i zapachu wanilii. Są zdecydowanie mniejsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników i właśnie na tym polega ich urok. Nie znamy osoby, która nie skusi się na takiego słodkiego placuszka.

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Więcej przepisów na smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki - przepis w kilku krokach

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • aromat wanilii 

OmletOmlet z szynką - przepis. Będzie puszysty, jeśli zrobisz go w ten sposób

Krok 1 

Do miski wbijamy jajko, a także dodajemy mleko (3/4 szklanki) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki np. mąki tortowej), cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia (półtorej płaskiej łyżeczki) i kilka kropel aromatu waniliowego. 

Krok 2 

Zmiksuj wszystkie składniki przez około 20 sekund i odstaw masę na 3-5 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.  

Krok 3 

Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarowujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Pankejki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte, a do tego nie ma problemu z przewracaniem ich na drugą stronę. Jeśli pankejki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. To jak długo będą się smażyć, zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika.

Szarpana wołowina - przepisSzarpana wieprzowina - przepis. Soczyste mięso? Mamy na nie sposób

Pankeji - przepis na pyszny deser

Gotowe pankejki można układać jeden na drugim i polewać syropem klonowym lub też innym, ulubionym syropem (z agawy, trzcinowym). Bardzo dobrze sprawdzają się też wszelkie sosy: owocowe, śmietankowe, czekoladowe, orzechowe. Pankejki będą równie pyszne podane z owocami, bitą śmietaną, czy też z lodami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: