Pankejki - przepis rodem z amerykańskich barów. Ważna jest zasada trzech kroków

Każdy, kto jest fanem filmów amerykańskich, zachwyci się tym szybkim i smacznym daniem. Ten przepis wychodzi zawsze, więc nie ma obaw, że coś się nie uda. Placuszki będą puszyste, czyli dokładnie tak, jak powinno być w oryginale. Polane sokiem klonowym, z dodatkiem ulubionych składników (np. świeżych owoców) to idealny pomysł na śniadanie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Puszyste pankejki - przepis rodem z amerykańskich filmów to delikatne i grube placki, które nie tylko obłędnie smakują, ale również pachną. Podane na śniadanie rozbudzą największego śpiocha. Nie znamy osoby, która nie skusi się na te danie. Pankejki są także fajną alternatywą dla cienkich i dużych naleśników.

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Więcej przepisów na smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki - przepis w kilku krokach

  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła (roztopionego) lub oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • aromat wanilii 

OmletOmlet z szynką - przepis. Będzie puszysty, jeśli zrobisz go w ten sposób

Krok 1 

Do miski wbijamy jajko, a także dodajemy mleko (3/4 szklanki) i roztopione masło (2 łyżki, można ewentualnie zastąpić olejem lub oliwą). Miksujemy na małych obrotach miksera przez kilka sekund tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę pszenną, cukier (2 łyżki) oraz proszek do pieczenia i kilka kropel olejku waniliowego. 

Krok 2 

Zmiksuj wszystkie składniki przez około 20 sekund i odstaw masę na 3-5 minut. Masa powinna uzyskać konsystencję śmietany.  

Krok 3 

Na rozgrzaną patelnię z powierzchnią nieprzywierającą wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę ciasta, lekko rozsmarowujemy w kształt koła. Smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron na rumiany kolor (wtedy placuszki mają czas na podrośnięcie na patelni i wychodzą bardzo puszyste). Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu na usmażenie. Pankejki są gotowe do zdjęcia z patelni, gdy z obu stron są ładnie zarumienione i wyrośnięte, a do tego nie ma problemu z przewracaniem ich na drugą stronę. Jeśli pankejki nabierają koloru za szybko, to zmniejsz moc palnika. 

Szarpana wołowina - przepisSzarpana wieprzowina - przepis. Soczyste mięso? Mamy na nie sposób

Pankeji - przepis na pyszny deser

Gotowe pankejki można układać jeden na drugim i polewać syropem klonowym lub też innym, ulubionym syropem (z agawy, trzcinowym, a nawet karmelowym). Bardzo dobrze sprawdzają się też wszelkie sosy: owocowe, śmietankowe, czekoladowe, orzechowe. Pankejki będą równie pyszne podane z owocami, bitą śmietaną, czy też z lodami. To idealna opcja na weekendowe śniadanie, gdzie nikt nie musi się spieszyć i każdy ma cza, aby delektować się tym specjałem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: