Pankejki - przepis na puszyste placuszki. Poznaj trick, by amerykańskie naleśniki wyszły perfekcyjne

Pankejki to amerykańskie placuszki, które świetnie smakują podane na śniadanie. To również świetny pomysł na lunch do pracy - z dodatkiem owoców i serka mascarpone podbiją serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nie znasz przepisu? Dzięki naszej sprawdzonej recepturze wyjdą idealnie wyrośnięte i puszyste jak chmurka.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zastanawiasz się co przygotować na śniadanie? Przepis na amerykańskie placuszki pankejki sprawdzi się idealnie. To pomysł na pyszne śniadanie lub lunch do pracy. Wybierając dodatki, możemy przygotować wersje fit - świetnie sprawdzą się świeże owoce, lekki jogurt lub orzechy, lub wersje, w której nie liczymy kalorii - dodatek syropu klonowego, bekonu, dżemu czy słodkiego sosu z białej czekolady. Dodatki są sprawą indywidualną, natomiast ciasto najlepiej przygotować z naszym sprawdzonym przepisem, dzięki niemu pankejki będą smaczne i puszyste jak chmurka.

Więcej pomysłów na słodkie śniadanie znajdziesz w naszym artykule: Przepis na gofry z nietypowym składnikiem. Tak pysznych gofrów jeszcze nie jedliście

Jak smażyć pankejki, aby były puszyste? Prosty trick na idealne naleśniki po amerykańsku

Bardzo ważne, by placuszki smażyć na patelni, która nie przywiera. Idealnie sprawdzą się te teflonowe lub specjalnie przeznaczone do pankejków. Najlepiej smażyć je bez dodatku tłuszczu, ponieważ do masy dodajemy roztopione masło.

W czym jeszcze tkwi sekret amerykańskich naleśników? W proporcjach. Zbyt wiele proszku do pieczenia sprawi, że placki będą twarde. Z kolei za dużo mąki spowoduje utratę smaku. Należy też pamiętać o kolejności łączenia składników - osobno łączymy ze sobą dodatki suche, osobno mokre. Dopiero później mieszamy ze sobą.

Pankejki - przepis na puszyste placuszki

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 200 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Sposób przygotowania:

  • W misce ubijamy jajko z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy roztopione masło i mleko. Całość dokładnie miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche z mokrymi, energicznie mieszając, do momentu połączenia wszystkich produktów.
  • Pankejki smażymy na suchej, nieprzywierającej patelni (można smażyć na małej ilości masła) z dwóch stron. 

Z czym podawać pankejki? 

Pankejki świetnie smakują podane w klasycznej wersji amerykańskie, czyli z syropem klonowym i bekonem. W Stanach Zjednoczonych są także podawane... z jajecznicą. Świeże owoce takie, jak truskawki, borówki, maliny również będą świetnym dodatkiem. Jeśli mamy ograniczoną listę składników w swojej kuchni, śmiało możemy podać nasze placuszki z domowym dżemem lub miodem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA