Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zastanawiasz się co przygotować na śniadanie? Przepis na amerykańskie placuszki pankejki sprawdzi się idealnie. To pomysł na pyszne śniadanie lub lunch do pracy. Wybierając dodatki, możemy przygotować wersje fit - świetnie sprawdzą się świeże owoce, lekki jogurt lub orzechy, lub wersje, w której nie liczymy kalorii - dodatek syropu klonowego, bekonu, dżemu czy słodkiego sosu z białej czekolady. Dodatki są sprawą indywidualną, natomiast ciasto najlepiej przygotować z naszym sprawdzonym przepisem, dzięki niemu pankejki będą smaczne i puszyste jak chmurka.
Więcej pomysłów na słodkie śniadanie znajdziesz w naszym artykule: Przepis na gofry z nietypowym składnikiem. Tak pysznych gofrów jeszcze nie jedliście
Bardzo ważne, by placuszki smażyć na patelni, która nie przywiera. Idealnie sprawdzą się te teflonowe lub specjalnie przeznaczone do pankejków. Najlepiej smażyć je bez dodatku tłuszczu, ponieważ do masy dodajemy roztopione masło.
W czym jeszcze tkwi sekret amerykańskich naleśników? W proporcjach. Zbyt wiele proszku do pieczenia sprawi, że placki będą twarde. Z kolei za dużo mąki spowoduje utratę smaku. Należy też pamiętać o kolejności łączenia składników - osobno łączymy ze sobą dodatki suche, osobno mokre. Dopiero później mieszamy ze sobą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pankejki świetnie smakują podane w klasycznej wersji amerykańskie, czyli z syropem klonowym i bekonem. W Stanach Zjednoczonych są także podawane... z jajecznicą. Świeże owoce takie, jak truskawki, borówki, maliny również będą świetnym dodatkiem. Jeśli mamy ograniczoną listę składników w swojej kuchni, śmiało możemy podać nasze placuszki z domowym dżemem lub miodem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.