Muffinki z truskawkami, czyli deser ''na szybko'' dla niespodziewanych gości [PRZEPISY]

Przepyszne, cudownie pachnące, puszyste i wilgotne muffinki z truskawkami umilą chwile z poranną lub popołudniową kawą. Świetnie sprawdzą się również jako piknikowa przekąska lub deser do przygotowania "na szybko" w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Podpowiadamy jak upiec najlepsze muffinki z truskawkami.

Babeczki z truskawkami - pyszny letni deser

Babeczki z truskawkami są banalnie proste w wykonaniu, każdy bez problemu poradzi sobie z tym zadaniem. Warto wykorzystać sezon na truskawki i upiec pyszne babeczki z truskawkami z poniższego przepisu.

Składniki na 12 sztuk:

  • 200-250 g truskawek
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza
  2. Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy i kroimy na kawałki.
  3. W  jednym naczyniu umieszczamy ''mokre" składniki: masło, mleko, jajka. Mieszamy je, lub delikatnie miksujemy ze sobą.
  4. W drugim naczyniu mieszamy ze sobą ''suche" składniki tj. mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier.
  5. Mokre składniki krótko mieszamy z suchymi, dodajemy pokrojone truskawki i ponownie mieszamy.
  6. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, do których wlewamy przygotowaną masę (do 3/4 wysokości papilotek).
  7. Muffinki wkładamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika (grzałka góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut.
  8. Przestudzone muffinki możemy dodatkowo ozdobić roztopioną czekoladą, cukrem pudrem, lukrem itp.

Muffinki truskawkowe z czekoladą i migdałową kruszonką - jak przygotować?

 

Muffinki truskawkowe możemy przygotować również w wersji z czekoladą i migdałową kruszonką.

Składniki na 12 sztuk:

  • 200 g pokrojonych na małe kawałki truskawek
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml oleju lub roztopionego, ostudzonego masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g pokruszonej czekolady - wg. uznania: biała, mleczna, gorzka

Migdałowa kruszonka:

  • 100-120 g zmielonych migdałów
  • 30 g chłodnego masła
  • 3,5 łyżeczki cukru (może być brązowy)

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
  2. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej lub roztopione masło, sok z cytryny oraz cukier. Wszystkie składniki krótko miksujemy na jednolitą masę.
  3. Suche składniki tj. sól, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy w innym naczyniu i przesiewamy do przygotowanej wcześniej masy z mokrych składników. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
  4. Do powstałej masy dodajemy umyte i pokrojone truskawki oraz pokruszona czekoladę. Delikatnie mieszamy.
  5. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie rozcieramy między palcami.
  6. Muffinkową masę wlewamy do foremek wyłożonych papilotkami (do 3/4 ich wysokości), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Muffinki truskawkowe pieczemy przez około 25 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
Zobacz wideo Zobacz też przepis na muffinki bananowo-owsiane

Muffinki jogurtowe z truskawkami - przepis krok po kroku

Muffinki jogurtowe z truskawkami są niezwykle delikatne i wilgotne, dzięki obecności jogurtu. Z pewnością posmakują i dzieciom i dorosłym podczas letnich przyjęć czy po prostu jako codzienna, lekka przekąska do filiżanki kawy.

Składniki na 12 sztuk:

  • 200-250 g umytych i pokrojonych truskawek
  • 320 g mąki pszennej tortowej (+1 łyżka do oprószenia truskawek)
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 ml oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • niecała szklanka naturalnego jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

Wykonanie:

  1. Suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól mieszamy razem.
  2. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki: jajka, olej lub masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i dodajemy je do suchych. Mieszamy do połączenia się składników.
  3. Do masy dodajemy pokrojone i oprószone mąką truskawki. Mieszamy.
  4. Masę z truskawkami przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  5. Muffinki jogurtowe z truskawkami pieczemy przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

Muffinki z owocami i budyniem - prosta receptura

Muffinki z owocami i budyniem to propozycja dla osób lubiących kremowe, owocowe desery. Szybkie w przygotowaniu doskonale sprawdzą się gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki na 12 sztuk:

  • gęsty budyń przygotowany z 400 ml mleka.
  • 2 jajka
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła
  • 200 ml mleka
  • 200 g dowolnych owoców: truskawek, jagód, borówek lub kilka łyżek gęstego dżemu.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
  2. Jajka, mleko, masło oraz cukier waniliowy krótko miksujemy.
  3. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.
  4. Mokrą masę wlewamy do suchych składników i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
  5. Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Na spód każdej z nich wlewamy po łyżce masy na muffinki, na niej kładziemy 2 łyżeczki owoców, łyżkę budyniu i znów łyżkę masy.
  6. Muffinki pieczemy przez około 20 - 25 minut.

Pamiętajmy, aby wszystkie składniki potrzebne do przygotowania muffinek były w temperaturze pokojowej.

Zobacz też: Lody truskawkowe. Jak zrobić je domowym sposobem? Mamy najlepszy przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.