Babeczki z truskawkami - pyszny letni deser
Babeczki z truskawkami są banalnie proste w wykonaniu, każdy bez problemu poradzi sobie z tym zadaniem. Warto wykorzystać sezon na truskawki i upiec pyszne babeczki z truskawkami z poniższego przepisu.
Składniki na 12 sztuk:
- 200-250 g truskawek
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza
- Truskawki pozbawiamy szypułek, płuczemy i kroimy na kawałki.
- W jednym naczyniu umieszczamy ''mokre" składniki: masło, mleko, jajka. Mieszamy je, lub delikatnie miksujemy ze sobą.
- W drugim naczyniu mieszamy ze sobą ''suche" składniki tj. mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier.
- Mokre składniki krótko mieszamy z suchymi, dodajemy pokrojone truskawki i ponownie mieszamy.
- Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, do których wlewamy przygotowaną masę (do 3/4 wysokości papilotek).
- Muffinki wkładamy do odpowiednio nagrzanego piekarnika (grzałka góra - dół) i pieczemy przez około 25 minut.
- Przestudzone muffinki możemy dodatkowo ozdobić roztopioną czekoladą, cukrem pudrem, lukrem itp.
Muffinki truskawkowe z czekoladą i migdałową kruszonką - jak przygotować?
Muffinki truskawkowe możemy przygotować również w wersji z czekoladą i migdałową kruszonką.
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g pokrojonych na małe kawałki truskawek
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml oleju lub roztopionego, ostudzonego masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 250 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g pokruszonej czekolady - wg. uznania: biała, mleczna, gorzka
Migdałowa kruszonka:
- 100-120 g zmielonych migdałów
- 30 g chłodnego masła
- 3,5 łyżeczki cukru (może być brązowy)
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
- Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej lub roztopione masło, sok z cytryny oraz cukier. Wszystkie składniki krótko miksujemy na jednolitą masę.
- Suche składniki tj. sól, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia mieszamy w innym naczyniu i przesiewamy do przygotowanej wcześniej masy z mokrych składników. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
- Do powstałej masy dodajemy umyte i pokrojone truskawki oraz pokruszona czekoladę. Delikatnie mieszamy.
- Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie rozcieramy między palcami.
- Muffinkową masę wlewamy do foremek wyłożonych papilotkami (do 3/4 ich wysokości), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Muffinki truskawkowe pieczemy przez około 25 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
Zobacz wideo Zobacz też przepis na muffinki bananowo-owsiane
Muffinki jogurtowe z truskawkami - przepis krok po kroku
Muffinki jogurtowe z truskawkami są niezwykle delikatne i wilgotne, dzięki obecności jogurtu. Z pewnością posmakują i dzieciom i dorosłym podczas letnich przyjęć czy po prostu jako codzienna, lekka przekąska do filiżanki kawy.
Składniki na 12 sztuk:
- 200-250 g umytych i pokrojonych truskawek
- 320 g mąki pszennej tortowej (+1 łyżka do oprószenia truskawek)
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 100 ml oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
- niecała szklanka naturalnego jogurtu greckiego
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Wykonanie:
- Suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól mieszamy razem.
- W drugim naczyniu łączymy mokre składniki: jajka, olej lub masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i dodajemy je do suchych. Mieszamy do połączenia się składników.
- Do masy dodajemy pokrojone i oprószone mąką truskawki. Mieszamy.
- Masę z truskawkami przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Muffinki jogurtowe z truskawkami pieczemy przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Muffinki z owocami i budyniem - prosta receptura
Muffinki z owocami i budyniem to propozycja dla osób lubiących kremowe, owocowe desery. Szybkie w przygotowaniu doskonale sprawdzą się gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki na 12 sztuk:
- gęsty budyń przygotowany z 400 ml mleka.
- 2 jajka
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki roztopionego i ostudzonego masła
- 200 ml mleka
- 200 g dowolnych owoców: truskawek, jagód, borówek lub kilka łyżek gęstego dżemu.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
- Jajka, mleko, masło oraz cukier waniliowy krótko miksujemy.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy.
- Mokrą masę wlewamy do suchych składników i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
- Foremkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Na spód każdej z nich wlewamy po łyżce masy na muffinki, na niej kładziemy 2 łyżeczki owoców, łyżkę budyniu i znów łyżkę masy.
- Muffinki pieczemy przez około 20 - 25 minut.
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki potrzebne do przygotowania muffinek były w temperaturze pokojowej.
Zobacz też: Lody truskawkowe. Jak zrobić je domowym sposobem? Mamy najlepszy przepis