Muffinki z jagodami. Jak przygotować puszyste muffiny z owocami? Mamy boski przepis

Muffinki z jagodami to szybka i prosta słodka przekąska, którą można zaserwować do kawy lub podać milusińskim jako deser. Zrób je sam już teraz!

ttMuffinki jagodowe. Sekret tkwi w cieście

Muffinki z jagodami od wielu lat goszczą na naszych stołach. Wypiek ten jakiś czas temu pojawił się w cukierniach i kawiarniach i bardzo szybko zyskał sobie wielu zwolenników. Pojedyncza wysoka babeczka jest bowiem idealnym dodatkiem do kawy, można ją zabrać ze sobą na drugie śniadanie lub zaserwować jako tort składający się z pojedynczych porcji na dużej uroczystości, np. chrzcinach czy weselu. 

Swoją popularność muffinki jagodowe zdobyły za Oceanem. W Stanach Zjednoczonych jest to jeden z najchętniej wybieranych rodzajów łakoci. Świadczy o tym chociażby fakt, że w 1988 roku muffiny z jagodami ustanowiono symbolem Minnesoty. Z kolei Nowy Jork wielu kojarzy się z muffinkami nadziewanymi jabłkiem (w końcu o mieście tym mówi się zwyczajowo Big Apple). Nie należy jednak zapominać, że tak naprawdę początki tych wyjątkowo smacznych ciasteczek wiążą się z wiktoriańską Anglią, gdzie wypiekano je z resztek chleba, ciasta i ziemniaków. W końcu upowszechniły się one jako dodatek do tradycyjnej angielskiej herbaty. 

Obecnie w cukierniach możemy spotkać babeczki z różnymi nadzieniami, w wersji z jasnego ciasta lub kakaowego. Każdy znajdzie odpowiednie połączenie smakowe dla siebie. Jednym z najciekawszych, typowo letnich są muffinki jagodowe. 

Babeczki jagodowe z czekoladą 

Babeczki jagodowe z czekoladą to marzenie każdego łasucha. Do ich przygotowania potrzebne będą:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g czekolady mlecznej
  • kostka masła
  • 2-3 jajka
  • 250 g świeżych jagód 

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niego stopniowo czekoladę i mieszamy aż do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier
  3. Kiedy masa czekoladowa przestygnie, dodajemy całe jajka i dokładnie mieszamy szpatułką. Dodajemy partiami suche składniki i mieszamy dalej, aż wszystko dobrze się połączy.
  4. Do masy dodajemy umyte i osuszone ręcznikiem papierowym jagody, mieszamy i przekładamy  do foremek do ¾ wysokości.
  5. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C (góra-dół bez termoobiegu).

Puszyste muffinki z jagodami - jak je zrobić?

Wiele osób zastanawia się, w czym tkwi sekret puszystości ciasta na muffinki. Przede wszystkim zależy ona od jakości mąki, ale też od tego czy przed pieczeniem ją przesiejemy. Pamiętajmy także, że przygotowując muffinki czekoladowe (na bazie czekolady lub kakao) ciasto zawsze będzie zdecydowanie cięższe.

Składniki: 250 g świeżych jagód, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, pół kostki masła, pół szklanki mleka, 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Jagody opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Masło roztopić i przestudzić. Dodać mleko i całe jajka i wymieszać.
  3. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać.
  4. Do masy jajecznej dodać suche składniki partiami i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremek do ¾ wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C. 

Zobacz też: Muffinki bananowo-owsiane, które dzieci pokochają od pierwszego hapsa!

Zobacz wideo Zobacz też przepis na muffiny jabłkowe z sosem z serka kremowego
Więcej o: