Muffinki z jagodami od wielu lat goszczą na naszych stołach. Wypiek ten jakiś czas temu pojawił się w cukierniach i kawiarniach i bardzo szybko zyskał sobie wielu zwolenników. Pojedyncza wysoka babeczka jest bowiem idealnym dodatkiem do kawy, można ją zabrać ze sobą na drugie śniadanie lub zaserwować jako tort składający się z pojedynczych porcji na dużej uroczystości, np. chrzcinach czy weselu.
Swoją popularność muffinki jagodowe zdobyły za Oceanem. W Stanach Zjednoczonych jest to jeden z najchętniej wybieranych rodzajów łakoci. Świadczy o tym chociażby fakt, że w 1988 roku muffiny z jagodami ustanowiono symbolem Minnesoty. Z kolei Nowy Jork wielu kojarzy się z muffinkami nadziewanymi jabłkiem (w końcu o mieście tym mówi się zwyczajowo Big Apple). Nie należy jednak zapominać, że tak naprawdę początki tych wyjątkowo smacznych ciasteczek wiążą się z wiktoriańską Anglią, gdzie wypiekano je z resztek chleba, ciasta i ziemniaków. W końcu upowszechniły się one jako dodatek do tradycyjnej angielskiej herbaty.
Obecnie w cukierniach możemy spotkać babeczki z różnymi nadzieniami, w wersji z jasnego ciasta lub kakaowego. Każdy znajdzie odpowiednie połączenie smakowe dla siebie. Jednym z najciekawszych, typowo letnich są muffinki jagodowe.
Babeczki jagodowe z czekoladą to marzenie każdego łasucha. Do ich przygotowania potrzebne będą:
Przygotowanie:
Wiele osób zastanawia się, w czym tkwi sekret puszystości ciasta na muffinki. Przede wszystkim zależy ona od jakości mąki, ale też od tego czy przed pieczeniem ją przesiejemy. Pamiętajmy także, że przygotowując muffinki czekoladowe (na bazie czekolady lub kakao) ciasto zawsze będzie zdecydowanie cięższe.
Składniki: 250 g świeżych jagód, 250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, pół kostki masła, pół szklanki mleka, 2 jajka
Przygotowanie:
Zobacz też: Muffinki bananowo-owsiane, które dzieci pokochają od pierwszego hapsa!