Z podanego przepisu na muffinki z jagodami wychodzi około 12-14 sztuk babeczek. Muffinki z jagodami znikają w ekspresowym tempie, więc szczerze polecamy od razu robić podwójną albo nawet potrójną porcję! Szczególnie gdy mamy dzieci lub wpadają do nas znajomi.
Przepis na babeczki rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika. Ustawiamy funkcję termoobieg i temperaturę 180 stopi. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Jeśli nie mamy takiej formy, nic nie szkodzi. Papilotki możemy też ustawić jedna obok drugiej na blaszce do pieczenia czy w tortownicy. Trzeba jednak pamiętać, aby ustawić je naprawdę ciasno.
Przechodzimy do sedna przepisu na muffinki z jagodami. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub po prostu na patelni masło. Dodajemy do przestudzonego masła mleko i mieszamy. Gdy się połączą, ścieramy wprost do mieszaniny skórkę z cytryny. Dodajemy jajka i porządnie miksujemy mikserem na wysokich obrotach. Masa powinna być puszysta, wręcz biała. W drugim naczyniu mieszamy przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń, czyli mąkę i masło z jajkami. Robimy to ostrożnie, już nie miksujemy masy. Do miski dodajemy 3/4 porcji umytych jagód. Mieszamy i przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek. Każdą babeczkę dekorujemy na wierzchu kilkoma jagodami. Wstawiamy muffinki z jagodami do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Gdy się zarumienią, są gotowe. Studzimy. Możemy posypać je cukrem pudrem.