Muffinki z jagodami w sam raz na lato. Mamy pyyyszny przepis na babeczki

Nasze muffinki z jagodami będą niekwestionowanym hitem lata dla całej twojej rodziny! Przepis na babeczki jest prosty, szybko się je robi i jeszcze szybciej... znikają ze stołu! Pyyyszny przepis na muffinki z jagodami!

Muffinki z jagodami

Muffinki przepis. Składniki:

  • 250 g jagód,
  • 100 g masła,
  • 1/3 szklanki dowolnego mleka,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Przepis na babeczki. Przygotowanie:

Z podanego przepisu na muffinki z jagodami wychodzi około 12-14 sztuk babeczek. Muffinki z jagodami znikają w ekspresowym tempie, więc szczerze polecamy od razu robić podwójną albo nawet potrójną porcję! Szczególnie gdy mamy dzieci lub wpadają do nas znajomi.

Przepis na babeczki rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika. Ustawiamy funkcję termoobieg i temperaturę 180 stopi. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Jeśli nie mamy takiej formy, nic nie szkodzi. Papilotki możemy też ustawić jedna obok drugiej na blaszce do pieczenia czy w tortownicy. Trzeba jednak pamiętać, aby ustawić je naprawdę ciasno.

Przechodzimy do sedna przepisu na muffinki z jagodami. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub po prostu na patelni masło. Dodajemy do przestudzonego masła mleko i mieszamy. Gdy się połączą, ścieramy wprost do mieszaniny skórkę z cytryny. Dodajemy jajka i porządnie miksujemy mikserem na wysokich obrotach. Masa powinna być puszysta, wręcz biała. W drugim naczyniu mieszamy przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń, czyli mąkę i masło z jajkami. Robimy to ostrożnie, już nie miksujemy masy. Do miski dodajemy 3/4 porcji umytych jagód. Mieszamy i przelewamy do przygotowanych wcześniej papilotek. Każdą babeczkę dekorujemy na wierzchu kilkoma jagodami. Wstawiamy muffinki z jagodami do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Gdy się zarumienią, są gotowe. Studzimy. Możemy posypać je cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.