Tarta z malinami. Poznaj proste przepisy na pyszny malinowy deser

Tarta z malinami z pewnością umili niejedno popołudnie przy kawie. Krucha i delikatna z dodatkiem kremu budyniowego, czekoladowego lub mascarpone a do tego prosta w wykonaniu - i co najważniejsze przepyszna. Podpowiadamy, jak upiec perfekcyjną tartę z malinami.

Tarta malinowa - pyszny letni deser

 

Tarta malinowa to deser, który możemy wykonać właściwie o każdej porze roku. Latem warto skorzystać z bogactwa sezonowych owoców, natomiast w chłodniejsze miesiące świetnie sprawdzą się mrożone maliny.

Składniki na około 14 porcji:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g chłodnego masła
  • 2-3 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Krem:

  • 750 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • cukier waniliowy
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 150 g masła

Do ozdoby: 500 g malin

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy krem budyniowy: z 750 ml mleka odlewamy 1 szklankę (250 ml) i miksujemy ją z mąką, budyniem w proszku, cukrem, jajkiem oraz żółtkami. Pozostałą ilość (500 ml) zagotowujemy na niewielkim ogniu. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną wcześniej masę jajeczną i mieszamy kilka minut, aż do uzyskania konsystencji gęstego, gładkiego kremu. Ewentualne grudki rozcieramy w trakcie gotowania. Gotowy krem odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu miksujemy krem z miękkim masłem.
  2. Przygotowujemy kruche ciasto: Do przesianej mąki wsypujemy cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, jajko i schłodzone masło. Składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera z hakami lub wyrabiamy ręcznie. Formujemy ciasto w kulę, którą owijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Formę do pieczenia tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem, które nakłuwamy widelcem.
  4. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (średnia półka, grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 25 minut aż do zrumienienia. Studzimy.
  5. Ostudzone ciasto przekładamy kremem budyniowym i ozdabiamy malinami. Możemy również dodać inne sezonowe owoce.

Tarta czekoladowa z malinami - przepis

 

Tarta czekoladowa z malinami ucieszy fanów czekoladowych słodkości. Dzięki obecności malin ciasto nie będzie przesadnie słodkie.

Składniki na około 14 porcji:

Kruche ciasto:

  • 50 g kakao
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g chłodnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 gorzkie czekolady (200 g)
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
  • 50 g masła

Do ozdoby: 500 g malin

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy kruche ciasto: Do naczynia wsypujemy kakao, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło (możemy je zetrzeć na tarce o większych oczkach) oraz jajko i zagniatamy ciasto. Uformowane w kulkę ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
  3. Formę z ciastem przykrytą folią aluminiową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20 minut (średnia półka, bez termoobiegu). Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10 minut. Studzimy.
  4. Przygotowujemy krem czekoladowy: Czekolady siekamy. W rondelku zagotowujemy śmietankę i dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  5. Gotową masę przekładamy do formy z kruchym ciastem i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, aż do stężenia.
  6. Na koniec tartę dekorujemy malinami.
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Tarta z malinami i mascarpone - jak zrobić?

Tarta z malinami i mascarpone to prawdziwie letni deser, który doskonale sprawdzi się podczas wakacyjnych przyjęć.

Składniki na około 14 porcji:

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 250 ml słodzonego zagęszczonego mleka

Do ozdoby: 500 g malin

Wykonanie:

  1. Kruche ciasto: do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, jajko i zagniatamy składniki w kulkę. Schładzamy w lodówce przez godzinę.
  2. Schłodzone ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Forma przez ten czas powinna być przykryta folią aluminiową, którą dodatkowo obciążamy ziarnami ryżu lub fasoli. Po upływie 20 minut zdejmujemy przykrycie i dopiekamy ciasto jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Przygotowujemy krem: serek mascarpone miksujemy z mlekiem skondensowanym oraz jajkami aż do połączenia się składników.
  4. Ciepły krem przelewamy do formy z upieczonym kruchym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podpiekamy przez 10-15 minut, aż masa zastygnie.
  5. Ciasto ozdabiamy malinami.

Zobacz też: Malinowa chmurka, czyli smakowity deser, który możesz przygotować w domu [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.