Pomysł na coś do kawki? Kruche ciasto z malinami to strzał w dziesiątkę [PRZEPIS]

Kruche ciasto z malinami, to letni przepis, który zachwyci każde podniebienie. Owocowy deser jest łatwy w przygotowaniu i robi się go bardzo szybko. Wystarczy znać przepis na idealne kruche ciasto. Jak je zrobić? Istnieje wiele wersji, ale ta jest perfekcyjna i wychodzi każdemu. Sprawdź!

Kruche ciasto z malinami, to deser który przyrządzisz w niewiele więcej niż godzinę. Jest idealny do kawy, ale nie tylko. Sezonowe owoce mają w sobie wiele smaku, a maliny należą do tych najsmaczniejszych. Z idealnego ciasta kruchego możesz zrobić tartaletki, tartę, lub deser w naczyniu z idealną kruszonką. Kremy i inne dodatki możesz wybrać według uznania i gustu, aby udoskonalić swój letni deser. Istnieje kilka szkół wypiekania i zagniatania kruchego ciasta. Są nawet zwolennicy teorii, że ciasto nie powinno odpocząć. My przedstawiamy jedyny przepis na ciasto, które wychodzi każdemu. Przy okazji zaczerpniesz nieco inspiracji na letnie desery z zaskakującymi dodatkami. Koniecznie sprawdź, jak zrobić to kruche ciasto z malinami.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Ciasto na tartę: Jak zrobić idealne kruche ciasto?

Legenda naszych babć głosi, że nie ma idealnego ciasta kruchego, ponieważ gusta różnią się. Nie sposób jednak nie zgodzić się z tym, że każdy lubi kiedy ciasto jest maślane, chrupiące i bez zakalca. Powinno być też lekkie i nie łamać się od razu. Jak zadbać o to, aby kruche ciasto wyszło? Oto nasz przepis. 

  • 250g przesianej mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g miękkiego masła
  • 160g cukru
  • szczypta soli

Kruche ciasto z malinami: Czy kruche ciasto powinno odpoczywać w lodówce?

Naszykowane składniki należy wymieszać ze sobą. Na początek, mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia w dużej misce. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem klasycznym i wanilinowym, oraz masłem. Koniecznie należy ustawić mikser na największe obroty. Na początku ucieraj masło z cukrem przez około 3 minuty, a jajka wlewaj stopniowo do powstałej masy, cały czas mieszając do 60 sekund. Następnie do mokrej masy wsyp wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto powinno chwilę odpocząć, szczególnie latem. Przy wysokich temperaturach, aby uniknąć zakalca, uformuj z niego niewielką kulkę i zawiń w plastikowy woreczek. Włóż do lodówki na około 20 minut, w tym czasie rozgrzewając piekarnik do 180 stopni i szykując foremki do tartaletek, lub formę do tarty z owocami. Wyłóż je papierem do pieczenia, lub posmaruj starannie masłem. Następnie wyjmij ciasto, delikatnie rozwałkuj i połóż w formie. Sprawdź, czy w każdym miejscu ma identyczną grubość i obowiązkowo po nakłuwaj widelcem, lub wykałaczką. 

Jak zrobić kruche ciasto z owocami? Najważniejsze jest wypiekanie tarty

Kluczem do udanego kruchego ciasta, jest odpowiednia temperatura i nie przypalenie, lub przepieczenie masy. W tym celu, należy po środku naszej tarty nasypać kilkanaście ziaren nieugotowanej fasoli. Ciasto będzie miało wgłębienie, w którym potem zmieści się nasze przepyszne nadzienie i owoce. Sama podstawa naszego pysznego deseru powinna piec się z funkcją góra-dół przez około 50 minut. Po tym czasie należy sprawdzić wykałaczką, czy ciasto się upiekło i usunąć z niego ziarna fasoli.

Jaki krem do ciasta z malinami? Oto nasze propozycje kruchego deseru do kawy

Kruche ciasto z malinami nie wymaga bardzo oryginalnych dodatków. Kluczem do wspaniałego deseru są przede wszystkim owoce, które odgrywają najważniejszą rolę. Możesz połączyć je z innymi owocami sezonowymi, takimi jak borówki, jagody i truskawki, lub podawać solo, a to również w zupełności wystarczy. Aby nasze owoce trzymały się tarty, konieczne jest zrobienie kremu. Może zastąpić go także ubita dobrze śmietana, lub serek mascarpone. Najsmaczniejsze jest kruche ciasto z masą wykonaną z białej czekolady i listkami mięty. Ułóż na niej soczyste, umyte maliny i posyp kruszonką, lub jedz po krótkim schłodzeniu. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA