Tarta z jabłkiem to dobry sposób na szybki, prosty w przygotowaniu a przy tym wyśmienity deser, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Do jej wykonania wystarczy ciasto, tarte lub pokrojone na cząstki jabłka i odrobina cynamonu. W ten sposób uzyskamy najprostszą wersję tarty z jabłkami. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie ciasto na spód takiej tarty będzie odpowiednie. Otóż najczęściej stosowane do wypieku tart są ciasta: kruche i francuskie. Gdy mamy zamiar przygotować deser z jabłkami, oba te spody będą odpowiednie, przy czym tarta na spodzie kruchym będzie bardzo zbliżona do tradycyjnej szarlotki serwowanej przez nasze mamy.
Tarta z jabłkami za swój pierwowzór wzięła jedno z najpopularniejszych polskich ciast owocowych, czyli jabłecznik z tartymi jabłkami. Rodzajów tego ciasta jest bardzo wiele, gdyż każdy może w nim dowolnie umieszczać różne dodatki, np. masę budyniową, posypkę z cukru pudru i wiele innych.
Jednak najprostszy i przez to najbardziej uwielbiany jabłecznik z tartymi jabłkami wymaga przygotowania ciasta kruchego, które przed schłodzeniem dzielimy na dwie części. Następnie jedną z nich rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy. Ciasto posypujemy cynamonem, a następnie wykładamy starte jabłka, które również można lekko oprószyć cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy w cienkie paski, które następnie układamy na jabłkach, tworząc kratkę. Gotowe pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C. Gdy ciasto przestygnie, możemy je lekko posypać cukrem pudrem.
Tarta na słodko z jabłkami przygotowywana jest w podobny sposób co szarlotka. Aby ją przygotować należy przygotować następujące składniki:
Przygotowanie:
Tak przygotowaną tartę po ostygnięciu warto oprószyć cukrem pudrem.
Aby przygotować tartę jabłkową nie zawsze konieczne jest ścieranie jabłek. Wiele przepisów na tartę jabłkową pomija ten element przygotowania i zaleca jedynie umycie, obranie i oczyszczenie jabłek, a następnie podzielenie ich na ósemki. Tak przygotowane cząstki smażą się nieco dłużej, ale nie wpływa to na smak całego deseru.