Tarta z jabłkami. Sposób na prosty i pyszny deser

Tarta z jabłkami to szybki i prosty deser, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jej sukces tkwi w odpowiednim doborze gatunku jabłek.

Tarta z jabłkiem: na jakim spodzie?

Tarta z jabłkiem to dobry sposób na szybki, prosty w przygotowaniu a przy tym wyśmienity deser, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Do jej wykonania wystarczy ciasto, tarte lub pokrojone na cząstki jabłka i odrobina cynamonu. W ten sposób uzyskamy najprostszą wersję tarty z jabłkami. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie ciasto na spód takiej tarty będzie odpowiednie. Otóż najczęściej stosowane do wypieku tart są ciasta: kruche i francuskie. Gdy mamy zamiar przygotować deser z jabłkami, oba te spody będą odpowiednie, przy czym tarta na spodzie kruchym będzie bardzo zbliżona do tradycyjnej szarlotki serwowanej przez nasze mamy. 

Jabłecznik z tartymi jabłkami

Tarta z jabłkami za swój pierwowzór wzięła jedno z najpopularniejszych polskich ciast owocowych, czyli jabłecznik z tartymi jabłkami. Rodzajów tego ciasta jest bardzo wiele, gdyż każdy może w nim dowolnie umieszczać różne dodatki, np. masę budyniową, posypkę z cukru pudru i wiele innych. 

Jednak najprostszy i przez to najbardziej uwielbiany jabłecznik z tartymi jabłkami wymaga przygotowania ciasta kruchego, które przed schłodzeniem dzielimy na dwie części. Następnie jedną z nich rozwałkowujemy i układamy na dnie blachy. Ciasto posypujemy cynamonem, a następnie wykładamy starte jabłka, które również można lekko oprószyć cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, tniemy w cienkie paski, które następnie układamy na jabłkach, tworząc kratkę. Gotowe pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C. Gdy ciasto przestygnie, możemy je lekko posypać cukrem pudrem. 

Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Tarta na słodko z jabłkami: jak przygotować?

Tarta na słodko z jabłkami przygotowywana jest w podobny sposób co szarlotka. Aby ją przygotować należy przygotować następujące składniki:

  • na ciasto: 180 g mąki pszennej typ 450, 40 g cukru pudru, szczypta soli, 100 g masła, żółtko
  • na farsz: 1,2 kg jabłek (słodkie i niezbyt soczyste), cynamon, goździki mielone, 2 łyżki soku z cytryny, jajko

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło, cukier, sól oraz żółtko. Wszystko razem energicznie zagniatamy. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, dzielimy je na pół i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  2. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Gotowe jabłka wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon, goździki, sok z cytryny. (Jeśli jabłka nie są dość słodkie, możemy dodać nieco cukru). Przesmażamy chwilę, aż owoce zmiękną.
  4. Formę do tarty smarujemy tłuszczem.
  5. Wyjmujemy kruche ciasto, rozwałkowujemy pierwszą połówkę, którą wykładamy na dno i boki naczynia.
  6. Wykładamy na nie masę jabłkową.
  7. Rozwałkowujemy drugą część ciasta i wykładamy ją na wierzch jabłek. Można je nieco ponakłuwać.
  8. Rozkłócamy jajko i smarujemy nim wierzch tarty. 
  9. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Tak przygotowaną tartę po ostygnięciu warto oprószyć cukrem pudrem.

Tarta jabłkowa: przepis bez tarcia jabłek

Aby przygotować tartę jabłkową nie zawsze konieczne jest ścieranie jabłek. Wiele przepisów na tartę jabłkową pomija ten element przygotowania i zaleca jedynie umycie, obranie i oczyszczenie jabłek, a następnie podzielenie ich na ósemki. Tak przygotowane cząstki smażą się nieco dłużej, ale nie wpływa to na smak całego deseru.

Zobacz też: Jabłka na szarlotkę - jak je zrobić, by cieszyć się najlepszym ciastem również zimą? Mamy prosty przepis i kilka porad

Więcej o: